Tilburg en IJsselstein

Twee weekenden, twee halve marathons!

In de week na de hele in Leiden deed ik het (logischerwijs) wat rustiger aan, maar is er geen sprake van stilzitten maar relatieve rust met wat lagere tempo's tijdens de trainingen. Op dinsdagavond een heel relaxt rondje met Jeffrey en Rianne, op woensdagavond de baantraining waarbij het tempo ook iets lager als anders ligt.
Dit gevolgd door 2 dagen rust met een geplande lange duurloop op zaterdag. Die duurloop startte al om 6 uur vanwege de voorspelde hoge temperatuur. Ik liep circa 16 km met Jeffrey en bij thuiskomst stond mijn teller op 25.

In het zonnetje op een bankje voor de deur zat ik even bij te komen toen ik een appje van Marjolein kreeg, de opgelopen lichte blessure was net iets te vervelend om de volgende dag in Tilburg van start te gaan. :-( Balen!! Marjolein zou namelijk Esther bijstaan tijdens haar eerste halve marathon.
Ik stelde voor dat ze mij bij Esther aan bood - klinkt best fout, maar daar kwam het wel op neer ;-) - om haar plaats in te nemen.
Esther accepteerde en zo stond ik zondag in de parkeergarage oog in oog met Esther en haar gezin.
Startnummers konden in de schouwburg opgehaald worden, spullen ter plekke achtergelaten, een
korte stop bij de toiletten en naar buiten waar we meteen het startvak inliepen.
De start was verzet van 14 naar 9 uur vanwege de verwachtte hoge temperatuur in de middag, goede beslissing als je het mij vraagt.
En zo gingen wij om 9 uur van start voor Esther haar debuut op de halve marathon. Vooraf niet heel precies afgesproken waar we op weg gingen, eerst maar kijken hoe het gaat, of het niet al te warm is en wat het lijf wil.
De eerste paar kilometers gaan iets te snel, mijn fout :-( maar we stellen dat langzaam bij. Nog niet erg veel beschutting en het is al best warm, dus goed/genoeg drinken, sponzen pakken en zuinig lopen.

Even heeft Esther het zwaar, loopt de hartslag wat op en is er een beetje onrust. Proberen rustig te blijven, extra koelen en het tempo iets laten zakken.
Het gaat weer prima, halverwege een appje van Marjolein voor extra support en we hebben zelfs even telefonisch contact.
Op een redelijk saai deel is het best lekker lopen vanwege de beschutting tegen de zon en vervolgens een nog aangenamer boomrijk gedeelte.
Esther geeft geen krimp en ik ondersteun haar waar mogelijk met drinken en natte (koude) sponzen ;-) waardoor ze weer een extra prikkel krijgt.
De eerste helft is voorbij gevlogen en we zitten al snel niet meer in de dubbele cijfers, aftellen dus. Op naar die medaille. De vele straatjes, bochten, stoep op en af, aanmoedigingen en de wetenschap dat het nu echt opschiet en ze dit gaat redden, zorgen voor ontspanning.
En dan komt de finish toch echt in beeld, is er nog wat extra ontspanning, opluchting, blijdschap en de wetenschap dat het gelukt is!!

Esther, ik heb het graag gedaan, ervan genoten om jou succesvol je debuut te zien maken al had Marjolein het misschien nog wel beter gekund. Op naar de volgende, maar eerst nog even genieten van deze prestatie.

 En dan staat Pinksteren voor de deur en is het weer tijd voor de IJsselsteinloop, voor mij eigenlijk geen vraag of ik er aan de start sta. Slechts eenmaal - sinds ik hardloop - heb ik vanwege een blessure als toeschouwer/supporter aan de kant heb gestaan, maar niet dit jaar.
Doordat de paceklus van Hans kwam te vervallen stelde hij voor deze halve evenals 2 jaar geleden, samen te lopen.
Nog net op tijd om Hedwig succes te wensen met haar deelname aan de 10 km die 25 minuten voor de halve van start gaat. Daarna lopen Hans en ik een rondje "warm" en sluiten vervolgens in het startvak aan.

Het tempo zit er meteen goed in en zo af en toe gaat het net iets sneller dan we ons voorgenomen hadden, het is vies benauwd, ik ben blij met het flesje drank dat ik mee heb en de verzorgingsposten. Sinds vorige week woensdag heb ik wat last van irritatie in de knieholte die doortrekt naar de hamstring en ook nu is die weer aanwezig zonder dat ik er echt hinder van ondervind.
Tweemaal neem ik even de tijd om goed te drinken, te koelen met sponzen en vervolgens weer bij Hans aan te sluiten. De voorspelde eindtijd op mijn Garmin staat al enige tijd op 1:41 hoog en zakt iets met de finish in zicht. Ans legt ons voor de laatste bocht richting finish nog op de foto vast als we iets aanzetten. Onze tijd 1:40:25 is goed voor positie 66 en 67 in het herenklassement.

Ook dit jaar was het weer leuk om hier te lopen, niet in de laatste plaats vanwege de loopmaat ;-) Thanks Hans!
Oh ja, en voor het eerst dat ik in IJsselstein naast het vertrouwde shirt een medaille omgehangen heb gekregen, en een mooie ook.Aanstaand weekend in principe geen wedstrijd, maar een week later de derde halve marathon van juni.

Reacties

  1. Heee John weer lekker gelopen lees ik! Next stop Ma-rathon? Ik twijfel nog een beetje, zou eigenlijk Tilburg lopen maar gezien de warmte heb ik hiervan afgezien (achteraf zeker een goede beslissing). Loop sowieso niet echt gemakkelijk ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ehhh bovenstaand is van Kitty dus...=D

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten