maandag 5 november 2012

Berenloop nr 3 (2012)

berenlogo1Het eerste weekend van november betekende dit jaar, evenals de afgelopen 2 jaren, dat wij een weekend op Terschelling door zouden brengen. Ik de hele en Ans de halve marathon zou lopen.
Silvia en ik liepen in 2010, zonder elkaar te kennen, de eerste 15 kilometer in hetzelfde groepje. Toen haar eerste marathon en dit jaar wilde ze er weer aan de start staan om een poging te doen de magische afstand in sub 4 af te leggen.
Maanden geleden kwam het ter sprake en werd afgesproken samen te lopen, met de nadruk op samen. Sinds de Rotterdam marathon is het voor mij niet allemaal van een leien dakje gegaan wat resulteerde in 3 DNF’s en dus mislukte pr pogingen. Gelukkig geen vervelende blessures aan overgehouden waardoor ik wel kon blijven lopen/trainen.
Net voor de marathon van Amsterdam was ik het gekwakkel met de gezondheid zat en werd ik op basis van onderzoek op een antibioticakuur gezet. Kon precies, 10 dagen kuurtje, 13 dagen later weer een marathon. De ideale voorbereiding dus. Conditioneel geen echt probleem, maar er wel degelijk aan kracht ingeleverd.
Zaterdagmiddag meerde de Spathoek in de haven van Terschelling aan, in de regen. Eerst naar ons logeeradres om de spullen te dumpen. Leuk was het weerzien met Fred, Ellen en Yvette die evenals vorig jaar ook weer bij de Wadvaarder logeerden. Eerst naar West om een kijkje te nemen. Een praatje bij RC Leeuwarden met Hero, de dames van Hiphardlopen, liepen wij Hans en Gudy tegen het lijf en werd er wat warms gegeten en gedronken.
Vorig jaar maakten Frank en ik de afspraak dat wij tijdens het volgende Berenloop weekend samen te eten. Samen betekende afgelopen zaterdagavond met Silvia, John, Ans, Karin met zoon, Silvia (en haar supportteam, Laurien, Wencke en Joost). Een gezellig avondje die wij tijdig afsloten voor een goede nachtrust.
Zondagochtend, buiten ziet het er in tegenstelling tot de voorspelling prima uit, weinig wind, droog en een graadje of 10. Helemaal goed dus. Na het prima verzorgde ontbijt door Jan en Peter gaan wij bijtijds richting West-Terschelling om RobertJan in Zeezicht te ontmoeten. Alle tijd om bij te kletsen tot het moment dat Ans zich opmaakt voor de halve marathon. Op naar de Brandaris.
Rinus, Cocq, Hero, Richard, RobertJan, Laetitia, Gert, clubgenoten Ron, Gert, Christel, Janny, wordt ik verrassend aangesproken door een paar lezers van dit blog (sorry voor het niet onthouden van de namen heren) Silvia met ondersteunend team en een loper die Ans en ik op de boot hebben gesproken.
12:00 uur, vingers in de oren als de horen van de Brandaris als startshot voor de halve marathon ten gehore gebracht wordt. De halve marathon lopers zijn op pad als het de hoogste tijd is om het startvak op te zoeken. Cocq en Rinus voor hun zoveelste, ik voor mijn 12e en Silvia voor haar derde marathon.
12:35 uur, diezelfde hoorn klink ten teken dat ook de marathonlopers van start mogen.
Over het eerste deel valt niet zoveel te melden, de kilometers worden net iets sneller als beoogd afgelegd. Meestal seconden werk dus geen directe aanleiding tot afremmen of versnellen. Na een plasstop op 11 km moet ik nog flink aanzetten om weer bij te komen. Hoogteverschillen worden netjes met korte pasjes genomen, de omgeving is prachtig, het is nog steeds droog en Silvia loopt gemakkelijk. Het halve marathonpunt passeren wij in 1:59 (bruto).
Tussen 25-26 km komt RobertJan van achteren opdoemen. Zijn loopmaatje Laetitia zou zijn uitgestapt. Inmiddels zijn de signalen van mijn lichaam wel duidelijk. Sub 4 kan je wel vergeten vandaag! In overleg neemt RobertJan Silvia op sleeptouw om voor die sub 4 te gaan. We liggen nog steeds op schema om het te halen. Silvia wil mij niet achterlaten, maar ik sta niet toe dat zij haar poging staakt. Als een jo jo blijf ik er tussen de 5-10-25 meter achter lopen, tot verbazing van beiden. Ik besluit Silvia op de hoogte te brengen van de kuur en hoogstwaarschijnlijk dé reden van het verslappen der benen. De strandopgang komt in zicht, ik wandel omhoog, eenmaal op het sompige strand (anders kan ik het niet omschrijven) heb ik nog steeds zicht op, en loop ik wederom het gat naar beiden dicht.
Mooie gelegenheid om aan te geven dat ik er na het strand klaar mee ben en me door het supportteam zal laten vervoeren. Balen dat ik niet tot de finish mee kan, ik zou de boel alleen maar vertragen. Nog enigszins voldaan dat ik er tot ca 37 km bij kon blijven en Silvia in de vaardige handen van RobertJan én de trouwe begeleiding over kon laten. Laurien was zo lief bij mij te blijven, me te ondersteunen en af en toe zelfs tot een dribbel kon verleiden. De benen waren leeg en de onderrug speelde al vanaf een kilometer of 30 op. Even overwogen, en geprobeerd op de fiets te springen, maar toch besloten NIET uit te stappen. Wandelen op de longway, niet bepaald mijn idee van een leuke zondagmiddag, maar het was even niet anders. 3-3,5 km wandelen, tijd verliezen, maar niet op willen geven. We spreken af dat het na de laatste verzorginspost afgelopen is met wandelen. Hardlopen of uitstappen. Uitstappen, not today!
Die laatste post is trouwens nog heel bekend. Ook in 2010 namen Ronald en ik hier de tijd om cola te drinken en sinasappel te eten op een moment dat ik het zwaar had. De laatste 2 kilometer dan, Laurien moet een andere route volgen en ik ben zowaar weer aan het lopen geslagen. Het publiek is vriendelijk, spoort mij aan, 2 andere lopers spreken mij (afzonderlijk) aan en bieden aan met mij mee te lopen, samen naar de finish. Ik krijg er echt een brok van in mijn keel, maar geef aan ze niet op te willen houden.
Uiteindelijk leg ik de laatste kilometer met een loper af die wij onderweg vaker tegen zijn gekomen. Niet scherp genoeg meer om naar zijn naam te vragen of startnummer te bekijken. En dan komt eindelijk de laatste kilometer, 500 meter en de rode loper in zicht. High fives met de vele toeschouwers, bekend en onbekend, die de inmiddels neerdwarrelende regen trotseerden om de finishers aan te moedigen. De finish hier blijft de mooiste ik ken. De tijd is ook een deja vu van 2010, 4:19 tegen 4:18 toen. Ans was opgelucht mij te finishen, Silvia en haar support team kwamen aangelopen evenals clubgenoten Gert, Ron en Janny. Dit is mooi.
Silvia bedankte mij, was helemaal gelukkig ondanks het feit dat die sub 4 niet gelukt was. Máár….een pr heeft ze wel weten te realiseren, en niet zomaar één. Met 4:04 had ze maar liefst 8 minuten sneller gelopen als in Berlijn vorig jaar. Super gedaan dus. Ook Ans heeft het prima gedaan op de halve marathon. Op het strand moest ze het tempo noodgedwongen iets laten zakken om de finish na 2:10 te bereiken.
Twee marathons in weken en een kuur zijn wellicht iets teveel van het goede geweest, maar ik heb de finish gehaald en op stijve bovenbenen na heb ik er geen blessure aan overgehouden.
berenlogo2
Tot slot wil ik ook dit jaar de organisatie en vrijwilligers van de Berenloop complimenteren met een goede en gemoedelijke verzorging op en langs het parcours. Joost, Laurien en Wencke voor hun support onderweg.
Bekijk/lees zeker de blogs van Rinus voor een filmpje en die van Cocq voor leuke foto’s én verslagen.

26 opmerkingen:

 1. Jammer dat het niet gegaan is zoals je hoopte, maar een bikkel en doorzetter ben je toch zeker wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. he bikkel, volgend jaar beter. Zo snel na die kuur was meer niet mogelijk. En ach, als volgend jaar ook een dejavu wordt, nu met de tijd uit 2011, zou ik me maar snel voor de 4e versie inschrijven...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een verhaal. Mooi om te lezen en geweldig dat je deze prestatie volbracht hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat je het toch maar doorzette! Wees zuinig op jezelf John! Maar ik snap je wel. Deze loop, die sla je niet graag over. Vorig jaar iep ik de halve op Terschelling. Onvergetelijk.
  Mooi verslag!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Proficiat John, dat heb je knap gedaan ondanks de gezondheidsproblemen en de antibioticakuur. Knap dat je gewoon bent gestart! Mooi verslag!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Weer "proficiat" John.. ;-) ..en een zeer mooi verslag.. ..is echt leuk om te lezen! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi verhaal over de strijd die een marathon kan zijn, helaas gaan ze niet alle 13 goed. Maar als het de volgende keer veel beter gaat,ben je extra tevreden.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een mooi verhaal John! Jammer het ging niet als je wilt maar toch je hebt gefinisht wat je gestart hebt! RESPECT!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Jee, John wat een strijd heb je weer geleverd. Dapper om niet op te geven. Top!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Esther,
  Uitstappen zag ik niet zitten, maar heb wel op het punt gestaan.

  @Jeffrey,
  Volgend jaar een deja vu van 2011 zou mooi zijn.

  @Mettje & Martin,
  Al iets te vaak uitgestapt dit jaar dus was dat geen optie. Daarmee wil ik zeker niet beweren dat je best op 80-90% fitheid een marathon kunt lopen.

  @Julie & Carl,
  Dank, dank, dank.

  @Jan,
  Een strijd kan het soms inderdaad zijn. Het blijft een flink eind. Zeer tevreden dat ik doorgezet heb, gezond en blessurevrij de streep heb gehaald.

  @Nes,
  Dank je wel. Sub 4 was het doel maar zondag gewoonweg niet haalbaar. Finishen gelukkig wel.

  @Ruben,
  Anderen zullen het dom noemen, maar ik heb geen moment het gevoel gehad mijn gezondheid in gevaar te brengen, dus werd finishen hét doel.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zo mag ik het lezen, velle est posse.
  Tijd is niet belangrijk.
  (wellicht toch je 2e bordje moeten leegeten?) ;-)
  Leuk verslag.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Goed gedaan, zeker na de periode met de kuur vóór de loop. Ik vond het strand ook erg zompig en zwaar en kwam daar dus écht niet overheen. Tot mijn verrassing verloor ik bijna 4 minuten en dat is natuurlijk erg jammer. Snap er niets van. Maar het is zo'n mooie loop, dat de eindtijd er eigenlijk helemaal niet(s) toe doet. Fijn dat je nog lekker hebt kunnen finishen en volgens mij heb je een top weekend gehad met Silvia. Op naar 2013. Wie weet zie ik jullie dan!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Als je niet lekker in je vel zit is een marathon heel lang. Denk dat het toch ook met de kuur te maken heeft. Vorig jaar liep je Rotterdam en 13 dagen erna Texel dus dat kan het niet geweest zijn. Hoop dat je snel hersteld en weer 100% fit bent.

  Hij zit toch weer in de pocket.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Weer n mooie tijd afgeleverd Proficiat pas je 12de heb het idee dat je der al veel meer heb gelopen altijd leuk even babbelen voor de start Silvia ook Proficiat bedankt voor de Link en zie vast snel weer ergens Hoi

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Laurentien...of toch Laurien...6 november 2012 om 17:55

  Uitstappen of fietsen....geen optie! Alsnog een superprestatie!

  Wij hadden beide een ander idee van de longway en de finish, trots dat je het weer oppakte! Thnx voor de winegums en mars :) en nu herstellen tot je weer 100% fit bent!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Sterkte met herstel, nu eerst goed herstellen voordat je weer gaat lopen. Wel ontzettend knap dat je m uitgelopen hebt. Blijft super leuk om over Terschelling te lezen en alle bekenden.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. hèhè eindelijk even de rust om het verhaal in zijn geheel te lezen... het kwam er maar niet van!
  Het verslag van die laatste km'ers klinkt mij helaas maar al te bekend, zo gaat het bij mij wel vaker... balen, balen, balen!
  (wat kunnen die paar km'ers dan lang duren...)
  Blijft over een dubbel gevoel kan ik me zo voorstellen. Enerzijds de voldoening van toch een marathon te hebben gefinisht op 4:19 (doen er je sowieso niet zoveel na), anderzijds de kater van de manier waarop!
  Afijn het fijne van lopen is dat er altijd weer een nieuwe poging is!
  We zien elkaar in Geldrop het wordt tijd voor een nieuwe foto van ons samen, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Weer een mooi verhaal om te lezen John.Knap dat je bent doorgegaan en de finish hebt gehaald, dit toont weer je karakter en doorzettingsvermogen!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. @JohnO,
  Volgend jaar weer, en dan eet ik beide borden leeg ;-)

  @Max,
  Strand op en af heb ik het ook rustig aan gedaan om niet onnodig energie te verspillen zonder dat het echte tijdswinst oplevert. 4 min verlies is best acceptabel.

  @Gerard,
  Had er iets meer tijd tussen het einde van de kuur en de marathon gezeten, was het zeker een stuk beter gegaan.

  @Cocq,
  Ik start nou eenmaal vaak ;-)
  Altijd leuk je weer te zien en spreken. We zien elkaar snel weer.

  @Laurien,
  Aangepast ;-)
  Nogmaals heel hartelijk dank voor je steun, zeker gedurende de laatste kilometers die wij samen aflegden. Ik neem aan dat ik je mag contacten voor support tijdens een volgende marathon ;-)

  @Claudia,
  Ik heb de beerin wel gemist :-(
  Herstel gaat zeer voorspoedig, deze week nog kalm aan.

  @Kit,
  Uiteindelijk is finishen de beste voldoening die je kunt wensen en doet de tijd er ditmaal even niet toe. Én nog belangrijker dat ik er niets aan overgehouden heb.

  @Antonie,
  Dank je, uitstappen is op dit parcours en punt sowieso een slechte optie. Dan maar wat extra tijd nemen om te finish te halen.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Jammer John, en toch uitgelopen, veel respect voor je. Maar het komt zeker weer goed ben ik zeker van. Misschien zie ik je nog. ?

  Groetjes Frits

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hupakee, je hebt hem uitgelopen! Stoer om niet uit te stappen.
  Het blijft een mooie marathon om te doen. Ik heb dit jaar de halve gedaan. Jammer dat ik je niet ff heb gespot voor de start.

  Nu de rest van 2012 rustig aan? Of ga je er nog 3 lopen. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Jammer dat het niet ging zoals je wilde maar top dat je hem uitgelopen heb Broeder. Het gaat niet alleen om tijd of prestatie maar ook aan herinnering. Blijft een pracht marathon alleen had Terschelling wel 200 km dichterbij mogen zijn. Even de tijd nemen en dan gewoon lekker de draad weer oppakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Toch maar mooi uitgelopen John en dus geen uitstapkater. Nu eerst maar weer goed fit worden. De 'slechte' tijd en het afzien ben je zo weer vergeten. Het gezellige weekend blijft langer hangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Je bent natuurlijk een bikkel om deze marathon uit te lopen.
  Het liep niet zoals gewenst, het was misschien niet zo verstandig, maar het is wel zo mooi daar en het haaswerk was beloofd, dus begrijpelijk, ja natuurlijk wel.
  Neem nu wel de tijd om ervan bij te komen; het was een moeizaam 2e helft van het jaar voor je. Even terug naar de basics, daarna weer lekker verder; je zult zien dat je dan zelfs gaat profiteren van je tegenslagen dit jaar. En ik kan dat weten....
  Zie je in Geldrop

  BeantwoordenVerwijderen
 25. mooi verhaal hoor... Ik herken het, liep er zelf op. Wat je zegt. Iets teveel voor je lichaam op dat moment. Nu ben je vast weer fit voor een hele #tisvoorniks ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Alweer een marathon in de benen. Jammer dat het niet helemaal lekker ging maar hopelijk ben je alweer volledig hersteld.

  BeantwoordenVerwijderen