maandag 20 mei 2013

IJsselsteinloop

Dichtbij huis, gezellige sfeer, prima organisatie en altijd warm. Dit zijn zomaar een paar kenmerken die wat mij betreft bij de IJsselsteinloop horen. Met uitzondering van "altijd warm" waren die ook in 2013 weer op deze loop van toepassing.
Het was afgelopen zaterdag betrokken bijna windstil en een graad of 12, prima omstandigheden om een halve marathon af te leggen.
Ik parkeer de auto in de parkeergarage onder het Fulcotheather, haal mijn startnummer op en loop weer terug naar de auto om me klaar te maken.

Ik ben voor mijn doen wat aan de late kant waardoor ik niet de tijd neem om op  het plein wat bekenden, die zijn er altijd, te ontmoeten. Als ik de parkeergarage verlaat zie ik John staan, met wie ik stuk inloop om vervolgens het startvak in te gaan. Hier kom ik een aantal clubgenoten tegen die vandaag "on a mission" zijn.

Het initiële plan was om hier samen met Christel een vlakke halve in 1:45 te lopen, maar helaas kan zij er niet bij zijn, evenals loopmaatje Jeffrey. Tijdens het inlopen was snel duidelijk dat John te snel, voor mij, zou gaan.
Om 11:25 uur, 25 minuten na de start van de 10 km mogen wij het parcours op. Ik zit meteen in een lekkere cadans, laat de snelle starters erlangs zonder me mee te laten slepen. Na de eerste kilometer (5:06') besluit ik dat dit een mooi tempo is en dus te proberen dit zolang mogelijk aan te houden.

Regelmatig kom ik in een groter, dan weer kleiner groepje lopers terecht, zonder mijn tempo op te voeren of in te houden. Iedere keer als de Garmin aangeeft dat er weer een kilometer achter de rug is kan ik een glimlach niet onderdrukken, mooi vlak in 5:02, 5:00, 5:00, 4:57, 5:00, 4:56, 5:01, 4:58, 4:57, 4:57, 4:56. Ik heb inmiddels al aardig wat snelle starters herkend en achter me gelaten. In kilometer 16 heb ik een dipje, neem de tijd om een gel naar binnen te werken en weet de schade te beperken (5:17).

Dat ik de laatste maanden bijna geen tempo/intervaltrainingen heb gedaan, eist nu zijn tol. De bovenbenen vinden dit niet zo leuk meer, maar ik wil vlak blijven lopen, het liefst met een versnelling, voor zover nog mogelijk. Met 4:58, 5:00, 4:56, 4:53 en 4:48 lukt dat zelfs nog aardig. Mijn Garmin staat stil op 1:45:20, prima wat mij betreft, maar vooral mooi vlak gelopen. Wat drinken, het welbekende shirt en weer terug naar de parkeergarage om vervolgens direct te vertrekken.
De weersomstandigheden waren prima, de conditie en het gebrek aan tempo(hardheid) op dit moment, echter niet.

Ik heb zondag geen last van de benen, maar besluit toch niet te gaan lopen. In plaats daarvan heb ik met de eerder genoemde loopmaatjes afgesproken de fiets te pakken. Eerst 2 ronden over Het Lint met Ans en haar loopmaatjes om vervolgens een terras in Breukelen op te zoeken. Zowel Jeffrey, Christel als ik zijn geen echte fietsers dus laat het zich wel raden over welke pijntjes en gevoelige plekken onderweg gesproken werd ;-)
Een leuke en nuttig alternatief voor een rondje uitlopen na de halve marathon. Met 56 kilometer op de teller was ik weer thuis.

10 opmerkingen:

 1. He he, eindelijk een verslag waarin er geen plek is voor het woord "kuit." Zijn hiermee de perikelen dan eindelijk voorbij? Ik hoop het voor je. In ieder geval loeistrak gelopen, prima tijd en hopelijk de rest van het jaar geen blessures meer... Goed gedaan en ga zo door!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Is tof dat je nog eens een wedstrijd mooi hebt kunnen uitlopen!.. ..en dat je er goed hebt van "genoten" hé!!??!!..alé, dat denk ik toch! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Om de knuppel maar eens in het hoenderhok te gooien: je hebt die lamlendige (mijn woorden hoor) intervaltrainingen helemaal niet nodig. Gewoon af en toe eens een heuvel en een flinke zandbak en dan lukt het wel!.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Jessey,
  De kuit doet het prima, maar ik blijf voorzichtig.

  @Carl,
  Het was inderdaad fijn om weer eens enigszins op tempo een halve te lopen.

  @Jan,
  Ik heb die intervaltrainingen wel nodig, maar heb ze, om de kuit te ontzien, even niet uitgevoerd. Heuvels en zandbakken zijn nou juist niet de dingen waar ik blij van word.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. IJsselsteinloop is een mooie loop; had 'em ook op de agenda staan, maar uiteindelijk toch geen zin....
  Je hebt het weer prima gedaan, zoals vermeld geen blessureperikelen en dat is toch het belangrijkste even nu.
  Heel blijven en lekker doorgaan zo, opbouwen weer naar....?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het klinkt allemaal weer hoopvol John. En de tempoos en snelle tijden komen er ook wel weer aan. Lekker lopen en heel blijven is de hoofdzaak. En de fiets pakken ipv uitlopen, prima alternatief.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. 1.45 en een beetje... ik vind het snel. A.s. zaterdag gaan we voor een vooral gezellige loop in een relaxed tempo... ik kijk er al naar uit... op naar Renesse.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ha John. Herkenbaar die snelheid. Bij mij ook een groot probleem. Dan maar genieten en proberen alles heel te houden. Maar die 1:45 vind ik prima. Ik zou er nu voor tekenen

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Ruud,
  IJsselstein staat ieder jaar op de agenda en dit jaar waren de omstandigheden vele malen beter als voorgaande jaren. Heel blijven, de gevoelige plekken in de gaten houden, of laten houden en opbouwen naar.....? In ieder geval weer de Berenloop.

  @Els,
  Het gaat weer lekker en de tempo's komen vanzelf weer, hoewel..er zal natuurlijk op getraind moeten worden ;-)
  Met mooi, vooral droog weer, is fietsen idd een prima alternatieve training.

  @Jacqueline,
  Zaterdag zal het er zeker veel relaxter aan toe gaan.

  @Hans,
  Uiteindelijk staat genieten op 1. Mooie tijden zijn leuk, pr's verbeteren nog leuker, maar het kan/lukt nou eenmaal niet altijd. Ik ben daar ook niet meer zo mee bezig eerlijk gezegd.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooi vlak gelopen, helemaal als je geen interval hebt gedaan. Lekker 1.45 gelopen, super!

  BeantwoordenVerwijderen