donderdag 31 december 2015

2015 min of meer samengevat

Voor dit jaar had ik geen spannende of hele bijzondere deelnamen gepland, wederom genieten, gelijkgestemden ontmoeten, middels de trainingen die ik verzorg, anderen te enthousiasmeren en/of te stimuleren om door te gaan. Met mijn “planning” is er altijd ruimte voor spontane deelname aan evenement.
Als ik dan toch iets zou moeten benoemen dat iets weg heeft van een doel, dan zou het de wens kunnen zijn om in 2015 in ieder geval 5 marathons tot een goed eind te brengen.
Januari
Ook in 2015 was de Florijn Winterloop in Woudenberg mijn eerste wedstrijd en daarmee ook meteen de eerste 10 EM van het nieuwe jaar.  Verder was dit een maand van trainen richting Utrecht én Rotterdam marathon.

Februari
De Midwintermarathon, de naam dekt de lading inmiddels niet meer, aangezien 25 km de langste afstand is die er nog gelopen kan worden. Een prima afstand overigens in de voorbereiding op de eerder genoemde marathons.
In Apeldoorn was de Halfcrazyrunnerscrew goed vertegenwoordigd, ontmoette ik er een aantal en liep ik tot een kilometer of 11 met Marlous en Marleen op. Ook Ans en loopmaatje Monique genoten van het mooie parcours dat in iets aangepaste en verkorte vorm de Asselronde betrof.

Maart
De maand om de laatste bouwstenen voor de aanstaande Utrecht marathon te stapelen en ervoor te
zorgen dat ik 42 km zonder hapering met Ritchie en Marek, Wendy naar een memorabele finish kon begeleiden. Aan het begin van de maand had ik de 20 van Alphen vanwege wat problemen aan de kuit moeten laten schieten, maar was ik er wel aanwezig om een paar “bekenden” irl te ontmoeten.
De Utrecht Science Park marathon was in alle opzichten bijzonder. Dit verslag zou nog veel langer worden als ik dat hier op zou sommen, dus verwijs ik graag naar het bijbehorende verslag.

April
Slechts 3 weken na de Utrecht Science Park marathon stond ik aan de start van de Rotterdam marathon. In Rotterdam is het traditie om een meet and greet te hebben met bekenden, kennismaken met tot dat moment virtuele bekenden en elkaar succes te wensen voor de start. Tevens de eerste ontmoeting met Arend en Peter. Ook hier was het de bedoeling om zonder hapering aan de finish te geraken, ditmaal met loopmaatje Rianne aan mijn zij. Pascal stond er aan de start van zijn eerste marathon en liep tot circa 26-27 kilometer met ons mee. Melanie start vanuit hetzelfde vak, maar gaat er heel snel als een haas vandoor.
Fantastische omstandigheden om te lopen, ook dit jaar weer een gezellige drukte langs het parcours en publiek dat je draagt. Onder de supporters ook Erik, Mascha en Roos. Sierd heb ik gemist, die was zich voor de start aan het focussen en liep vervolgens in een waanzinnige tijd naar de finish (PR) waardoor ik hem ook na afloop gemist heb.

Mei

Het was nog relatief kort na de 2 marathons, maar Ans en ik stonden ingeschreven en Wings for Life is zo’n bijzonder evenement dat het niet de vraag was of wij van start zouden gaan, maar eerder, hoelang duurt het voordat we door de catcher car achterhaald zou worden. Een heel bijzonder evenement met een heel mooi doel. Geld inzamelen voor ruggenmergonderzoek. Ook in 2016 zijn wij erbij. Jij ook?
In deze maand liep ik ook weer eens een 10 km wedstrijd, ditmaal in Leiden als pacer voor Gabriëlla die graag haar tijd wat wilde aanscherpen. Gelukt en tevens een leuke ontmoeting met Marleen, Marlous, Sierd, Nikki en Amber.

Als voorbereiding op de volgende marathon was mei de maand waarin ik het meeste aantal kilometers van 2015
(hard)liep.

Juni

In juni is het over het algemeen wat rustiger, maar loop ik gewoon lekker door. Ook deze maand weer genoeg trainingen en een paar wedstrijden. De zomeravondcup met Amber en de Almere City Run met Marlous, Erik en Nikki.

In juni 2014 vond de eerste editie van de Sneek Mar-athon plaats, stond ik ingeschreven, maar kon ik vanwege een net herstellende blessure niet van start. Dit jaar dus een nieuwe kans om deel te nemen aan deze bijzondere marathon rond Sneek en meer. Starten om 19:00 uur op de langste dag en in het donker finishen.

Juli
Deze maand werd in meerdere opzichten speciaal. De eerste instarun georganiseerd door Ilse, waarbij ik een route bedacht en het de gelegenheid was om wederom virtuele bekenden irl te ontmoeten, er een stuk mee te lopen en te brunchen.

Tevens de maand waarin Arend, Peter, Michel en ik het aantal mannen binnen de Halfcrazyrunnerscrew kwamen opkrikken en ik voor het eerst in crazy outfit met crewmaatje Marleen de 10 km van Noordwijk liep.

Augustus
Eindelijk weer een duoloop met Andrea in de zomerse warmte inclusief duik in de Haarijnse plas ;-)
De maand waarin flink doorgelopen/getraind word ter voorbereiding op de eerstvolgende marathon en aangezien dat niet de minste is, moet er hard aan getrokken worden. Een onderdeel dat in deze maand natuurlijk niet mag ontbreken is de Zeeuwse kusttraining georganiseerd door misschien wel de bekendste hardlopende Zeeuwse.

September
Vooral een vervolg van de vorige maand, trainen, genieten en zorgen dat ik op tijd weer klaar ben voor marathon nummer 4 van het jaar.

Ook dit jaar weer een mooie dubbel in 1 weekend, de Kustloop (halve marathon) met Arend en Jacqueline en de 30 van Amsterdam Noord met veel meer crewmaatjes.
Het laatste weekend van september waren Amber, Peter, Roos en ik op uitnodiging aanwezig bij en namen wij deel aan de Mudmasters 2015 in Biddinghuizen. Dikke pret, maar ook wel voorzichtig om mijn deelname aan de Kustmarathon die een week later plaatsvond, niet in gevaar te brengen.

Oktober

In 2013 haalde ik met een van pijn vertrokken gezicht de finish met de belofte dat het mijn eerste en meteen laatste deelname aan de zwaarste marathon van Nederland zou zijn. 
Maar ja, niets veranderlijker dan de mens, en zo stond ik in 2015 dus wéér aan de start in Burgh-Haamstede. Met 1000 trainingskilometers tussen de Sneek en Kustmarathon, hoopte ik dat wel goed moest gaan. Doel: genieten, met een smile finishen en binnen de 4 uur en 30 minuten zien te blijven. Missie geslaagd!!

Een week nadat ik in Eindhoven weer als pacer de halve marathon liep, stond ik met een aantal crewmates de deelnemers aan de hele en halve marathon aan te moedigen in Amsterdam.


November
Slechts 4 weken na marathon nummer 4 stond de Berenloop op het programma, mijn favoriet! Prima omstandigheden, hersteld van de Zeeuwse Kustmarathon en een lang weekend Terschelling. De 42 km legde ik netjes binnen de 4 uur af, wat voor mij een resultaat is waar ik tevreden mee ben. Niet stukgegaan, genoten, de tijd bij de verzorgingsposten genomen, foto’s gemaakt en weer op de rode loper gefinisht. Als je nog geen marathon in het najaar gepland hebt, hou deze dan zeker als optie in gedachten.
Vanwege een verkoudheid kort na de Berenloop werd november de maand waarin de minste kilometers werden afgelegd.
December
Deze maand begon met een lichte kuitblessure en na-ijlende verkoudheid. De kuitblessure was gelukkig vrij snel weer onder controle en aangezien ik geen koorts had, kon er gewoon, zij het wat rustiger, gelopen worden.
En zo stond ik na jaren weer aan de start van de Montferlandrun en was ik content met het resultaat.
Eerder dit jaar had ik mezelf ten doel gesteld in Linschoten een poging te doen 1:35 op de halve marathon te realiseren, maar het tekort aan (tempo)trainingen zorgde ervoor dat ik hier van afzag. In plaats daarvan liepen Marleen en ik hier netjes binnen de 1:45.

Als afsluiter van het jaar had ik bedacht dat het leuk zou zijn om voor het eerst deel te nemen aan de Derde Kerstdagloop in Arnhem, met Marco, Jolanda en Ans, om daar vervolgens Ronald, Merit en Ytsen te treffen.
Pittige halve marathon met wat hoogtemeters over een mooi parcours. In ogenschouw genomen dat ik een korte stop had, een stuk de bult op gewandeld heb en toch nog in 1:46 de finish wist te bereiken, ben ik heel tevreden.
2015 Was een jaar waarin ik geen enkel PR verbeterd heb, ondanks wat lichte blessures gewoon heb kunnen lopen, ik nogal wat virtuele bekenden irl heb mogen ontmoeten, ik onderdeel van de Halfcrazyrunnerscrew werd en,
5 marathons,
1 maal 30 km,
1 maal 25 km,
8 halve marathons,
1 maal 10 EM,
2 maal 15 km,
3 maal 10 km,
1 maal 6 en 1 maal een 5 km wedstrijd liep.

De laatste dagen van het jaar hobbel ik lekker uit en zal waarschijnlijk net de 3300 niet volmaken dit jaar.
Ik wens iedere een veilige jaarwisseling, een goed begin en sportief 2016 toe!!

2 opmerkingen:

  1. Leuk verslag van een mooi jaar John, nu stoppen met de pijntjes in de kuit en de verkoudheid en dan gaat 2016 nog mooier worden met als hoogtepunt natuurlijk de 2 Oceans in Zuid Afrika.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Super gaaf John! Leuk jaar achter de rug zo te lezen! Ik ga een naar een aantal van die lopen kijken. Laat 2016 maar een mooier loopjaar worden.

    BeantwoordenVerwijderen