zondag 17 juni 2012

Geslaagde Slachtemarathon

slachtemarathon_logoOp het moment dat de inschrijvingsmogelijkheid voor deze bijzondere marathon open stond was ik er als de kippen bij. Of ik daadwerkelijk van start kon gaan zou ik in de weken kort voor de start wel zien.
Jeffrey vond deze net zo bijzonder en schreef zich dan ook meteen in, dus hadden de loopmaatjes weer een gezamenlijke marathon gepland staan. Een aantal weken geleden wist ik ook Christel te overtuigen met ons op pad te gaan, en op haar beurt deed zij hetzelfde bij Laetitia. 
Tussen de Enschede marathon en deze verliepen de trainingsweken wat moeizaam vanwege onder andere een aanhoudende en meermaals terugkerende verkoudheid/virus waarvoor ik uiteindelijk toch maar eens doktersadvies inwon, resulterend in een antibioticakuur. De kuit speelde af en toe weer eens op, weken van 70-80 km wisselden zich af met andere waar ik nog maar net de 40 haalde. Desalniettemin zijn er in deze afgelopen periode 4 30-ers gelopen. Met uitzondering van de laatste prima trainingen. Die laatste liep ik afgelopen zaterdag samen met Jeffrey. De bedoeling was circa 35km af te leggen vanaf de A’dam RAI naar Vleuten. Slechte omstandigheden, wind (tegen!), regen en na 12-13km een gevoelige achilles. Gek genoeg liep het ook bij mijn loopmaatje niet lekker en uiteindelijk het plan aangepast, een duurloop waar een rondje Rondehoep in voorkwam en de start en finish overeenkwamen. Alles was pijnlijk vanaf de heupen naar beneden, de teller bleef steken op 30 ipv 35.
Een beste generale en gedachten in de vorm van “op deze manier heb ik helemaal niets in Friesland te zoeken”, “startnummer in de verkoop” en dies meer, oftewel blakend van zelfvertrouwen.
Zowel Christel als Jeffrey wilden er niets van weten dat ik mogelijk niet van start zou gaan, het was tenslotte mijn “schuld” dat zij hier zouden lopen.
Vrijdagmiddag aangekomen in Franeker bij hotel de Stadsherberg, ‘s avonds met z’n 3-en (Jeffrey, Ans en ik) wat gestapeld bij Pizzeria Antonello, een kijkje genomen op het finishterrein en bijtijds naar bed, de start is tenslotte al om 6:30 uur op zaterdagochtend. Samen met Jeffrey naar de start zodat Ans wat langer kan blijven liggen en wij op weg langs alle wegafzettingen en omleidingen naar de start. Bij de tassen inname lopen wij Ingrid, Claudia, Richard, Cocq, Ruud, Robert-Jan, Laetitia, Rinus, Florian, Henk en vast nog een aantal die ik vergeet, tegen het lijf. Christel komt na een kilometer of 3 inlopen net op tijd het startvak inlopen en na een paar minuten mogen we voor 42,2km op weg door het Friese landschap. Het miezert maar de temperatuur is aangenaam genoeg voor een korte broek en korte mouwen.
Met een positie achter de 4:30 hazen vertrekken wij gecontroleerd, maken Christel en ik de eerste plasstop na 3km. Het kost een aantal kilometers om Jeffrey weer bij te halen en wel rond het moment dat wij de eerste onverharde paden mogen belopen. Onverhard is vandaag, glibberig en moeilijk beloop, Christel in haar element, ik duidelijk veel minder.
Ik krijg weer last van de achilles en kuit en begin te twijfelen, heb even niet veel te melden, alleen met mijn gedachten, maar besluit dat ik echt wel door ga lopen. Tussen 14-15 km staan Thierry en Hero ons te fotograferen, de dixe bezocht en knallen lopen wij verder. Een paar kilometer verder staat Ans met een flesje voor mij klaar en de fotocamera in de aanslag.
De irritatie blijft, maar verergerd niet en is te hebben, niet meer aan denken dus en gewoon lopen, niet te snel, maar zeker niet te langzaam. Vanwege de langzame start echter worden wij bijna niet ingehaald en blijven wij bij elkaar. Jeffrey had net als ik wat ongemak dat hem noopte zijn tempo en pas aan te passen. 15 km onderweg geeft hij dan ook aan dat wij ons eigen tempo maar aan moesten houden.
Het halve marathonpunt wordt op de wedstrijdklok in 2:03 afgelegd, prima tijd voor vandaan. Wederom een blubberpad, fijn voor C, maar ik werd er niet vrolijk van, zo erg zelfs dat wij er aan aardig tempo op na houden en ook hier lopers passeren. Het is glibberen en door de vele pogingen staande te blijven en ontspannen te lopen proberen wij hier zo ongeschonden mogelijk doorheen te lopen. DSC04394FOUT!! Er is her bijna nog maar net een strook gras of opgedroogd modder, glibber, blijven staan, glibberen en dan…glijden en languit uit mijn snufferd. Christel vraagt hoe het gaat om vervolgens het tempo weer op te voeren. Ans en Christel’s moeder wachten ons op 34 km op.
De enkel, kuit en lies zijn gevoelig maar ik probeer ergens anders op te focussen. Gelukkig houd mijn loopmaatje de de stemming er in door op de tonen van Gers Pardoel, Coldplay, Two Brothers on the fourth floor en nog vele andere mee te brullen (energie voor 10). De kilometers tot aan de finish zijn te overzien en de finish nadert, maar niet voordat we nogmaals een stuk weiland over mogen gevolgd door een brug over de snelweg. Het is gewoon omhoog/omlaag wandelen voordat wij weer aanzetten voor de laatste 4 kilometer.
De finish krijgen we in zicht en de laatste kilometer dient zich aan, er staat nogal wat publiek op de dijk en Christel acht het noodzakelijk in een een flink tempo binnen te komen, en dat moet samen. The End….de finish….de Garmins worden gestopt….deze duurloop, mijn 10e (uitgelopen) marathon wordt in 4:05 afgelegd. Tevreden maar ook wel vermoeid en er klaar mee voor vandaag. Jeffrey en Laetitia blijven respectievelijk 3 en 8 minuten voor ons over de streep te zijn gekomen. Het zonnetje schijnt (nu wél), we praten nog wat na, nemen ons shirt en aandenken in ontvangst en wandelen circa 2 km naar de auto uit.
Een geslaagde deelname aan de 1x per 4 jaar georganiseerde bijzondere en uitzonderlijk goed geregelde marathon, fantastisch publiek, vriendelijke vrijwilligers en zeer goed voorziene verzorgingsposten, zit erop.
Maandag ga ik eerst Marijn opzoeken voor behandeling van de gevoelige enkel en kuit.


Onderweg heb ik nog wat gefilmd met de JVC Picsio, de beelden zijn hieronder in een filmpje samengevoegd. 
Een serie door Ans genomen foto’s kan hier bekeken worden.

27 opmerkingen:

 1. Het was duidelijk een (modder) feestje daar in Friesland! Over 4 jaar wil ik 'm ook wel doen :) Goed gelopen vriendje!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. eh.. op foto 6 van 7 kijk je echt niet blij.. :))

  BeantwoordenVerwijderen
 3. proficiat met je tiende!
  en blijf je goed verzorgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een mooie marathon daar in het Friese. Wat was het glad op sommige stukken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het was niet geheel jou parcours. Toch uitgelopen kerel. Je 10e zit in de pocket. Gefeliciteerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Weer knap gedaan.. :-) ..Proficiat!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Laat Marijn maar eens goed kijken naar die kuit, zodat je de 11e marathon zonder pijntjes kunt lopen.
  Ondanks regen, modder, uitglijden en pijntjes, een mooie tijd gelopen. Proficiat!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zeer knappe tijd voor een loper met een gevoelige enkel en kuit. Hopelijk kan dit zeer snel verholpen worden... sterkte en succes.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het was weer gezellig! En inderdaad liep het bij mij ook een stuk beter dan de week ervoor.... Leuke foto's ook trouwens. Ik zie zelfs dat ik na afloop kan lachen!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk je nog even gezien te hebben voor de start en Ans onderweg. Was idd een @$*#paadje maar toch wel een hele mooie marathon. Sterkte met enkel en kuit. Tot volgend keertje.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb genoten en als ik jou zie dan is het gewoon lachen en fun..Mooie tijd en we hebben iets meegemaakt wat niet iedereen kan zeggen of 4 jjar moet wachten..
  Doe ook de groetjes aan Ans.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Aha Proficiat 10e Marathon is toch wel veel leuker om mee te lopen he dan langs de kant fotos te maken. gr coq

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Proficiat John, toch uitgelopen en een mooie tijd neergezet vind ik, naar je verhaal gelezen te hebben,wat zwaar.maar je 10e marathon is binnen. succes bij Marijn vandaag.groetjes Ans.

  Frits.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Die tweede gras-strook was inderdaad "killing". Dat het alweer je 10e was, knap hoor! Ik denk niet dat ik daar ooit aan ga komen. Goed herstellen nu, op naar de 11e.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. ook een mooie evenement zeg... moet ik weer 4 jaar wachten ;-)... dat zal best glad zijn geweest.. Ik lees dat er wel meer op hun "plaat" gingen...en al weer de 10e.. zo begon het bij mij ook ;-)... See you

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Eigenlijk had ik gewoon solidair moeten zijn en ook door de modder moeten rollen. Maar ja. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Klaar mee voor vandaag? ik zou zeggen de komende maanden :-)
  Van harte met je 10e 42,2 John.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Genietend schrijven over gesloopt worden. Dat kunnen alleen hardlopers! Maar hey....je 10e. Da's een mijlpaal en dan deze onder deze omstandigheden. Wow. Gefeliciteerd man!

  Ik ben benieuwd: welke is de meest bijzondere, welke bleef je het meeste bij? Welke was de mooiste? Dat logje zou ik ook wel willen lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Mooi en juist verslag van de slachte, heb hem ook gelopen, wel leuk en veel vermaak onderweg, ga hem over 4 jaar zeker weer doen

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hey John,

  Mag ik deze hebben? https://picasaweb.google.com/113065465837203023814/Slachtemarathon16Juni2012#5754743069406354098

  Dankje alvast en dank Ans namens mij.

  Twitia.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Super cool Filmpje :) Gefeliciteerd met de 10e Marathon! Respect eh! Ciaooo

  BeantwoordenVerwijderen
 22. CU in 2016!
  (hoop ik...)
  BTW goed gelopen allemaal, leuk filmpje!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Prachtig dagje was het, en wat was het heerlijk glibberen (glijden) door de modder.
  Wees voorzichtig met die kuit en enkel!
  Gefeliciteerd met de 10e, een unieke was het!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hey Broeder, was weer zoals altijd leuk om je weer te zien. En deze kan ook jij weer bijschrijven op je lijstje. Sterkte met je enkel en kuit hé. Ans nog bedankt voor de foto, helaas sliep ik bijna op de foto.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Genoten van je filmpje. Christel ziet er trouwens continu een stuk frisser uit dan jij.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Leuk je weer eens ontmoet te hebben.
  Het was weer een zeer geslaagde marathon.

  Groet Mo

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Hij zit er weer op! 10 Marathons op je naam, en de 10e in friesland. :-)
  Waar staat de teller over 4 jaar bij de volgen slachte?

  BeantwoordenVerwijderen