10 Wins - 3 defeats

Het leuke van een hardloopblog is vooral het kunnen delen van mooie, lekkere en geslaagde trainingen of wedstrijden. Maar de titel licht al een tipje de sluier waar deze post op slaat.

Vandaag was namelijk weer zo'n dag dat lopen even niet zo leuk was. De 2 eerdere defeats die ik in Rotterdam en Enschede opliep had ik mentaal snel verwerkt en gelukkig heb ik daar fysiek geen noemenswaardig ongemak van gehad. Die aanhoudende verkoudheid daargelaten dan.

Het doel om dit jaar mijn pr te verbeteren bleef echter van kracht dus werd het marathonschema uit de kast gepakt en met wat kleine aanpassingen aangehouden tot die 30ste september. De eerste editie van de Zwolse marathon leek mij wel een mooie. Geschikt parcours of niet, we gaan er gewoon lopen en kijken of het doel te realiseren is.IMG_0577

Maar goed omdat ook teleurstellingen gedeeld mogen worden volgt hier een samenvatting van defeat nummer 3 dit jaar. Met de start om 10:30 uur, minimaal IMG_0581een uurtje sturen naar Zwolle en de meet and greet in hotel Lumen vooraf, resulteerde in een tijdig vertrek vanochtend. Om 8:00 uur bij Jeffrey en een kwartier later Ruud opgepikt in Utrecht, Zwolle here we come. Een snelle rit waardoor wij netjes op tijd in Zwolle arriveren en op de parkeerplaats van PEC Zwolle een plekje vinden. Dit deel is alvast goed geregeld door de organisatie, en ik kan jullie nu al verklappen dat het met de rest niet anders was. De organisatie was echt super.

De bekende en onbekende bloggers/tweeps druppelen langzaam de lobby van hotel Lumen binnen nadat wij door Frank en Ronald ontvangen zijn. Mooie locatie en lekker relaxed kennismaken met deze en gene terwijl de loopkleding te voorschijn komt en iedereen zich klaarmaakt voor de wedstrijd. Een foto, de tassen naar de kamer van Frank en Ronald om vervolgens naar het stadion te gaan voor de start. Mooie atmosfeer en een heerlijk zonnetje. Ideaal loopweer.
Om 10:30 uur mogen we op weg, een halve ronde op het kunstgras en vervolgens het stadion uit. En hier wordt meteen duidelijk dat we vandaag ook met de wind rekening moeten houden, want er staat een stevige bries.

Om wat beschutting te vinden en niet te hard van start te gaan besluiten Jeffrey en ik met de 3:30 pacers mee te gaan alvorens de beoogde 4:50 min/km aan te gaan houden. Zodra blijkt dat dit tempo ook door de pacers wordt aangehouden is het logisch dat we nog een poosje uit de wind blijven lopen.
Eenmaal de bebouwde kom uit wordt het mooi, maar zijn sommige paden/dijken wat aan de smalle kant. Niet zeuren want het gaat prima, geen geduw of getrek. Bij 10km een snelle plas stop waardoor we de pacers even moeten laten gaan maar snel weer aansluiten. Uit de wind lopen, weet je nog ;-)

Iedere 5km een verzorgingspost. Goed geregeld!
De eerste 2 kan ik overslaan omdat ik zelf te drinken mee heb. Op 15km stop ik om er rustig een gelletje weg te werken en kan binnen een kilometer weer bij de groep aansluiten. Jeffrey wil het tempo iets laten zakken, maar we blijven tot de 20km post uit de wind lopen. Hier neemt hij de tijd om wat te drinken en gel te nemen. Zodra we weer lopen geeft hij aan niet met hetzelfde tempo door te gaan en sommeert mij naar de groep te lopen en voor dat pr te gaan. Juist op een deel waar ik de wind vol tegen heb kom ik alleen te lopen en probeer niet teveel energie te verspillen door het gat snel dicht te lopen. Halve marathonpunt in 1:44, gelijk aan mijn pr (doorkomst). Er moet nu wel wat gebeuren.

Ik heb het geluk dat dit het punt is waar we afslaan en de wind in de rug krijgen. Binnen 1,5 km lukt het naar voren in de groep te lopen en er een iets hoger tempo op na te houden. De hamstring begint wat te piepen en kraken, krampscheutjes die nog niet alarmerend zijn maar wat mij betreft achterwege mogen blijven of in ieder geval nog niet in dit deel van de wedstrijd. Ik kom in het ritme en kan een gaatje slaan, wat wel betekent dat ik alleen of in hele kleine groepjes kom te lopen.

Bij de post op 25km weer een gelletje en wat extra water. De hamstring gaat steeds heftiger protesteren waardoor ik het tempo weer iets moet laten zakken. Dat in combinatie met de tijd bij de post hebben ervoor gezorgd dat de pacers er op en over zijn gegaan. Ik neem nu even niet de moeite om aan te sluiten want de hamstring dreigt me in de parkeerstand te plaatsen. SHIT!!!
28km.....De Wolfjes staan er zoals afgesproken met drankjes voor een aantal van ons. Ik stop om mijn drankje aan te pakken en het voor gezien te houden. PR zit er niet meer in en nog sneller al helemaal niet. Het heeft wat mij betreft dan ook geen zin meer om koste wat kost door te lopen met het risico op een blessure en/of een tijd die te ver van mijn doel voor vandaag verwijderd ligt. Geluk bij een ongeluk dat ik door de Wolfjes netjes bij het stadion afgeleverd word waar Frank en Ronald ieder moment binnen kunnen komen.

Met dank aan Frank en Ronald kunnen wij gebruikmaken van de heerlijke douche op hun luxe kamer. Op het moment dat ik onder de douche vandaan kom loopt Jeffrey de kamer binnen. Hij heeft ook deze marathon weer prima uitgelopen, geen pr maar een nette tijd en in ieder geval geen defeat.

De nazit in de lobby is erg gezellig met teveel leuke mensen om op te noemen. Ik probeer het risico te vermijden mensen te vergeten ;-)IMG_0582
Ondanks mijn defeat was het een leuke dag, een top organisatie en mooie uitzichten langs het parcours.
Op weg naar huis hebben wij nog een stop gemaakt voor wat after marathonvoer Knipogende emoticon 

Dit jaar even geen pr pogingen meer, maar uitsluitend genieten.

Reacties

 1. Hey John, wat jammer van je weerspannige hamstring maar je hebt de juiste beslissing genomen, hoe moeilijk ook. Ook die beslissing is een proficiat waard, naar je lichaam luisteren middenin een wedstrijd is soms even moeilijk, zoniet moeilijker, dan doorlopen. Dus respect daarvoor. Hopelijk heb je geen blessure en kan je snel weer doorlopen. Zo te zien was het wel een fijne en goed georganiseerde marathon.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. John... er komen betere tijden... Ga in de slag met je fysio en ga trouw oefeningen doen....
  Leuk je weer gesproken te hebben...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. tja het gaat wel eens verkeerd daar weet ik alles van, hoort er gewoon bij helaas. Daar leer je van en volgende keer gaat het gewoon weer perfect!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Balen, maar een verstandige beslissing lijkt me.
  Later maar weer eens proberen?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Balen John maar wel een zeer verstandige beslissing genomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jammer dat het niet lukte maar leuk om je nog even gesproken te hebben voor de marathon. Nu heb ik nog steeds niet gezein wat er allemaal in je buideltje gaat;-). Moeten we elkaar weer eens zien. Sterkte met hamstring.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jammer John! Op de HM punt met de 3:30 pacers je was zo goed aan het hardlopen...Aan de hamstring kun je niks doen...dus ik ben zeker dat de volgende keer het gaat goed komen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. balen John! Je was ook erg sip toen ik je in het hotel zag. Gelukkig kon je weer snel lachen! Je doet mij denken aan een gozer die maar niet onder de 3 uur komt :)) ooooit... als we groot zijn..

  Jouw pr komt echt wel!! for sure!

  veel plezier op Terschelling als haasje :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Verdorie, jammer en gewoon los laten die PR en dan komt het vanzelf, let maar op.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Volgende keer gaat het hem worden John. En heel blijven is belangrijker dan door de pijn heen lopen, want daar kun je nog weken spijt van hebben. Straks lekker genieten op Terschelling.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Jammer John, maar doorlopen en een blessure riskeren is ook niks. Voorlopig even rustig doortrainen en dan volgend jaar een super pr lopen!! Gaat lukken, weet ik zeker :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. begrijpelijk de teleurstelling, vervelend die hamstring-perikelen. Feit blijft dat je het wel in je hebt om 3:25 of die 3:20 te doorbreken. Dat gebeurt ook!
  Nu eerst verstandig (!) relativeren, de hamstring laten genezen en dan weer rustig en met beleid verder!
  Bedankt nogmaals voor de lift; het was verder een gezellige dag en een mooie marathon

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @Allen,
  Bedankt voor jullie reacties. Jammer dat het doel zover buiten mijn bereik bleef, maar het is niet anders. De rest van het jaar rustig uithobbelen zonder pr ambities en genieten van het lopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat leuk dat er in Zwolle nu weer een marathon is. Ik ga er zeker ook eens aan meedoen.
  Je hebt goed gelopen lees ik. Mooi zo.

  Groet Mo

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Zeer jammer John... Hopelijk zie ik je op Terschelling fit finshen

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoster wat jammer. Wel verstandig dat je je hamstring niet stuk gelopen hebt ... je PR komt er aan... dat kan toch niet anders.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten