zondag 2 september 2012

Pittige trainingsweken

Ik realiseer me dat het nogal stil is op hardlopendeboer.nl maar als er niet veel bijzonders te melden is, blijven de posts nou eenmaal achterwege.
Weinig posts maar er wordt flink doorgetraind in de aanloop naar Zwolle. Na de lange duurloop waarover in de vorige post melding gemaakt werden de trainingen dagelijks en heel af en toe zelfs 2 per dag afgewerkt.

Jeffrey maakte er eerder al melding van, we hadden het idee opgevat om weer eens minimaal 400 km in de maand augustus af te leggen. De ultraloper in Jeffrey kwam naar boven en hij haalde ze dan ook op zijn sloffen, terwijl ik op een schamele 379 bleef steken.

De zakelijke verplichtingen boden mij in augustus de ruimte om minimaal 1x per week zowel ‘s ochtends als ‘s avonds een training af te werken. Om het niet te overdrijven bleef het in de ochtend beperkt tot maximaal 12km in zone 0, het lichaam heeft tenslotte tijd nodig om “wakker” te worden. In de late middag of vroege avond was het tijd voor de intervallen of een tempoduurloop.

Vorige week zondag zat loopmaatje Jeffrey in Groningen, waardoor Ferry (clubgenoot) en ik samen op pad gingen. Droog bij de start, maar o zo nat aan het eind. Van de 26 afgelegde kilometers leken de laatste 5 meer op zwemmen.

Afgelopen dinsdag was er de jaarlijkse Maarssense Vechtloop waar ik voor de 5 koos. De verkoudheid waar ik al een week mee rondloop zorgt tijdens duurlopen niet voor problemen maar op tempo is dat natuurlijk een ander verhaal. Zonder ambitie ging ik dan ook van start, hijgend als een molenpaard kon ik nog aardig doorlopen en finishen in 21:20. Gezien de fysieke gesteldheid geen tijd om ontevreden over te zijn. Ruud liep heel hard naar een top 10 klassering in een knappe tijd van 19:23!

Vrijdagmiddag zat er een gezellig middenstuk in de training. Lekker geboemeld met Marco en Jolanda en weer 19km aan het logboek toegevoegd. Zaterdag was het tijd voor een loopdate met een snelle dame. Keer op keer over gesproken maar er nooit van gekomen, tot gisterochtend.
Aangezien zij vandaag een 30-er gepland had en ik als haas mocht opdraven bij de halve van Nieuwkoop, bleef het bij een rondje van 10km op babbeltempo. En dat babbelen heeft dan ook de hele ronde geduurd Knipogende emoticon

DSC00325Rianne, een clubgenote van Athletic Point, had naar haar DSC00323eerste halve marathon getraind en gepland deze in Nieuwkoop te lopen. Of ik zin had haar te hazen. Maar natuurlijk! De weersomstandigheden zijn ideaal, dat hebben we vast mee. Rianne heeft er zin in, voelt zich goed en ziet het zitten. Zo goed zelfs dat het beoogde doel iets aangescherpt wordt.
Een stukje inlopen, wat bekenden tegen het lijf lopend waaronder Ronald, die van plan is te gaan knallen op de 10km.

Om 13:15 uur worden we weggeschoten, geen idee hoeveel er van start gaan, maar het lijkt mij nogal mee te vallen. Desalniettemin is gezellig druk tijdens de eerste kilometers, waarin wij blijkbaar een mooi en vlak tempo lopen waardoor er zich een groepje achter ons vormt. Een praatje, de aanmoedigingen in ontvangst nemend en de aanstaande doelen van elkaar uitwisselend piepen de kilometers voorbij en zitten de eerste 10 erop. Rianne ziet een dipje over het hoofd en loopt er vol in Bedroefde emoticon, of heeft de haas gewoonweg te hard gelopen? Shit! Ik doe mijn best haar aan het lopen te houden door wat afleiding te zoeken in de omgeving, het weer, zelfs mijn derriere te tonen. Het mag nu even niet baten, maar Rianne weigert zich gewonnen te geven en zet door, terwijl ze wat krachttermen ten gehore brengt. Maakt mij niet uit, dan maar een tandje terug, maar wel doorgaan.

14, 15, 16, 17, het blijft moeizaam, maar ze vermand zich en blijft doorgaan. Dat wij het doel hebben gelaten voor wat ie is moge duidelijk zijn. Het gaat nu alleen om het halen van de finish onderwijl toch nog genietend van de prachtige omgeving, want deze halve marathon voert werkelijk langs mooie plekken. Op circa 17-18 kilometer lopen we langs de Meije en stel ik voor een duik te nemen ter verfrissing. Twijfel, elkaar nog eens vragend aankijkend, besluiten we het bij verfrissing van armen, nek en gezicht te houden en de laatste 3 kilometer naar de finish niet zeiknat af te leggen.

19, 20…we krijgen weer zicht op een deel van het parcours dat ons bekend voorkomt, de finish is in zicht, echtgenoot, kids en Ans staan ons op te wachten en Rianne zet een laatste sprint in om triomfantelijk onder het finishdoek door te lopen. Deze ervaring neemt niemand je meer af, je eerste halve is een feit. Weliswaar niet in de beoogde tijd, maar de hand geklokte 2:04:16 is een mooi richtpunt voor nummer 2.

Mocht je dan echt geen andere haas kunnen vinden Knipogende emoticon, mag je me altijd bellen.

Met deze halve marathon c.q. 8e training van de week staan er weer bijna 100km op de teller en gaan de laatste 2 pittige weken in.
De totale afstand die ik in 2011 hardlopend afgelegd heb zal ik in 2012 bij lange na niet halen, maar met 2300 km tot dit moment ben ik best lekker bezig.

12 opmerkingen:

 1. Hey John! Mijn eerste halve marathon staat. Deze ervaring zal ik niet snel vergeten. Dank voor je inzet en steun (voor zover die nodig was??? ;-)). Nu even over je verslag hierboven... Ik neem aan dat je met 'krachttermen' bedoelt, het moment waarop ik zei: "goh, dat valt toch niet mee!". Of toen ik zei: "dat is nog best pittig, joh." Want ìk herinner me geen andere krachtermen hoor... ;-) Jij? Hoe dan ook, de deal dat we de volgende keer er wèl vol induiken (in De Meije dan), dat staat. Dat is het enige jammere, dat we dat niet deden.... Ans, dank voor de mooie foto's. Vooral die van het mee rennen vd kinderen zijn leuk. En die foto bij de finish, samen met mijn 'eigenste' Haas. Ik huur je graag nog 'ns in, John. Groet Rianne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wow, al 2.300K, bij mij staat de teller nog niet eens op de 2.150... een wijs man zij overigens laatst nog tegen mij dat het niet om de kwantiteit ging maar de kwaliteit! Maar goed, we kunnen natuurlijk altijd nog een keer een ultratje proberen om het aantal kilometers wat op te krikken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ondanks dat het mss niet helemaal lekker ging hebben jullie het goed gedaan! Rianne kon zich geen betere haas wensen! Het was pittig in Nieuwkoop. Ik vond het stuk langs door de Meij (de laatste 5KM) erg zwaar en de laatste 2KM terug naar Nieuwkoop waren gewoon heel erg warm. Sorry dat ik er niet meer was na afloop maar had andere verplichtingen.. halen we nog wel een keer in Johnnie! Leuk jullie toch weer even gezien te hebben

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je hebt idd niet stil gezeten.. ..400 km in één maand.. ..mmmm.. ..ik ben blij dat ik er 200 kan lopen! ;-) Weer een knap verslag(je) en mooie foto's! :-)
  Groeten

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed haaswerk, al naar het gemak waarin de Twente landschapmarathon gaat, ga ik misschien nog wel eens een beroep op je doen voor een 4 uurs marathon (Rotterdam?)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. 379kms......man wat een totaal; haal ik maar zelden.
  En weer mooie loopavonturen beleefd

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lekker bezig geweest in augustus kerel. Wat een kilometers in een maand. Bovendien nog een mooie haasklus. Ben benieuwd wat de eindtijd gaat worden in Zwolle/

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind het een knappe tijd voor een eerste halve... top gedaan van Rianne en jou.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hey John, lang geleden maar je bent nog altijd stevig aan het trainen precies. Goed bezig! Zien we elkaar in Geldrop eind november? Zal proberen wat vaker je blog te bezoeken nu ik zelf ook weer aan het bloggen geslaan ben (www.runnerjules.com). Groetjes vanuit het zuiden ;-) Julie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat was een mooie halve om te lopen rond Nieuwkoop en altijd leuk om iemand aan een mooie tijd te helpen. En wat een km's, je bent lkr bezig.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. 2x per dag trainen! Het moet niet gekker worden :-). Lekker en goed bezig

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Altijd mooi om in de buurt van Nieuwkoop te lopen.Ik zie je wel weer.

  Groet Mo

  BeantwoordenVerwijderen