donderdag 25 oktober 2012

De Amsterdam marathon van Ruben

John vroeg zich af waar mijn blog bleef met mijn ervaringen van de Amsterdammarathon. Mijn reactie was, laat bloggen maar aan anderen over die kunnen dat veel beter, ik loop wel. Hierop bood John aan om een gastblog op zijn site te plaatsen. Nou ja, het vervolg lees je nu.
Begin dit jaar heb ik me ingeschreven voor deze marathon en ik wou hier graag een PR gaan lopen. Vanaf juni weer serieus gaan trainen want het begin van het jaar was het niet veel. Naast de training behoorlijk aan de lijn gegaan zodat ik niet al te veel kilo's mee hoefde te slepen. Dit resulteerde in een gewichtsverlies van 12 kilo.
Medio augustus bood @hennyvroem aan een schema voor mij te maken. Aangezien ik de afgelopen jaren maar wat deed op hardloopgebied leek mij dat wel verstandig. De doelen werden gesteld en dat waren de 7Heuvelenloop binnen het uur en in Rotterdam 2013 een sub3 poging om de hele marathon. De trainingen werden weggewerkt en af en toe het schema aangepast. De eerste serieuze krachtmeting van dit jaar, de Dam tot Damloop. Doel was om een PR te lopen, hopelijk onder de 1h5'. Resultaat was 1h2'26" boven verwachting snel. Het doel voor de 7Heuvelenloop werd hierbij al gehaald. Ik bleef lekker doortrainen voor de marathon en steeds vaker hoorde ik geluiden van een aantal tweeps dat een sub3 er wel in zou moeten zitten. Het een en ander met Henny besproken en een wedstrijdplan gemaakt voor de Amsterdam marathon.
Ook de bekende bietensap kuur is in de strijd gegooid.
De snelle twitteraar @renedelange zou ook de marathon lopen en het rustig aan doen omdat hij de marathon van Berlijn pas gelopen had. Rustig aan is in dit geval net onder de 3 uur. Topper! Via DM contact gelegd en René vond het een leuk plan om samen op te lopen. Ook @rwshoe wil graag een sub3 poging wagen en had het plan om ook met ons op te lopen, echter stond hij in het startvak voor ons. We zouden hem onderweg wel inhalen zei hij en dan proberen om bij ons aan te haken.

Dan breekt M-day aan. De nacht was uiteraard een drama, van 22.00 tot 02.00 uur geslapen en daarna alleen maar draaien en op de wekker kijken hoe laat het was. Uiteindelijk voor de wekker opgestaan. Hoezo wedstrijdspanning?! Om 07.30 in de auto met Mrs. om Senior en Mrs. Senior op te halen. 
De Girliez waren het weekend bij opa en oma dus dat was lekker ontspannen. Rond 8.15 waren we in de Hardloopwinkel in het Olympisch Stadion waar we gastvrij werden onthaald. Superservice weer, bedankt Joan. Hier ontmoetten we een aantal tweeps die aanwezig waren voor hun wedstrijden, van 8km tot en met de marathon. Om 8.45 nog even op de tafel bij @salvatius om de spieren op te warmen en toen op naar het startvak. René de Lange trof ik al snel dus nu nog wachten op het startschot. Mijn HF was de afgelopen dagen al hoger als normaal en nu in het startvak zo'n 90 bpm terwijl ik nog geen stap had gezet. Ja, de spanning was er zeker! De wind viel ook erg tegen, veel harder dan verwacht. Wachtende op het startschot zag ik Mrs. en Mrs. Senior plaats nemen op de tribune, handig voor later weet ik tenminste waar ik kijken moet.

Om 09.30 eindelijk het startschot. Samen met René vlug langs de buitenkant om weg te komen uit de drukte. Het stadion uit stonden we zowat stil en de eerste km ging in 4'30" niet echt in de buurt van de 4'12" die we wilden lopen. Gelukkig konden we slalommend de tweede km in 3'53" wegzetten maar eigenlijk was dat weer wat te veel van het goede. Blijft lastig in het begin en in de drukte om het juiste tempo te vinden. 
Ik had met Henny afgesproken dat mijn HF niet boven de 172 mocht komen. De eerste 5km gingen uiteindelijk in 21'05" dus dat was niet onaardig. De 5km erna in 20'40" dus het tempo was hoog maar voelde goed. De hartslag viel ook mee dus dan maar tempo blijven houden, beetje extra marge inbouwen kan geen kwaad. Mocht een sub 3 lukken dan wel graag bruto anders loop je de vermelding in de Runnersworld mis. 
RR020M_thumbs upHet leuke van de ingebouwde keerpunten is dat je andere lopers ziet, een mooie afleiding. Zeker de koplopers, man wat gaan ze hard zeg. Na een km of 12 zie ik Frank aan de andere kant lopen, ff een gil naar deze topper die aan zijn 4e achtereenvolgende marathonweekend bezig is. Uiteraard allemaal onder de 3 uur. Vlak daarna zien we René langslopen en zijn wij bij het keerpunt. Na een km of 14 halen we René in en probeert hij bij ons aan te sluiten. Helaas geeft René al vrij snel aan dat een sub3 ervoor hem niet inzit. We wensen elkaar succes en lopen verder richting Ouderkerk aan de Amstel. Deze kilometers zijn erg open en de wind is hier flink aanwezig waar mogelijk probeer ik achter René te schuilen. Bij Ouderkerk over de brug en dan aan de terugweg beginnen. Mijn splittijd blijkt achteraf 1h27'58" te zijn, dat is maar 39" boven mijn PR. Ons streven was om op 30km tussen de 2h6' en 2h8' door te komen. Ik had met mijzelf afgesproken om daar de balans op te maken en te beginnen met rekenen. Deze doorkomst was 2h05' dus ruim onder het schema. 
Nog maar 12km naar het Olympisch Stadion, zou het er in zitten?! Ik dacht aan mijn maatje @rundude hij liep vorige week in Eindhoven een mooie 2h59'16" maar is wel helemaal kapot gegaan de laatste 12 km. Hopelijk blijft mij dat bespaard. 
De benen beginnen toch wat zwaarder te worden en dan moeten we dat saaie stuk nog afleggen. Mijn haas ging een sanitaire stop maken dus ik moest het een aantal kilometers alleen doen. Uiteraard kwam er langzaam wat verval. Dan eindelijk het 35km punt, toch in een nette 21'05". Achteraf exact even snel als de eerste 5km van vandaag. Nog maar 7km waar ik ruim 42' de tijd voor had. Damn, dit gaan ze me niet afpakken, ik ga hem binnen die 3uur lopen dacht ik bij mijzelf. Het echte aftellen gaat beginnen steeds een km dichter bij het Olympisch Stadion. Ik vermenigvuldigde de kilometers met 4' om uit te rekenen hoe lang ik de pijn in mijn benen nog moest doorstaan. Ik begon toch lichtelijke krampen in mijn kuiten te krijgen. 
In het Vondelpark staat @langzaamaan mij toe te schreeuwen. Altijd leuk die support. Het 40km punt passeer ik na 2h47' het kon dus niet meer misgaan. De benen stonden inmiddels behoorlijk in brand. Nog 10' en dan mocht ik stoppen met hardlopen, wat kun je daar naar uitkijken zeg. Het park uit nog wat lastige meters met oneffenheden en tramrails richting het stadion. Op zo'n 700 meter voor de finish staat Ronald hij maakt een foto van mij waarbij van mijn gezicht af te lezen is hoe ik mij voel op dat moment.


Dan het laatste stukje naar en in het stadion. Eindelijk de finish in zicht, ik kijk naar rechts zie Mrs. en mijn moeder staan op de tribune, een handkus en dan de streep over in een ongelooflijke tijd van 2h56'50"! Een tijd waarvan ik niet eens durfde te dromen.

Ik bedank René voor zijn begeleiding. We hebben daar gewacht tot de klok op 
3 uur stond, helaas geen René. Uiteindelijk kwam hij in 3h12 over de streep.

Na het in ontvangst nemen van de medaille snel naar de warme Hardloopwinkel. Daar herenigd met mijn iPhone, snel ff een sms naar Henny om mee te delen dat het bizar goed is gegaan en om hem te bedanken. Inmiddels was mijn tijd al bekend op de TL want mijn iPhone bleef maar trillen. Geweldig wat een reacties via twitter en whatsapp echt onvoorstelbaar. Bijzonder om te lezen hoe er door zoveel twitterraars meegeleefd is. Alle doorkomsttijden en de marge voor een sub3 kwamen langs. Ik heb alle mentions uitgeprint 24 kantjes maar liefst. Leuk om nog eens terug te lezen.
RR020M_medaille
Na het aantrekken van droge kleren naar de tribune om de andere lopers te zien finishen. Door de tweeps zijn er weer een heleboel mooie tijden gelopen. Senior liep ook een respectabel PR van 3h54'06"


Tot slot wil ik John bedanken voor het beschikbaar stellen van zijn blog en feliciteren met zijn 11e marathon!

RR020M_kus

Ruben heeft nog een kamer te behangen dus laat een reactie achter, het wordt zeer op prijs gesteld én geeft vast een leuk effect op de muren Knipogende emoticon

Om het plaatje compleet te maken, onderstaand de Garmin data.

29 opmerkingen:

 1. Een eer om dit blog open te stellen voor het verhaal over zo'n fantastische prestatie.
  Bij deze nogmaals gefeliciteerd Ruben.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooi verslag, een prachtige benijdenswaardige prestatie na veel en hard trainen. Ik hoop dat het resultaat er bij mij ook een keer uitkomt....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk om te lezen hoe jij de marathon hebt ervaren! Ook erg leuk was het om je tussentijden te volgen via de app!! Top gelopen hoor, op naar de volgende M??

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi blog.... En ik ben nog steeds SUPERtrots!
  Je bent een topper!!! Xxx je Mrs.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het blijft een mega prestatie van je. Ben absoluut trots op je! Je hebt die sub 3 dubbel en dwars verdiend. Man wat ben jij vooruit gegaan sinds onze HM in Den Helder :) Geniet ervan Maatje!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Voor gastlogjes als deze doe je het! Met kippenvel gelezen mannen.....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Helemaal gaaf om te lezen Ruben. Kan me behoorlijk goed voorstellen wat er allemaal gebeurt in je lichaam en geest. Het 30km moment van 2h05 moet al een vette boost hebben gegeven! Nogmaals van harte en lekker blijven genieten van de overwinning! Dik verdiend!
  Marek

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Echt leuk te lezen hoe je het hebt beleefd Ruben. Mooi verhaal en leuk dat John je een platform heeft gegeven om het te vertellen!
  Natuurlijk blijft het een pracht van een prestatie! Je gaat hard vooruit nog steeds, ben benieuwd waar je naartoe gaat nog qua tijden :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Naast dat snelle lopen gaat bloggen je ook erg goed af man. Even een www aanvragen en vaker doen :-)

  Je hebt echt een super prestatie geleverd in Amsterdam zeg. Respect hoor. Ben benieuwd waar dit gaat eindigen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Geweldig gelopen hoor man, maar ook je blog verhaal komt er goed vanaf, dus maak maar iets aan waar en hoe maakt niet uit je schrijft leuk en lekker weg
  Groet, Ton

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooi verhaal! Ook indrukwekkend van die 12 kilo. Als ik goed reken heeft elke kilo eraf je 1 minuut PR-winst opgeleverd ;)). Superprogressie met dank aan een ijzeren discipline. Helemaal verdiend! Ik ben benieuwd wat er nog meer in het vat zit!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een stoer verhaal!
  Leuk om te lezen hoe je dag is verlopen :)
  Top prestatie!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooi verhaal Ruben. En mooi gelopen. Mij verbaasde het niet dat je in Amsterdam al onder die 3 uur zou duiken. Integendeel, ik rekende erop! Ruim een uur later strompelde ik de hardloopwinkel binnen en kon je irl feliciteren. Nog maar een keer: van harte man!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mooooi!!! Wat heb je super goed gelopen!!
  Geniet ervan op je roze wolk, er zijn er niet zoveel die je dit nadoen; het is echt een prestatie!!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Proficiat Ruben met een prachtig gelopen marathon en John - wat leuk dat je ook een gastblogger hebt uitgenodigd. Zelf vind ik het ook wel fijn dat MAthias af en toe op m'n blog post, eens een andere invalshoek, en frisse kijk... altijd leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Fantastisch gedaan! Leuk om zo je ervaring terug te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat leuk om hier je hele verhaal terug te kunnen lezen van je geweldige prestatie! En wat zag je er later nog fris uit, dat belooft nog wat :-))

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ruben, wat gaaf om je marathon verhaal te mogen lezen en wat zit ik gelijk in je verhaal...je hebt het geweldig gedaan, trots op je en nu op naar de 7^^ en Rotterdam. Petje af man.

  sierd

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat leuk om een gastblogger aan het woord te laten. En dan ook nog iemand die spanning in zijn verhaal weet te bouwen. Nogmaals fan herte lokwinske Ruben. Een formidabele prestatie.
  Mettje

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat leuk om een gastblogger aan het woord te laten. En dan ook nog iemand die spanning in zijn verhaal weet te bouwen. Nogmaals fan herte lokwinske Ruben. Een formidabele prestatie.
  Mettje

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Mooi verslag van een prima prestatie. Dat bloggen gaat je net zo goed af als het lopen!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Mooi verhaal van een mooie prestatie!Gefeliciteerd met dit resultaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Kijk, jij kan dat dus ook; blogjes schrijven....
  Prima verhaal en nogmaals, van harte gefeliciteerd met je sub 3-uur; geen verrassing natuurlijk, maar je moest het toch wel "even" doen! En je hebt dat prima gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Mooi verslag van een super prestatie. De trainingen van Henny hebben duidelijk geholpen en nog sneller dan je had verwacht een sub 3. Klasse buur.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. wat een mooi verhaal.
  leuk ook voor mij als niet sportster om t lezen hoe jij het beleeft hebt.
  een formidabele prestatie van jouw ,maar ook van je paps.
  als het ff kan zijn jaapie en ik er de volgende keer zeker weer bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. super prestatie, petje af!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Leuk om je ervaring terug te lezen. Mooi verslag.
  Groet Mo

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Hosternokke wat een fantastisch snelle tijd.. gefeliciteerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. @Allen Bedankt voor jullie reacties en felicitaties, leuke aanvulling bij de 24 kantjes....

  @John Nogmaals bedankt voor de mogelijkheid om mijn verhaal op jou blog te doen. Erg leuk!

  @RWShoe Die sub3 ga jij binnenkort ook op de klok krijgen.

  @Yvonne, dat heb ik gezien op de TL erg leuk. De volgende is 010, kijken of het nog wat sneller kan.

  @anoniem Zonder jou steun was het niet gelukt... X

  @RunningRonald Ik had ooit beloofd dat jij hem eerder zou lopen, sorry.... Ook jij gaat die grens doorbreken in 010 moet het lukken.

  @Michel Bliek Ik ben ook benieuwd...:)

  @RunningMarcel Was een éénmalige actie.... Dat bloggen dan hè...;)

  @Sierd Ja, jij zat idd in mijn verhaal.....;)

  BeantwoordenVerwijderen