zondag 14 oktober 2012

Paceklus in Eindhoven

Twee weken na de mislukking in Zwolle gaat het nog steeds niet lekker waardoor er deze 2 weken slechts zeer minimaal gelopen is. We zitten bijna halverwege de maand en de teller staat amper op 80 km, schiet lekker op dus.

Op de vraag om als pacer op de halve marathon van Eindhoven deel te nemen had ik reeds maanden geleden positief beantwoord, gezien de positieve ervaringen van vorig jaar. Cor en Jol hebben het allemaal netjes voor elkaar en zorgen dat het de pacers aan niets ontbreekt, en daarmee ook de lopers/loopsters die achter de pacers aan gaan.
Bij tijds aanwezig om nogal wat bekenden halverwege hun marathon voorbij te zien komen en aan te moedigen, Florian, Frank, Sierd, Marc, Joop, Ronald, Rik, Ilonka, Bertus, een zekere R (die zeer goed verscholen in een groep gelopen moet hebben, aangezien wij hem gemist hebben) en vast nog een aantal die ik vergeet. Sorry.

fotoSamen met collega pacers Jan en John vorm ik vandaag het trio de 3 J’s. Om 13:30 uur gaan we van start en is het even zoeken naar het juiste tempo, wat niet meevalt vanwege de drukte op het parcours en de wispelturigheid van onze fotoGarmins. Af en toe eens achteruit kijkend en om reactie van de volgers roepend, stellen wij vast toch zeker een man/vrouw of 20-25 te hebben. Dit wordt leuk. foto

Veel van de volgers hebben eerder de halve marathon net onder de 2 uur gelopen of lopen hun eerste halve, voor ons dus zaak om de klus zo goed en vlak mogelijk te klaren.

Ik hoef hier niet iedere kilometer te beschrijven, want die leggen wij zo vlak mogelijk af, daarbij de lopers attenderend van de verzorgingsposten gebruik te maken. We hebben namelijk constant een marge van 20-30 seconden. Er zijn ogenschijnlijk weinig afhakers, maar des te meer aanhakers op weg naar de finish.

Op 3/4 van de afstand valt mijn oog op een, naar later bleek dame, die gereanimeerd wordt, oef…dat ziet er niet goed. Wij leiden de groep volgers zoveel mogelijk naar de linkerkant van de weg in de hoop dat hun aandacht niet door dit nare tafereel getrokken wordt. Het valt mij niet mee om de gedachten te verzetten, ik denk aan onze volgers en hun doelen. Doorgaan dus.

Onderweg kom ik regelmatig bekenden uit de buurt, de vereniging of anderszins tegen, lekker sfeertje en dat allemaal ook nog met prima loopweer. Daniëlle en Esther mag ik daarbij zeker niet vergeten. Helaas kon Daniëlle niet van start gaan vanwege een net herstellende blessure. Volgend jaar dan.

Voor de lopers/loopsters is het wel duidelijk, WE gaan de finish halen. Ik hou mijn Garmin nauwlettend in de gaten, degene die denk nog onder die 1:55 te kunnen duiken worden aangemoedigd om vooruit te gaan. De Virtuele Partner geeft de voorsprong in meters weer terwijl ik probeer dat verschil zo klein mogelijk te maken. De laatste kilometer, drukte, gezelligheid en toch die constante blik op de 910, maar nu met de stopwatch in beeld. We gaan het redden, maar exact 1:55 word een ander verhaal, naar later bleek. De totaal afstand blijkt namelijk 21,29 km met een eindtijd van 1:55:24 tot gevolg. Gelukkig zijn er alleen tevreden gezichten en worden wij hartelijk bedankt voor ons haaswerk, merkt een fotografe onze namen op (3 J’s) en moeten wij op de foto.

Ik wacht Ans en clubgenoten Pauline en Tino, die zijn zwager op zijn eerste halve begeleide, op in het finishvak. Maurice staat voor het Mulderke, aan de andere kant van het hek. We praten voor de prestaties van zijn pupillen die stuk voor stuk goed gepresteerd hebben. Ans, Pauline, Tino en zwager hebben het goed gedaan en zijn tevreden.

Genoeg afgekoeld, snel naar het Pullman hotel voor een broodje, thee, koffie en de overheerlijke warme douche. Ook weer prima geregeld door de organisatie. Na een sapje lopen wij nog even naar café het Mulderke om met Maurice wat te drinken en vervolgens de trein naar Best te pakken waar de auto staat.

Een leuke dag is weer ten einde. Hopelijk lukt het deze week weer zonder problemen te lopen.

Ter afsluiting mogen felicitaties voor Florian, Frank, Sierd en vele anderen niet ontbreken. Van harte gefeliciteerd lopers en loopsters.

18 opmerkingen:

 1. Mooi werk John, las alleen met verbazing over die zgn mijnheer R. In Leiden kreeg ik hem niet zo gek om aan de Landgoeds Marathon Twente mee te doen, vanwege 'Zwolle' Gaat ie in dat saaie Eindhoven lopen foei!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi John, nog bedankt voor het "hazen". Ik ben uiteindelijk keurig onder de 1.55 over de finish gekomen. En dan te bedenken dat we 100m teveel hebben gelopen....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Proficiat, prima haaswerk John. De halve marathon was inderdaad te lang, dat maakt pacewerk natuurlijk moeilijker (mijn garmin gaf 21,35 km aan). Die dame die je langs de kant zag liggen, blijkt achteraf in de ambulance te zijn gestorven, verschrikkelijk is dat. Goed gelopen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed strak pacewerk! Je mag mij binnenkort ook wel weer een keer hazen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi John,

  Jammer dat we elkaar niet hebben gesproken. Was pacer 4 uur... Mooi shirt is het wel he... Leuk je verslag... de 3 J-s nu alleen nog meedoen met het songfestival hahahaha

  BeantwoordenVerwijderen
 6. knap werk John,en veel tevreden mensen,ik hoop dat je mij ook nog eens zal kunnen hazen.gaaf shirt trouwens.top dat het goed ging met je.

  Frits.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Jan,
  Die mijnheer R heeft het ditmaal echt geheim weten te houden.

  @Annet,
  Leuk om eerst even ongemerkt je haas te zijn ;-) Goed gelopen en leuk dat je de dame nog even meenam op weg naar een pr.

  @Julie,
  Voor een officiele wedstrijd was het begrijpelijk dat de afstand iets groter is. Voor de rekenaars iets minder :-( Betekent in ieder geval dat we terugrekend netjes op tijd gelopen hebben.

  @Jeffrey,
  Zolang het afstanden zijn die ik wél aankan, geen probleem.

  @marathonTon,
  We zagen je bijna halverwege nog net voorbijflitsen. Mooi opvallend shirt.
  Lopen ging deze 3J's beter af als zingen ben ik bang.

  @Frits,
  Haak maar aan als Jeffrey en ik op pad gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk om Ans en jou op de valreep nog even te zien. Wat was het koud hè!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Lekker dagje uit zo in Eindhoven, stukje lopen en dat kombineren met nuttig haaswerk.
  Lees niks meer over "ongemakken", dus dat is ook een goed teken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Weer een mooi verslagje van een (blijkbaar) "toffe" wedstrijd. :-)
  Hopelijk kan je snel terug "pijnloos" lopen en er weer volop van "genieten"!!! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Was het wel langer dan 21097 meter vraag ik me dan af. Dit parcours zal toch wel gecertificeerd zijn? Garmin vertelt niet altijd de warheid.
  Anyway. Je hebt het prima gedaan en als ik het zo lees lekker gelopen, al zal jij dat zelf anders ervaren en zeker voelen (ik herken het). Hopelijk ben je fit genoeg voor de hele op de berenloop.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Jahaaaaa, volgende jaar. Roept ze enthousiast nadat ze haar tweede 4 x 2 minuten van deze week heeft afgerond.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Weer een mooie paceklus John. Een hele grote groep naar de gewenste eindtijd geholpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Top gedaan J en wat een luxe met 3 hazen voor de 1.55. Hopelijk heb je deze week alweer lekker gelopen zonder zeurende hamstring.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. hihi, ja Jan, Twente moet even wachten tot volgend jaar ;))) Je hebt weer goed gehaasd Johnnie!! ben nu benieuwd naar je verhaal hoe jij gehaasd werd in A'dam :)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @Tiny,
  Het was koud en onze ontmoeting helaas kort.

  @Ruud,
  Die ongemakken had ik succesvol thuisgelaten.

  @Carl,
  Dank je.

  @Hans,
  Nagemeten parcours zijn toch altijd iets langer? 100 meter vind ik acceptabel, maar het scheelde net die 20-30 sec om precies op 1:55 uit te komen.

  @Daniëlle,
  Volgend jaar loop je gewoon lekker mee.

  @Gerard, Jacqueline en Koen,
  Dank, dank, dank.

  @Ronald,
  Was weer een leuk klusje.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. aan jou hebben ze dus echt een geweldige pacer john, dat doe je onwijs goed....nog bedankt voor de high five support tijdens de marathon en natuurlijk de felicitaties.

  sierd

  BeantwoordenVerwijderen