maandag 13 oktober 2014

Pacen in Eindhoven

In 2011 stond ik voor het eerst als pacer in Eindhoven aan de start van de halve marathon van Eindhoven. Dit jaar dus voor de 4e maal en dat met dezelfde collega pacers als vorig jaar, namelijk John en Peter.

Cor en Jol, verantwoordelijk voor de pacers op zowel de hele als halve marathon hebben het ook dit jaar weer uitstekend geregeld en zoals voorgaande jaren ontbreekt het ons dan ook nergens aan. Al vroeg in het jaar is er gepolsd of ik weer beschikbaar ben als pacer en vervolgens gaat alles weer op rolletjes.
Duidelijke communicatie, eigenlijk hoef je alleen op de afgesproken dag en tijd aanwezig te zijn en de afgesproken snelheid cq eindtijd te realiseren voor de volgers.

De rest is allemaal geregeld, prima accomodatie, startnummer, paceshirt, richttijd/tempo, het officiele marathon Eindhoven shirt, lunchpakket, douches, koffie, thee, frisdrank en zelfs fruit.

Naast de eerdergenoemde collega pacers zijn er diverse anderen die zich eerder beschikbaar hebben gesteld als tempomaker. Ook dat is ieder jaar een leuk weerzien.

Het groene pacershirt gaat aan, startnummer, eindtijd en tempo worden opgespeld, de ballonnen uitgedeeld en de groepsfoto die niet mag ontbreken wordt gemaakt, alvorens Cor ons naar de juiste startvakken begeleid.
Het is een stukje lopen, maar zonder problemen begeven alle pacers zich in de starvakken waar de ballonnen reeds hangen ter informatie voor degene die gebruik wensen te maken van onze diensten.

Daags voor de halve heb ik via social media contact met Carlijn, zij zal ook de halve lopen en heeft onze eindtijd in gedachten. In het oranje startvak treffen we elkaar ook daadwerkelijk. Altijd leuk om elkaar op deze wijze in real life te ontmoeten.
Een paar meter verderop zie ik Julie en Maarten staan, en moet natuurlijk even gedag zeggen. Julie besluit vandaag met ons mee te lopen. Steeds meer lopers die ons allerlei vragen stellen met betrekking tot het beoogde tempo, eindtijd, verzorgingsposten etc. Er worden foto's gemaakt en elkaar succes gewenst en dan mogen we op pad.
Vier minuten na het startschot gaan ook wij over de tijdregistratie matten en zijn we onderweg.

De drukte op het parcours maakt het wat lastig om meteen het juiste tempo te vinden en aan te houden, daarnaast geven onze Garmins ook nog eens verschillende waarden aan. Desondanks zitten we slechts seconden, volgens mijn gegevens, naast ons beoogde 5:27 tempo.
Doordat het tempo iets hoger lag, kon er wat meer tijd bij de verzorgingsposten genomen worden, zodat de volgers ook daadwerkelijk voldoende drinken. De temperatuur zal rond de 16-18 graden zijn, er moet dus goed gedronken worden.

Peter heeft zich de eerste 10-11 km ingezet om de lopers ook van achteruit te ondersteunen in een poging ze te laten volgen. Na een plasstop blijf ik vervolgens wat meer in de groep hangen en doe ook ik mijn best om lopers mee te krijgen.
John telt de kilometers af en geeft zelfs de gemeten kilometertijden door, het is inmiddels aftellen geblazen, de een laat zich wat afzakken, de ander versneld of blijft in ons spoor.
Vanaf 18 km sporen wij degene aan, die nog genoeg over hebben en willen natuurlijk, om iets te versnellen, zodat het doel met iets meer marge gehaald wordt.

Overal langs het parcours is het druk, gezellig, zijn er voldoende verzorginsposten, maar als we het centrum van Eindhoven weer binnenkomen staan de toeschouwers rijendik. Wij, de pacers, sporen het publiek aan de lopers toe te juichen om ze zo nog wat kracht te geven voor de laatste kilometer. Finish in zicht en eenmaal over de streep staan onze Garmins stil op 1:55. Doordat de totaal gemeten afstand 21,27 km is, zit ik jammer genoeg 28 seconden boven de beoogde eindtijd :-(
Desondanks veel tevreden lopers de hand geschud en met een goed gevoel lopen wij weer terug naar het hotel waar we een duik in het zwembad kunnen nemen evenals een heerlijke douche.

Ans besloot zaterdagavond toch van start te gaan en deze halve als training mee te lopen. Na-inschrijven was tenslotte geen probleem. En zo realiseerde zij een prima 2:07.


Cor en Jol bedankt voor de prima verzorging, John en Peter bedankt voor de gezelligheid en volgers bedankt voor het vertrouwen.
Tot volgend jaar.

3 opmerkingen:

  1. Leuk om nu een halve marathon vanuit jouw 'view' te beleven. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Weer een mooie, dankbare taak volbracht. Is jou inmiddels wel toevertrouwd!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als je nou volgend jaar voor de 1:59 gaat durf ik het het wel aan met je :-)

    BeantwoordenVerwijderen