zondag 20 juni 2010

Live to die another day

Op de afsluiter van mijn vorige blog heb ik vele positieve reacties ontvangen, waarvoor dank.
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, I didn’t make it.
Ben ik teleurgesteld? Nope!
Ben ik tevreden met het uiteindelijke resultaat? Yep!
De dood of de gladiolen is sowieso niet mijn ding, maar op 50 km, als je nog nooit verder dan de marathon bent geweest, no way.
Vandaar de titel. Helemaal naar de kloten op een ultra kan altijd nog. Zo dat is eruit.
Vanochtend vetrokken Jeffrey en ik om 7:15 uur richting vakantiedorp de Jutberg in Laag Soeren. Ik moet jullie bekennen dat ik vanochtend best kriebels had, maar me wederom voornam dat er helemaal niets op het spel stond. Genieten en proberen de afstand binnen de tijdslimiet van 6,5 uur af te leggen.
PIC_0086 Na ontmoetingen met een aantal bekenden, én eenPIC_0093 fotomoment, klonk om 9:04 uur het startschot.
Rustig lopen en niet forceren om bij andere in de buurt te blijven, gewoon je eigen ding (samen) doen. Binnen de eerste 2 kilometer bevonden wij ons al in de laatste posities. Lekker belangrijk.
Aangezien de eerste helft behoorlijk pittig is heeft de organisatie een tijdslimiet van 3,5 uur voor de eerste 25 km ingesteld. Geen overbodige luxe kan ik jullie verzekeren. Als er geklommen moest worden, werd dat vaker wandelen i.p.v. hardlopen. Hardlopend omhoog is voor mijn gewoonweg niet overal mogelijk, en kost daarnaast gewoon teveel energie. Iets waar je heel zuinig mee om dient te gaan. De omgeving is echt prachtig en met een graad of 14 inclusief bewolking is het ook nog prima loop weer.
Tussen het afzien is er ook nog genoeg tijd om te genieten en krijgen we zelfs aansluiting bij een aantal andere lopers. We zijn zelfs in staat om de rode lantaarn over te dragen.
DSC05606 Met Gert was de afspraak gemaakt dat hij de laatste 20 km met ons af zou leggen. Samen met Ans stonden zij alle andere lopers aanmoedigend en fotograferend ons op te wachten nabij het tunneltje (Groenendaal) onder A50. Dit is het 31 en 38 km punt.
In 2.45 uur bereiken wij, de zwaarste klimmetjes achter ons latend, de verzorgingspost op 25 km. Die is in ieder geval binnen de limietVeluwezoomtrail 20-6-2010, Hoogte - Tijd gehaald. Banaan, water, sultana en een plakje ontbijtkoek naar binnen gewerkt en weer op weg. Het hele soepele was er inmiddels wel af. De volgende 6 kilometer werd er met enige regelmaat gewandeld. Af en toe begonnen de hamstrings wat te verkrampen, maar ik stond op geen enkel moment geparkeerd.DSC0540430 km: ik raak in tweestrijd, ga ik zo uitstappen en in de auto van Gert plaatsnemen of ga ik door. Twijfel, opkomende kramp, het is mooi geweest, het spookt allemaal door mijn hoofd, maar ook de gedachten “heel blijven, niet forceren..”
31 km: daar staan ze. Yes!
Tegelijkertijd denk ik, shit, ik denk aan uitstappen terwijl Gert nog 20 km met ons op wil lopen.
Veluwezoomtrail 20-6-2010 Vanaf het punt waar Gert en Ans ons opwachten dient er een lus van c.a. 6 kilometer gelopen te worden, alvorens de weg terug via een groot gedeelte van de heenweg afgelegd dient te worden.
Ik besluit de lus nog te bedwingen en de volgende 6 km te gebruiken voor het nemen van een beslissing.  Stoppen of doorgaan, afzien en misschien wel doodgaan. Halverwege de lus moet ik op een stuk vals plat weer wandelen en is het doek wat mij betreft gevallen.
Hier ga ik niet dood! Het lusje is gelopen, Jeffrey is doorgelopen en gaat de hele afstand afleggen. Wat een bikkel.
Voor mij zit dit avontuur er na 38,5 km op. Tegen de grens van kramp en geparkeerd komen te staan vind ik het mooi geweest. Mijn traildebuut is een feit. Geen ultra, wel een DNF, maar een gave ervaring in een prachtige omgeving.
Tevens mijn langste duurloop (4.32 uur) en dat voor 95% onverhard terrein.
Na een heerlijke douche kon ik nog een aantal lopers binnen zienDSC05655 komen. Onder die lopers mijn maatje Jeffrey die de afstand wél heeft afgelegd en zijn ultra trail debuut met glans heeft doorstaan. Van harte gefeliciteerd.
Martine en Ingrid staken mij nog een hart onder de riem door mij erop te wijzen dat dit ik het mezelf met de keuze voor deze trail niet gemakkelijk heb gemaakt, en het dus goed gedaan heb en de beslissing om de boel niet te forceren de enig juiste was.
So, I life to die another day.
Als afsluiting wil ik Jan Strijker en alle vrijwilligers bedanken voor de perfecte organisatie. De route stond overal prima aangegeven. Daar waar het risico op verkeerd lopen aanwezig is of doorgaande fietspaden overgestoken moesten worden stonden 1 of meerdere vrijwilligers om ons de weg te wijzen en/of de weg vrij te houden. Helemaal top! De Veluwezoomtrail, is voor herhaling vatbaar.
Ans heeft de meeste lopers en loopsters op de foto gezet. Het album staat hier.

29 opmerkingen:

 1. absoluut geen schade om uit te stappen John! Je hebt het onwijs goed gedaan. Doorlopen en de boel slopen zou veel erger geweest zijn. Je ging de Veluwezoom lopen met een open vizier zonder verwachtingen. Het was een mooie test en de volgende keer loop je fluitend een 50km uit. Diep respect!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. goed dat je er bij was en gestart bent..een ervaring rijker. zo te lezen is het een zwaar parcours. verstandig besluit, niets kapot lopen... 4 juli Assen herhaling ??

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wow man wat een prestatie om zomaar even ruim 38 km te trailen.
  Je kent jezelf het beste en dan is stoppen de goede keus geweest.
  Gefeliciteerd

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als de gedachte aan stoppen eenmaal in je hoofd zit, is het erg moeilijk om hem er weer uit te krijgen.
  Misschien liggen kortere afstanden je beter, ook al geven die minder voldoening.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Inderdaad niet de gemakkelijkste ultra gekozen en uitstappen in overtuiging is geen schande, dat heb ik ook al een aantal keren gedaan en de volgende haat dan wel.
  Groet Rinus.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Super gedaan John ... 38 fantastische kilometers afgelegd zo te lezen. En uhhhh ... hierbij vergeleken is de Zeeland Marathon een eitje ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 7. 50 km....wow. Dat zijn er mij iig vooralsnog 29 teveel! Goed naar je 'eiguh' geluisterd, je moet Marijn ook niet te veel sponsoren ;)

  Wel een erg mooie omgeving zo te zien en chapeau voor jou de felicitaties aan Jeffrey.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het is wat Hans eerder ook al had gezegd. Als de gedachte eenmaal in je hoofd zit om te stoppen, is het moeilijk deze uit je hoofd te krijgen. Het is zeker geen schande. Van te voren wist ik al dat het een loodzwaar parcours was. Toch 38,5 kilometer over het mooie maar zware parcours. Petje af kerel. Volgend jaar misschien een nieuwe kans. Je weet in ieder geval wat je te wachten staat.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Jammer john, echt geen schande te moeten stoppen.
  die ruim 38 km vind ik al top.het gaat je zeker een keer lukken.beter zo dan de boel stuklopen,en als ik zo leest is het gevoel dan al meer dan een Marathon,gezien het parkoer.
  petje af john.ik vind het een knappe prestatie.
  toch gewoon genieten dat je dat je daar aan meegedaan hebt.

  groetjes, Frits.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Petje af op zo'n parcours hoor. Topperrrrrr!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Knap John dat je deze beslissing hebt genomen, dat zoude er meer moeten kunnen :-)
  En gezien het parcours mag je voor mij de kilometers verdubbelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. 38.5 km op dit parcours is een hele grensverlegging!! Ik bewonder je voor je moed om een eerste ultra daar te doen.
  Als je een 50 op de weg gaat doen wordt het een eitje!
  je hebt knap gelopen maar dat heb ik je al gezegd!
  en wat was die mooi he!!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik vind het helemaal geweldig, John. En erg goed dat je op tijd gestopt bent. Volgende keer gaat het je lukken,ik weet het zeker!!.
  En dan die Jeffrey, ik maar denken dat hij dat niet aankan. Hij is zo vreselijk dun. Erg goed van hem.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik weet hoe moeilijk het is om te stoppen ..... Maar het is wel de enige juiste beslissing! Het verstand heeft gezegeviert en de volgende keer haal je de eindstreep natuurlijk wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. blijft een mooie prestatie John, wou dat ik het kon !
  leuk verslag heb je gemaakt met veel plezier gelezen, en ook leuke foto's van je en veel andere leuke bloggers !

  groet Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 16. You win some, you lose some. Het is niet anders, verstandig dat je bent gestopt!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Jammer maar waarschijnlijk een wijs besluit en in ieder geval een mooie ervaring.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. John, toch veel respect man, you tried it! Volgende keer beter!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Mooi gelopen hoor John, tot snel in hardloopland.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Het zal geen makkelijk besluit zijn geweest, maar wel een verstandige! Begreep al dat het een heel mooi, maar zwaar parcours was. Uitstappen is dan echt geen schande hoor! Heb alleen maar respect voor zo'n besluit! Je hebt een mooie prestatie geleverd!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Geweldig goed om 38kilometers op onverhard parcours te lopen, terwijl je dat nog nooit gedaan hebt! Een hele grote pet af, dit verdient groot respect.
  Heel goed dat je geluisterd hebt naar je eigen lichaam.....erg fijn dat je dus zondag lekker mee kunt lopen...
  Jeffrey is een klasbak eerste klas, helemaal uitgelopen! Waanzinnig. Gefeliciteerd voor jullie beiden!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Tjee, ik wist helemaal niet dat zoiets op de planning stond. Respect!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. @ Allen,
  Hartelijk dank voor jullie mooie woorden. Mocht ik getwijfeld hebben aan mijn besluit om uit te stappen, dan is die als sneeuw voor de zon verdwenen.
  @ RunningHans,
  Assen komt misschien iets te vroeg, en rondjes lopen klinkt niet aantrekkelijk.
  @ Hans & Gerard,
  Soms is het maar goed dat dingen in je hoofd zitten ;-) De boel heel houden is van groter belang.
  @ Jacq,
  Maar daar kun je meer last van de wind hebben, heb ik me laten vertellen.
  @ Martine,
  Thnx.
  @ Terry,
  Het bewijs is geleverd. Hij is niet gek ;-)
  @ Marco,
  Volgend jaar ben jij er ook gewoon bij.
  @ Danniëlle,
  Pas op het laatste moment melding van op mijn blog gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Toch ben je een mooie ervaring rijker; eentje die je alleen maar sterker maakt. En zeker "not yet time to die", zoveel meer moois nog om mee te maken; dus wellicht gewoon verstandig om te stoppen.
  Vind het wel nog steeds jammer dat ik er niet bij kon zijn, misschien volgend jaar dan maar.
  En, misschien een tip: in de wintermaanden een paar crossen lopen?
  Groet, Ruud

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Hey Broeder, kom op zeg. Absoluut geen schande, nee je hebt het gewoon geprobeerd en wanneer de pijntje zich gaan tentoonstellen is het alleen maar verstandig om te stoppen.
  Dus Top gedaan John een diepe buiging voor je dappere poging.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. 38 kilometer op een dergelijk parcours is een enorme prestatie! Je hebt er verstandig aan gedaan om te gaan voor heel houden. Zie je zondag in de Kaapse bossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Knap hoor, je hebt toch maar mooi je debuut op de trail gemaakt. En je bent heel gebleven, dat is ook heel wat waard!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Toch mooi ruim 38 km weggelopen, super gedaan op zo'n mooie trail. En als je het niet probeert dan weet je het niet of het gaat lukken, volgende keer wel 50km.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Volgens mij een perfecte balans van doorzetten en toch gezond verstand erbij houden. Dat houdt je heel. Knap gedaan, John!

  BeantwoordenVerwijderen