maandag 8 november 2010

Bereloop, beregoed en beregezellig

Op het moment dat ik dit schrijf is het 7:30 uur een dag na de marathon van Terschelling, de Berenloop. Eigenlijk weet ik niet goed waar te beginnen, dus gewoon maar achter het mini toetsenbord gekropen en maar zien wat er op het minischerm verschijnt.
Nadat de inschrijving (een paar weken na mijn pr op de R’dam marathon) een feit was werd ook een verblijfplaats op Terschelling geboekt, nadat bepaald was er een weekend op het eiland dat ik nog niet eerder ben geweest van te maken. Een appartementje van Tjermelân in Oosterend werd onze verblijfplaats.
Zaterdagmiddag was het nog even flink doorstappen om de snelle boot te halen en rond 13:15 uur voet aan wal te zetten. Een rondje door de dorpskern, wat inkopen doen, langs de Saucony stand om even kennis te maken met Hero, natuurlijk Haraldino tegen het lijf te lopen, Jacomina en Marcel op de fiets en vervolgens met de bus naar ons verblijf.
Op de weg terug naar West-Terschelling om een hapje te eten en aansluitend de meet and greet met een aantal bekende webloggers heb ik contact met Ronald die onderweg naar Terschelling blijkt te zijn, huh!! Hoe en wat kunnen jullie op zijn blog lezen. Gezellig dat hij op het laatste moment ook nog acte de presence komt geven, behalve het feit dat hij voor de halve marathon komt. Ans en ik wachten Ronald in de haven op en het lukt om hem over te halen de hele marathon met mij mee te lopen. Ook het hoe en wat hierover lees je op zijn blog.


In de week voorafgaand op de marathon heb ik contact met Martine gehad die de Berenloop als lange duurloop wilde afleggen. Ook al is haar duurloop mijn wedstrijdtempo werd afgesproken samen met Ingrid, op het laatste moment Ronald deze marathon af te leggen.
Op zaterdagavond dineerden Ans en ik in restaurant Zeezicht, waar nog precies 1 tafel beschikbaar was, alvorens naar brasserie de Brandaris te lopen voor de meet and greet met Ingrid, Martine, John, Kees en Claudia met de kids en echtgenoot.
Ondanks de gezelligheid taaien Ans en ik om 21:30 uur af om de bus terug te pakken en ons bed in te duiken.
Afgesproken elkaar zondag om 12:00 uur bij de Brandaris te ontmoeten voor een groepsfoto’s die John zal komen maken.
Zoek de verschillen in de onderstaande foto’s Knipogende emoticon 

Ondanks aaneensluitende blessures en het niet deelnemen aan de halve marathon is hij samen met zijn echtgenote naar Terschelling gekomen met de camera in de aanslag en even bij te komen na een drukke werkweek. Erg leuk je weer gezien en gesproken te hebben John.
Inmiddels is het gebied rond de Brandaris behoorlijk volgestroomd met lopers en supporters en de ene na de andere bekende weblogger en clubgenoot die aan de start zullen verschijnen.


Met Martine in het startvakDe start van de halve is een gezellige en vooral drukke happening, maar zorgt tegelijkertijd voor ruimte in en om het startgebied, aangezien het aantal marathonlopers ruim onder de 1000 is gebleven. Met z’n allen het startvak in en wachten op het startschot dat om 12:35 uur wordt gegeven. Jeffrey, Martine, Ingrid, Ronald Wouter en ik gaan rustig weg voor een onze 42 kilometer. Eerst door de dorpskern en vervolgens langs de haven richting het oosten. Ans staat ons na 2 kilometer al op te wachten voor de eerste foto’s. DSC09268DSC09223

Het weer is echt super, zonnetje, weinig wind en de temperatuur rond de 10-11 graden. Perfect loopweer dus.
Het zal jullie niet verbazen dat de geplande 6” overschreden wordt, met kilometers van 5:31, 37, 51, 38 gaat het sneller, maar niet te snel om daar last van te hebben. De snelheid vind ik in dit stadium van ondergeschikt belang maar de hartslag des te meer, en die is prima. De kilometers vliegen voorbij en de groep is inmiddels al aardig uitgedijd tot een man/vrouw of 20. Mooi zo, dan kan ik regelmatig wegduiken achter de schouders van de lopers voor mij.

Plassen op 15 kmOp 15 kilometer moet ik ff een plaspauze inlassen alvorens ik alweer mijn 3e bidon door Ans aangereikt krijg. Samen met Ronald wordt het gat met onze groep in een 2-tal snelle kilometers dichtgelopen. Hier duiken wij zo langzamerhand de duinen in. De zon laat zich van zijn beste kant zien, de wind hebben wij nu iets van opzij en in de rug, dus gaat de gevoelstemperatuur wat omhoog. Er wordt genoten van de omgeving en de gezelligheid in de groep, waaruit inmiddels de eerste lopers al verdwenen zijn.

Ingrid en Martine houden het tempo mooi vlak en Ronald wijkt niet van mijn zijde en neemt zijn haaswerk dan ook erg serieus met een uitspatting hier en daar, twitterend de rest van de wereld om de hoogte houdend van het verloop. Erg leuk om jullie reacties hierop van hem te horen te krijgen. We liggen af en toe in een deuk en na het halve marathonpunt in 2 uur (klok van de organisatie) gepasseerd te hebben stevenen wij nog met een behoorlijk groepje op de 30 af. Helaas zijn we Wouter inmiddels kwijtgeraakt en komt het laatste stuk en het eerste stuk strand in zicht.

Op het Terschellingse strand 35 kmIk krijg een gevoel van opkomende krampen in de rechterhamstring en geef aan even het tempo te laten zakken. Bij het zien van de klim richting het strand besluit ik deze wandelend af te leggen. Kan de hartslag weer omlaag en de hamstring weer wat tot rust komen. We hebben het inmiddels over km 34. Het strand ziet er geweldig uit, is vlak en behoorlijk hard. Dit weerhoud mij er echter niet van wederom een wandelpauze in te lassen. De hamstring en de bovenbenen voelen wat vermoeid aan.
Op de plek waar wij het strand weer verlaten staan Ans en John foto’s te maken en krijg ik weer wat drank aangereikt. Even een praatje met beiden en weer door. Bij de drankpost staat Ronald mij op te wachten om samen richting de finish door het bos te gaan. Tot kilometer 40 gaat het op en af, komen we een dame tegen die door haar fietsende dochter begeleid wordt en een muziekje opzet om wat leven in de brouwerij te brengen. Ik was niet zo helder om haar naam te vragen voor een vermelding op dit blog. Onderweg heeft zij ons samen met haar moeder gefotografeerd en beloofd een mailtje te sturen, dus kom maar op onbekende dame.

RR&HLB op 40 km drankpostDe drankpost op 40 kilometer, de laatste.
Hier neem ik de tijd om wat cola, water en een stuk sinasappel te nuttigen. Ronald laat ons door een dame van de verzorgen vereeuwigen en met de klok al op 4:06 moeten de laatste kilometers weer een beetje tempo gemaakt worden om ervoor te zorgen dat Ronald de boot niet mist.
De laatste 2 kilometer wordt je echt door het publiek gedragen en de aankomst op de rode loper en groot scherm boven de finish lijken een eeuwigheid (een prettige overigens) te duren. Wat een enthousiast publiek dat allemaal je naam scandeert en je vooruit lijkt te duwen. En dan is het van het één op andere moment voorbij. De finish na 4:18. Geen wereldtijd, maar dat was ook helemaal niet het plan.

Tot het moment dat ik in het startvak stond vertelde ik Ronald en Martine nog dat ik nog steeds niet het gevoel had een marathon te gaan lopen. Vanaf 34 en aan de finish realiseerde ik me terdege dat dit een marathon was. Mijn derde en de 2e dit jaar.

In de aanloop naar Texel heb ik hier een zeer goed gevoel aan overgehouden, maar er is nog wel behoorlijk wat werk aan de winkel voordat de 60 aangevangen en tot een goed einde gebracht kan worden.

CEP
Ook tijdens deze lange duurloop heb ik gebruik gemaakt van de CEP sport compressiekousen. Geen afknelling of enig ander ongemak, maar ik heb er alleen maar profijt van gehad. De doorbloeding is goed voor elkaar. Waar ik anders nog wel eens last van tintelende tenen/voeten heb, zonder te strak aangetrokken veters, is dat nu helemaal niet het geval en is het herstel zeer voorspoedig verlopen.

De Berenloop is Beregaaf, het was Beregezellig en ik ben Beretrots dat ik deze aan het rijtje toe kan voegen. DSC09186

De foto’s die Ans gemaakt heeft staan hier, en die van Ronald staan in zijn Flickr album.

Tot slot wil ik iedereen bedanken voor zijn/haar support. Ans, Ronald, Martine en Ingrid in het bijzonder.

39 opmerkingen:

 1. Jonh, gefeliciteerd met het volbrengen van weer een marathon. het was weer gezellig lees ik. ik ben benieuwd naar het vervolg.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klinkt gezellig daar op Terschelling, heb het gevoel dat het eiland helemaal uitpuilde van de lopers ;))Hij komt op mijn lijstje om ooit... ooit te lopen (de halve dan;))

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een mooi weekend er van gemaakt. Gefeliciteerd met je marathon!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk om er meteen een weekendje Terschelling van te maken ook. Lijkt me een mooie marathon. Hoeveelste was dit nou? Petje af hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. enkel voor Beren! (of was het 'Heren'??)
  Niet van de minste maar je hebt 'm over de knie gelegd ... dikke proficiat!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een mooie en gezellige marathon zo te lezen.Misschien ooit.......Mooi gelopen en nog genoten ook onder prima omstandigheden!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. je wordt al een 'echte' marathonloper als je niet door hebt dat je een marathon gaat lopen... gaat helemaal goed komen richting Texel.. en daar wordt het helemaal gezellig.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gefeliciteerd John.
  En dan nu naar Texel.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Weer wat gemist ..... maar het verhaal maakt weer wat goed.
  Was helaas verhinderd en dat met meerdere kaarten beschikbaar ...... baal baal. En wat een mooie dag voor die "paar" km ....oja super gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. weer een mooi bloggersfeeste en een knappe marathon met leuke foto's. Goed bezig!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zo, gedaan! Die mag je afstrepen. Het is wat je zegt, er is nog bereveel werk te verzetten voor de 60, maar dat moet vast goed komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Beregaaf verslag
  Beregave foto's
  Beregezellige bloggers
  Beregezellige haas
  Beregezellige boer

  mooie prestatie John ! op naar dat andere eiland !

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Super prestatie John... dat zijn weer heel veel kilometers opweg naar Texel. Leuke actiefoto op het 15 km punt :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Was weer gezellig met al die bloggers/Tweeps!
  Goed gelopen hoor, die pokkeheuvel na 33 kilometer ging ik ook wandelend op.
  Jullie lijken op de foto's wel een rennende weg-blokkade! (-:
  Zie je snel weer!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Alletwee weer een geweldige marathon (maar nog nooit een meter samen), super gelopen!! Het was idd beregezellig met al die lopers op het eiland. En vandaag weer met de bereboot naar huis;-).

  Ga ff wat fotootjes lenen. Gauw eens samen lopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Als je ondanks de nodige pijntjes onderweg toch nog zo tevreden terug kunt kijken, komt het wel goed op Texel. Je hebt in ieder geval het juiste eilandgevoel!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Daar mag je zeker trots op zijn! Je derde marathon en je tweede dit jaar. Super. Een beregezellige bloggersbijeenkomst.
  Je vertelde me over de telefoon niets van je kuitkrampen!!! Des te meer mag je beretrots op jezelf zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Goed gelopen kerel. Toch een hele mooie duurloop geworden. Weer eentje in de zak als voorbereiding op de 60 van Texel.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. He superman. Je hebt weer een mooie prestatie neergezet! Het strand af naar boven toe de duinen over was al een evenement op zich, met als toetje de Long Way. Je hebt het, het als ik, overleeft en we kunnen hem weer bijschrijven op de succeslijst. Tot een volgende keer maar weer. Onwijze groeten, Frank.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Leuk duurloopje john,maar wel een marathon,nu op naar de 60 van Texel.leuk verslag en foto´s.ziet er top uit, en ik ben ook beretrots op je.

  groetjes Frits.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. ik hoef geen verslag meer te maken :))
  Het was GEWELDIG om jouw haasje te mogen zijn, dank dat je mij overtuigd hebt de hele te doen.
  Heb genoten van het weekend!!! Ben wel doodmoe nu van de haasTklus maar dat mag de pret niet drukken!
  Gefeliciteerd met het uitlopen van deze mooie marathon, ik vind je een toppppper

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Heel goed hoor. Ik snapte alleen niet waar ineens die foto's van jou via het twitter account van Ronald vandaan kwamen maar het was dus een spontane actie. Leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Jij bent de enige echte beer..hihi
  Je tweede marathon dit jaar, maar wel 'n hele gezelige zo te lezen.....gefeliciteerd!
  Op naar de 60 van Texel...hoever was dat ook alweer...;)
  Gelukkig heeft die (virtuele)schop onder je kont mij van toch nog een beetje geholpen.
  De Berenloop staat al in m'n agenda voor volgend jaar....denk ik...

  Groetjes,
  Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Nou, je hebt Ronald op tijd binnen gebracht voor de boot!
  Gefeliciteerd met je marathon, je hebt gedaan wat je wilde, hoewel het misschien wat te hard ging, maar wel finishen in 4 uur en een beetje ondankswat ongemakken.
  Je hebt een mooi weekendje Terschelling gehad dus helemaal toppie toch

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Het weer zien en spreken van zoveel kennissen was een goede troost voor het zelf niet kunnen lopen! Gefeliciteerd met het weer volbrengen van de marathon en of de schijn bedriegt of niet, je zag er nog verdomd fris uit bij Paal 8 :)

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ans vertelde onderweg al dat je het moeilijk had, en dat was nog voor het strand.

  Het is inderdaad een mooie loop, en het was gezellig.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Gefeliciteerd John de Beer! Mooi dat je je alweer 3e M zonder problemen hebt kunnen uitlopen. 60 km van Texel? Zo, jij laat er ook geen gras over groeien!
  Kom je trouwens zondag nog fotograferen?

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Hey Broeder John, het is toch belangrijker dat je hem volbracht heb, wees er beretrots op want we zijn geen 20tig meer en we verdienen ons geld ook niet met hardlopen. Top gedaan en een mooi verhaal vriend. Jij hebt hem binnen ik misschien in 2011!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 29. @allen,
  Dank voor jullie leuke reacties en felicitaties.
  @Kit,
  Je kunt er natuurlijk ook de halve lopen.
  @Marathondebuut,
  Dit was nummer 2 dit jaar en 3 totaal.
  @RunningHans,
  Voor Texel moet er nog wel wat getraind worden.
  @Patrick,
  Gewoon nu al omcirkelen op de kalender van 2011.
  @Marco,
  En op dat andere eiland ben jij er ook bij :-)
  @Jacq,
  RR had gelukkig de juiste sluitertijd ingesteld ;-)
  @John RC,
  Die pokkeheuvel heeft ons toch niet klein gekregen omdat we verstandig zijn geweest.
  @Petra,
  Het was de hamstring. Door ff te wandelen lukte het de opkomende kramp te onderdrukken. Niet geforceerd.
  @RunningGerard,
  Yep, en die zestig gaan we met een mooi clubje afleggen, en daar ben jij er 1 van.
  @Frank,
  Bedankt voor de aanmoedigingen bij het ingaan van de laatste kilometer.
  @Ronald,
  Top dat je gewoon ff een marathon met mij meegelopen hebt. We hebben weer enorm gelachen totdat ik misschien wat stiller werd.
  @Jolanda,
  Zet 'm maar in de agenda. Deze is echt zó de moeite waard.
  @Ruud,
  Helemaal toppie idd.
  @John,
  Gave foto's weer, maar schijn bedriegt ook wel een beetje ;-)
  @Falco,
  Ik dacht dat je al van onze plannen afwist. Zondag loop ik misschien zelf mee, zo niet gaat de camera mee.
  @Richard,
  Deze is beregaaf en past wel in jou lijstje. Ik zeg 2011 - Doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Goed Gedaan Grizzly!
  Nu van Berenloop naar Schapeneiland.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Je hebt niet lopen ijsberen zeg......
  Gezellig was het daar als ik al jullie verslagen lees....

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Ik kan wel lezen dat je genoten hebt. Leuk om je weer te zien.

  Groet Mo

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Top gedaan en je zat qwa marathon tijd vlak achter mij ;-).
  Groet Rinus.

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Erg mooie prestatie, proficiat met je marathon nr. 3 dacht ik,chapeau John !

  BeantwoordenVerwijderen
 35. 4:18 is zeker geen tijd om je voor te hoeven schamen! Bovendien: om de tijd ging het niet.

  Lijkt me een prachtevenement, die ga ik ook nog een keer doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Hier de onbekende dame!
  Ik heb 3 foto's van jou en Ronald, zend ze zometeen naar het vermelde Gmail-adres :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 37. De Berenloop blijft een mooi evenement, al heb ik de hele marathon daar nooit gelopen. Goede prestatie John, proficiat!

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Was te laat voor in te schrijven. Werd dan maar Bottrop (heb mij ook bere ge-ammuseerd). Maar op dat Bere-lange verlanglijstje, staat deze er ook nog bij

  BeantwoordenVerwijderen