zondag 11 maart 2012

Hazen voor Pasen

Al jaren organiseert Athletic Point trainingslopen in de aanloop naar de Utrecht marathon, 1x per maand van oktober tot maart. Voorheen middels rondjes van 5 km rond de Maarsseveense plassen, tegenwoordig op Het Lint. Vandaag stond de laatste en langste afstand gepland voor degene die in training zijn voor, veelal de marathon in Utrecht of Rotterdam.
Vorige maand liepen wij de dertig in Schoorl waardoor mijn optreden als 5:40 tempomaker door Ruud werd overgenomen, nadat hij en maand eerder ook al als 6 minuten tempomaker meeliep. Vandaag nam ik wederom de 5:40 groep op sleeptouw en Ans ontfermde zich over de 6:40 lopers/loopsters.
In overleg met Fred was deze duurloop in het schema opgenomen, waardoor de organisatoren mij voor 4 rondjes mochten opschrijven. 4 Rondjes van 8 km na een week van uitlopen, 2x intervaltrainingen en 1 duurloopje. Met het 3e blok, dat vanaf 1 maart ingegaan is, zijn de tempo’s opgeschroefd. Het is een kwestie van aanvoelen wat het effect is van de aanpaste tempo’s.Op marathon, halve marathon en 10km tempotrainingen mag 15 sec/km harder gelopen worden en zijn er trainingen op 5km toegevoegd. Alle tempo’s zijn de afgelopen week aan bod geweest en ondanks een verkoudheid heb ik die allemaal goed doorstaan. Op zaterdag na de duurloop stond de teller op 46km, en daar zijn vandaag de nodige bijgekomen.
Het is vanochtend prachtig weer, maar de korte broek lijkt me nog iets teveel van het goede.
Bij de sporthal verzamelen zich steeds meer lopers voor de laatste trainingsloop van deze voorbereiding. Het exacte aantal is mij niet bekend, maar ik vermoed dat het er een flink stuk meer zijn als de vorige keren.
De start, inlopend naar Het Lint en per tempogroep met 20-30 seconden speling op pad. Als 3e en grootste groep gaan wij op pad. Later kreeg ik te horen dat de groep uit 36 man/vrouw bestond. Na 1 ronde, nog geen uitstappers, maar wel een instapper, Ingrid sluit aan als medetempomaker. Er wordt gezellig gekletst, vlak gelopen, op wat momenten na wanneer lopers het nodig vinden voor de tempomakers te moeten lopen en enigszins gaan “sleuren”. De 3e ronde gaat na een korte stop bij de verzorgingspost in en de groep zet zich, iets uitgedund, weer in beweging. Het is schitterend weer en behoorlijk druk met lopers, wandelaars en fietsers op Het Lint.
Petra is er vandaag trouwens ook bij voor haar langste duurloop. Direct na de start ben ik haar al uit het oog verloren, aangezien zij met de 5:20 groep meeloopt en dat zoals we van haar gewend zijn met groot gemak doet.
Met circa 10 lopers gaan wij de 4e en laatste ronde in, waarin ik de enige overgebleven tempomaker ben. Jeffrey is lopend naar de start gekomen en slaat na bijna 34km op zijn teller rechtsaf als zijn duurloop erop zit voor vandaag. Nog 4km te gaan en dan zit ook deze voorbereidingsloop erop. Niemand kraakt of piept, er kan zelfs nog gelachen. Ze zijn allemaal klaar voor hun marathon als we voor de laatste keer bij de verzorgingspost stilstaan. Nog een stukje uitlopend terug naar de sporthal, de Garmin wordt gestopt en de teller voor vandaag staat op precies 34km die met een gemiddelde van 5:41min/km zijn afgelegd.
Erg leuk om alle overgebleven lopers/loopsters nog het beste te wensen met de laatste loodjes van de voorbereiding en de uiteindelijke uitvoering op M-day. Alleen maar tevreden gezichten en positieve reacties, wat altijd leuk is.
Ans ging de laatste ronde helaas alleen in en heeft het op 30km voor gezien gehouden. Toch ook voor haar weer een mooie lange duurloop.
Ook voor mij zijn de laatste weken van de voorbereiding aangebroken waarin nog hard gewerkt mag worden, nog wat extra tempo erin zien te krijgen. Voordat ik aan de start van de marathon sta zal er nog een snelle 10 gelopen. Leeglopen en meteen een mooie tijd trachten neer te zetten.

De geplaatste foto's zijn genomen door Rob Kromwijk (trainer/fotograaf van Athletic Point).

12 opmerkingen:

 1. Het was een geweldige duurloop op Het Lint! Bijelkaar 180 man/vrouw heb ik me laten vertellen. Heel gaaf. Leuk rondje en genoeg te zien onderweg. John nummer 2 deed het prima, logisch, alle John's lopen super! Voor mij was het een test die goed verlopen is.
  15 april gaat het absoluut worden voor jou! Alles zit je mee, alle tempo's loop je met gemak. Vandaag ook, verkouden en je haalt er wel een volle 34 uit op gewenst tempo. Hulde John! Jij bent echt supergoed bezig. Ik kan niet wachten wat er op je Garmin staat bij de finish in Rotterdam! Dikke, dikke kus!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is een aardig lintje wat je achter je hebt John.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goede herinneringen aan dit soort loopjes in mijn training voor de 020 marathon, vooral als je het de 1e keer doet kun je een schat van informatie inwinnen bij de haas en bij de medelopers!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De kilometers gaan wel meel makkelijk kerel en met de snelheid zit het ook wel goed. Ben benieuwd wat het gaat worden in Rotjeknor. Succes met de laatste trainingen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wat was een heerlijk weer zondag op Het Lint; leuk om ook in de gelegenheid te zijn even te komen kijken naar jou, Petra en Ans, daar nabij De Paperclip, onze thuishaven met honkballen.
  En man, wat liep je weer makkelijk. En wat een grote groep trouwens, volgens mij wel een succes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk om met zovelen voor hetzelfde te trainen en super natuurlijk met de tempomakers. Succes nog even voor Rdam.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zo dat waren weer mooie kilometers. Nog een paar weken en dan mag jij het konijn zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zag inderdaad al wat tweets voorbij komen maar nu snap ik ze pas #blond. Weer lekker gelopen John...! Het wordt saai maar iets anders kan ik ook niet meer verzinnen, goed in je vel, lekker lopen, goed bezig!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk zeg, jij en Ans als echte hazen voorop. Ziet er leuk en goed georganiseerd uit. Je gaat goed.. Ik mag wel vroeg opstaan op 15/4, anders ben je al voorbij. Succes met de laatste loodjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat was weer een goede oefening voor het hazen met pasen.
  Als je langs het station in Utrecht komt zie je de aankondiging al levensgroot hangen!

  Groet Mo

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Goed bezig John! het is altijd leuk om op de Lint te lopen! Een mooie parcours... Succes met de laatste training....ROAD to ROTTERDAM!!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Leuk om op deze manier je kilometers te maken voor Rotterdam. Goed bezig! Alvast heel veel succes in 010!

  BeantwoordenVerwijderen