woensdag 5 november 2014

Berenloop nummer 4

berenloop-logoWeliswaar de 5e keer dat ik ingeschreven stond voor de marathon van Terschelling, beter bekend als de Berenloop, maar vanwege de weersomstandigheden kon er vorig jaar niet gestart worden.

Ondanks mijn deelname aan de marathon van Berlijn was ik vastberaden ook dit jaar weer te starten op Terschelling. De eerdere blessures hebben mij gelukkig geen parten gespeeld in Berlijn en het herstel verliep voorspoedig genoeg om ook nu weer met sub 4 als doel van start te gaan.
Maar voor het zover heb ik de week na Berlijn genoten van de rust en legde daarbij slechts 20 kilometer hardlopend af in 2 trainingsmomenten. Een week later waren dat er alweer 4 met een totaal van 59 kilometer. De week van 13 t/m 19 oktober was zelfs goed voor 89 kilometer met die ene geplande lange duurloop tussen de marathons. Een langde duurloop waarbij Petra en ik 29 kilometer grotendeels in de regen aflegden.
De daaropvolgende week alweer wat terug in kilometers, maar met 53 nog steeds respectabel en tot zondag 2 november vooral uitgerust en met 17 kilometer op de teller vertrokken wij op zaterdagochtend naar Terschelling.

IMG_7650De weersvoorspellingen zagen er goed, niet dat je er iets aan kunt veranderen indien deze minder goed/gunstig zijn, maar het is toch fijn Knipogende emoticon Rond de klok van 12 waren wij op het eiland en hadden we zelfs de tassen al uitgepakt en waren we op de fiets alweer op weg naar West.
Even buurten bij de dames van Hiphardlopen, lunchen en een rondje door West om vervolgens weer terug te fietsen naar ons onderkomen in Midsland, ook dit jaar verbleven wij bij de Wadvaarder, waar wij (bijna) traditiegetrouw Fred en een aantal van zijn clubgenoten troffen.

‘s Avonds hebben wij gezellig met Hans en Gudy bij de Italiaan gegeten waar we als laatsten vertrokken, wat overigens niet betekent dat we laat op bed lagen.
Zondagochtend schuiven wij aan de ontbijttafel, die weer prima gevuld is, en vertrekken vervolgens met de bus naar West-Terschelling. Ik deponeer 2 flesjes sportdrank in de bakken die op 20 en 30 kilometer klaar zullen staan voor degene IMG_7658IMG_7664die daar gebruik van wensen te maken. Prima service van de organisatie. Diverse bekenden waaronder Frank, Rinus, Tamara, Linda, Hans, Gudy en Else gespot, gesproken en succes gewenst

Ans is inmiddels op weg voor wat later haar succesvolste halve marathon zal blijken te zijn. Een pr onder deze omstandigheden vind ik een mooi prestatie en zij is er dan ook heel blij mee. Beretrots dus en met een vette Emoticon met brede lach over de rode loper naar de finish.

De start van de hele marathon waar ik aan deelnam vond om 12:40 uur plaats. Door gebruik te maken van mijn wedstrijd inschrijvingIMG_7681 mocht ik in het eerste vak plaatsnemen waar Frank, Hans en Gudy ook stonden opgesteld. De scheepshoorn gaat en we mogen op weg. Doel sub 4 treed in werking. Ondanks bewust rustig starten, lopers uit het recreanten vak ruimte gevend mij te passeren, leg ik de eerste kilometer in 5:15 af en dat is tot kilometer 24 zelfs de langzaamste. Na de eerste verzorgingspost kom ik samen te lopen met een loper, ons tempo is vrijwel gelijk, blijkbaar stoort de een zich niet aan de ander. Als ik later de foto’s en deelnemerslijsten erop nakijk blijkt het om Johannes de Boer te gaan Emoticon met brede lach Emoticon met brede lach Het zal in ieder geval tot een kilometer of 15-16 duren, dan sluiten wij bij een groepje aan van een man of 8.

Het tempo schommelt wat rond de 5 minuten per kilometer en de groep blijft mooi bij elkaar lopen beschutting zoeken. In de 24ste kilometer moet ik er echt even af voor een korte plas stop, waar ik bewust mee heb gewacht totdat een deel IMG_7684bereikt was waar we beschut door de bomen over het parcours liepen. Dat maakt het voor mij ook niet zwaarder dan nodig en kan ik binnen 2 kilometer weer bij de groep aansluiten. Vanaf een kilometer of 30 merk ik dat er een gaatje achter mij ontstaat en loop ik zo goed als alleen, ikIMG_7685 heb in ieder geval nog maar weinig beschutting van andere lopers. Het strand komt in zicht, de klim over het duin neem ik grotendeels wandelend en na een klein stuk mul zand kom ik op het fijne harde strand te lopen, maar wel met de krachtige wind vol in mijn gezicht Bedroefde emoticon Er gaan lopers voorbij en anderen zakken net als ik af, waardoor ik alleen moet afzien. Op 34 km lijkt de energie met de wind vertrokken en besluit ik een stuk te wandelen, een foto te maken en te herstellen. Ik weet uiteindelijk nog met iets dat enigszins op hardlopen lijkt, de strandafgang te bereiken in de wetenschap dat er een verzorgingspost staat waar ik wellicht wat kan herstellen.

Aangenaam verrast dat clubgenoten Anneke en Maus daar staan. Ik drink 37 km Berenloopvoldoende, maak een praatje en neem wat partjes sinasappel voordat ik mijn weg vervolg. Tussen 37 en 38 kilometer wandel ik een stukje en laat de volgers op social media weten dat ik een dipje heb. De reacties helpen en ik ga weer iets doen dat op hardlopen lijkt, reikhalzend uitkijkend naar de laatste verzorgingspost waar ze niet alleen sinasappel, maar ook cola hebben Knipogende emoticon Ik ben er letterlijk even bij gaan zitten en heb op mijn gemak een half litertje cola achterovergeslagen.
De laatste kilometer door West-Terschelling, langs het publiek, een high five met IMG_7695Ans, de laatste bocht naar rechts om door een haag van mensen naar die rode loper en de finish te lopen, waar ik mijn Garmin stop, de medaille omgehangen en een poncho krijg. Ook mijn vierde start bij de leukste marathon van Nederland weet ik de finish te bereiken en mijn doel ruimschoots waar te maken.

 

De bouillon die de organisatie aan de finish serveert is meer dan welkom. Ans staat me op te wachten, samen halen we mijn tas op, lopen Kees en Mo tegen het lijf en begeven ons naar de stand van Hiphardlopen om daar de vele lopers die nog binnen moeten komen, aan te moedigen.


Voordat wij terug naar ons verblijf gaan voor de heerlijk warme douche, die overigens hard nodig was Knipogende emoticon drinken we nog wat met Rinus, Tamara en Linda. Gezellig om die ook na afloop nog even te spreken. Berenpoot

Mijn dank aan Hans hoeven we vanwege het missen van de bus, niet lang te wachten op die douche. Deze succesvolle dag wordt met een Oud Hollandsche pot in Midsland met Hans en Gudy afgesloten.
Maandag is er weer een grote uittocht richting Harlingen en zit het gezellige weekendje Terschelling er weer op.

IMG_7744

Tot volgend jaar.

4 opmerkingen:

 1. John wat leuk geschreven! Je komt op mij over als een heerlijk nuchtere man waarbij genieten voorop staat! Dat maakt jou zo'n topper!! Ik houd daarvan! En wat een prestatie! Gewoon alweer!! Beregoeie topper dus!
  Ik blijf je blog volgen met veel plezier!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Was weer een mooi, gezellig weekendje weg John. En een prima marathon ook weer neergezet. Volgens mij zie ik je bij de estafettemarathon en ook weer in Geldrop....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ans en jij hebben prima gelopen. Het is altijd weer een mooi eilandgevoel op Terschelling. De eetavondjes waren gezellig en prima eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En volgend jaar wordt het net zo leuk / leuker. Heerlijk zo ontspannen als jij kunt vertellen over het lopen. Geen druk, geen stress, gewoon een hobby-hobbel.

  BeantwoordenVerwijderen