zondag 20 februari 2011

Salomon Advanced Skin S-Lab

Salomon Advanced skin lab 5Na de vele positieve reacties en bewonderende blikken op de onlangs aangeschafte Salomon rugzak, camelbag, waterzak, hydration pack of één van de vele andere benamingen die gebezigd worden, is een artikel hierover wellicht leuk voor de geïnteresseerden.
Salomon had al even melding gemaakt deze op de markt te zullen brengen en er waren zelfs een aantal gelukkigen, zoals Martine, Marc en Patrick, gevraagd preproduktie modellen te testen.
Voor mij was het dus even wachten op het telefoontje van Marc van Dijk van Scarabee sports in Valkenswaard, dat de rugtas daadwerkelijk binnen was. Twee dagen later wordt het pakketje netjes thuis afgeleverd.scrb_beeldmerk

 

Ik had niet het geduld om de eerste ervaringen tijdens een lange duurloop op te doen, dus werd dat al een dag later tijdens een tempoloop van een uur gedaan. Het eerste dat opvalt is het draagcomfort en op de eerste plaats het feit dat de Advanced Skin S-Lab als gegoten zit. Daarom zal deze in het vervolg de Salomon Second Skin noemen.

Het geringe gewicht (leeg – 300 gram), het ontbreken van harde stukken en het gebruikte materiaal zorgt ervoor dat de tas zich als een 2e huid om je lichaam plooit.

XT Wings 5Een probleem dat ik met de XT Wings 5 ervaar, het in de nek schuren van de schouderbanden, ontbreekt totaal bij de Second Skin.


Ten opzichte van de XT Wings 5 is de Second Skin in veel mindere mate een camelbag te noemen, maar inderdaad meer een hydration pack vanwege de geringere opbergruimte.
Tijdens het gebruik beperk ik me dan ook tot het meenemen van een telefoon, eventueel een camera en portemonnee naast de voorraad drank en eventuele gels.

CIMG0479Aan de voorzijde, of zo je wilt zijkant, half op de borst onder je armen is plaats voor 2 bidons, die in tegenstelling tot wat de foto’s zouden kunnen suggereren helemaal niet in de weg zitten.
Daarnaast is op de schouderbanden aan de CIMG0472voorzijde (op de borst) plaats voor wat klein spul zoals een camera, telefoon, warmtedeken, portemonnee, verzin het maar.
Indien je, zoals ik meestal gebruik maakt van 500ml bidons, heb je al aardig wat mee om tijdens je duurloop niet zonder water of sportdrank te zitten.

In het rugpand bevindt zich nog ruimte voor een waterzak van 1,5 CIMG0478liter voorzien van een geïsoleerde drinkslang die middels een goed werk kliksysteem op de zak is aangesloten. Op dit moment heb ik een simpele waterzak van 1 liter in de uitneembare koelzak geplaatst. Indien de Second Skin op deze wijze  van het nodige vocht is voorzien, veranderd er nog steeds niets aan het draagcomfort aangezien het gewicht heel gelijkmatig verdeeld wordt.

Tenslotte is er nog ruimte voor wat losse spullen, zoals gelletjes, een dun jasje of…..verzin het maar. Op de rug, de buitenzijde van de rugtas zit een vak dat middels een rits afsluitbaar is evenals de 2 kleine vakjes aan beiden zijkanten.

Jeffrey en ik gebruiken onze Second Skin bijna onafgebroken naar volle tevredenheid. Erg handig met de vele kilometers die afgelegd worden.
GroetuitSchoorlZelfs tijdens de Midwintermarathon en de 16-23-43MW11DGroet uit Schoorl Run (30 km) werd de Second Skin ingezet. Zeker in Apeldoorn bleek dat geen overbodige luxe gezien de teleurstellende bevoorrading op de sommige drankposten.
In Schoorl was een waterzak gevuld met H30 Pro voldoende om tijdens de run niets te kort te komen.

Ben je op zoek naar een goed werkende oplossing om probleemloos het benodigde vocht mee te nemen tijdens een duurloop of evenement? Kijk dan zeker even bij Scarabee Sports Outdoor, of een andere leverancier (buiten Nederland).

Hou wel rekening met een stevig prijskaartje, maar daar heb je echt een rete handige Second Skin rugtas voor.

19 opmerkingen:

 1. John, het ziet er inderdaad 100% cool uit qua ontwerp. Ik denk ook dat het veel comfortabeler moet zijn dan die zwabberende heupgordelflesjes. Ik neem daar nooit meer dan 3 van mee en dan is dat maar een halve liter en voor mij een actieradius van zeg 1,5 - 2 uur.
  Ik hoorde wel dat sommige mensen last hebben van lekkende waterzakken, maar misschien is dat voor jouw type niet het geval?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie demofoto's van de Salamon. Hij zag er in real ook heel strak uit. Heten jullie nu officieel "waterdragers"??

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prima uitleg John.
  Hij lijkt me inderdaad erg comfortabel zitten.

  Een ding. Ik loop met de kleinste fiets camelback en daar is met moeite een reep en gel in het vakje met rits te stoppen, meer kan er buiten de 1,5 liter drank niet in. Dus weinig opberg ruimte.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hi john, leuk verslag. Koop er ook een denk ik, maar moet ff sparen. Wel heb ik nu al een aardige verzameling backpacks. Een aantal voldoen goed, andere minder of niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een wonder van ergonomie, ziet er strak uit inderdaad. Ik hou er niet zo van om met een rugzak te lopen, maar dit lijkt mij wel een goeje. Ik hou 'm in gedachten!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ziet er mooi uit.. .laat ik nou net een camelbak hebben gekocht.. dat met die flesjes is wel handig. Bij een wedstrijd loop ik toch liever zo'n zak op m'n rug

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Eeen zeer wervende beschrijving. Ik zou er bijna een kopen, voor als ik een keer verder durf dan 42,195 km

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb een goedkope Camelbag van de Decathlon. Als die van de zomer nog bevalt ga ik een goeie zoeken.Deze komt op het lijstje.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Volgende keer dat ik je zie, ga ik je eens goed bestuderen. Ik zoek nog een fijne waterzak, ik heb een camelbak maar die 'danst' op mijn rug omdat hij aan de onderkant geen support heeft.
  Niet voor de km-ers maar vooral in de zomer!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik doe het met de Salomon XA20; heb die ook in de TAr gebruikt; heeft 2 bidonhouders op de rug, maar zijn tijdens het lopen wel makkelijk te pakken (als je de handigheid hebt). Kan ook een waterzak in, maar daar houd ik niet zo van; en natuurlijk heel veel andere zooi.
  Deze lijkt trouwens ook best heel practisch; 'k zie je zondag, met rugzak?!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik krijg em bijna niet meer af. Zo lekker zittie. Het is de beste drinksysteem die ik heb =D

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Handig als je een Marathon of verder gaat lopen en ook bij een lange duurloop lijkt me het wel handig maar... afgelopen zondag zag ik een loper er mee lopen in een 10 km wedstrijd en dat vind ik raar !

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Fijne uitleg en zal het zeker in mijn achterhoofd houden, neem normaal altijd een belt mee maar dat is maar 750 ml, dus 1,5 is genoeg voor een 42195 meters. Goed weekend Broeder.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mooi dingetje John.Moet er ook maar eens goed over nadenken.Heb nu een xt-wing 5 maar vind de flesjes aan de zijkant niet ideaal....

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mooi verhaal en een mooi ding ook! Voorde lange afstanden hoef ik 'm niet mee te nemen, misschien omdat ik zo lang onderweg ben :)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Gaat iets mis kennelijk. Ik wilde je twee dingen vragen over de salomon rugzak. Dat je tevreden bent spreekt wel uit het artikel. Ik hoor meer positieve geluiden. Wat ik me afvraag is, of er ook twee trailstokken op de rug gebonden kunnen worden. Sommige rugzakken zijn daarvoor toegerust. Ik zie wel wat lusjes. Tweede is of er in de rugzak voldoende ruimte is voor een windjack, trainingsbroek en extra shirt. Hoor graag van je.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Besteld en binnen een dag bezorgd! Wat een superding. Moet er nog mee lopen maar ben nu al erg tevreden. Ruimte zat voor wat extra kleding. Die geisoleerde slang had ik overheen gelezen. Hoe vaak mijn slang al bevroren is geweest deze winter. Had hem veel eerder moeten kopen!

  Bedankt voor de uitgebreide toelichting.

  Nu maar eens uitvinden hoe ik die stokken aan de special 4D string ga vastmaken. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen