zondag 20 maart 2011

AKRM, ultradebuut?

flyer-akrm-2011-v2De trainingen richting zestig van Texel verlopen met een enkel dipje hier en daar boven verwachting goed en daar horen nou eenmaal veel kortere maar ook behoorlijk wat lange(re) duurlopen bij.
In februari liep ik de Midwintermarathon in Apeldoorn naar volle tevredenheid als training, deze maand de stond de volgende lange gepland in de vorm van de André Kromme Rijn Marathon.
Lees hier hoe deze loop ontstaan is.

Na wat verhalen te hebben gelezen over de 2010 editie en een bezoek aan de website besloot ik me in te schrijven. Naast het feit dat je met een kleine groep mensen, inclusief verzorging, in de buurt, grotendeels onverhard een marathon als training kunt lopen, is het eigen geen marathon maar een ultra. Of mag ik het geen ultra noemen? De lengte gaat met bijna 44 km net iets verder dan de marathon, dus noem ik dit maar mijn ultradebuut, YEAH!

De dagen na het debacle in Kampen is het zeker niet stilgezeten, maar is er in plaats van 6 maar 4 keer (inclusief de marathon) getraind.
Maandag: een welverdiende rustdag.
Dinsdag: een relaxte duurloop van 22 km.
Woensdag: Baantraining, 2x 200-400-600-800-1000 + een toetje goed voor 13,5 km.
Donderdag: Rust.
Vrijdag: Tempoloop van een uur, waarin 12,2 km werd afgelegd.
Zaterdag: Wederom een rustdag.

En vandaag dus de langste duurloop tot nu toe. De inschrijvingslijst liet al een aantal bekende namen zien waaronder Cock, Ruud, Rinus, Mo, Jannet, Martin, Marjolein, Marcel en….hopelijk niemand vergeten.

Lekker dicht bij huis, dus Jeffrey en ik hoefden niet voor dag en dauw op pad en ditmaal had ik mijn loopkleding thuis al aangetrokken.
Net iets na tienen werd in 3 tempogroepen gestart, waarbij Jeffrey, Rinus en ik ons in de laatste groep nestelden. Rustig en keuvelend was het meteen genieten van de prachtige omgeving en parcours, maar 6” was toch iets te snel. Deze mening was meerderen toebedeeld waardoor een groepje zich van de tempomaker afscheidde en rustig de weg vervolgde.

De eerste verzorgingspost op c.a. 8 km. Prima verzorgd, cola, koek, koffie, thee, water, sportdrank, banaan, chips…ik vergeet vast iets.
Per volgende 8 km een zelfde prima verzorgde verzorgingspost, waarvoor mijn welgemeende complimenten aan de organisatie. Heerlijk ongedwongen en gewoon goed. Bij de posten nam ik de tijd om wat naar binnen te werken, terwijl Jeffrey wat pakte en zijn weg wandelend vervolgde in afwachting van het moment dat ik weer aansloot. Vaak liepen wij met z’n 2-en waarbij de lopers voor en achter ons soms wel en dan weer niet in zicht waren. De temperatuur was binnen een uur heerlijk, het zonnetje scheen en de omgeving schitterend. Genieten met een hoofdletter G dus.

Bij de 2e verzorgingspost werd iedere loper tevens van een roos voorzien die een paar honderd meter verderop ter nagedachtenis van André van de Vliert bij hét bankje neergelegd kon worden.

AKRM 20-3-2011We naderen Cothen op weg naar het keerpunt, 19, 20, 21 km, we kijken elkaar aan en vragen ons af waar dat keerpunt zich nou eigenlijk bevindt. Garmin piept ten teken van het 22 km punt en niet veel later komt de post in zicht. Me wederom te goed gedaan aan hetgeen aangeboden werd om daarna de terugweg aan te vangen.

Ook op de terugweg werd het bankje aangedaan en zag ik Ans in de verte met de camera in de aanslag staan nabij de verzorgingspost. Even de tijd genomen om wat extra energie naar binnen te werken en door voor de laatste 15 km. Rinus sloot zich na één van de vele versnellingen die hij vandaag uitvoerde bij ons aan om een aantal kilometers samen op te lopen. En dan wordt natuurlijk over lopen gesproken, Texel en de reden van zijn versnellingen. Ruud en Cock hebben we nog enige tijd in de rug gekeken om ons vervolgens bij de laatste verzorgingspost op 8 km van de finish weer bij ze aan te sluiten en gezamenlijk op weg naar het eindpunt te gaan.

Ruud en Cock gaan toch iets te snel voor ons en slaan een gaatje. Miepmiep….hé daar is Rinus weer met een versnelling. Een kort praatje en weg is ie weer om zich bij Ruud en Cock aan te sluiten. De finish komt nu echt in zicht, Ruud, Cock en Rinus laten het tempo zakken terwijl wij gewoon door dieselen. 37, 38, 39 Ik ben er ff klaar mee en wil maar 1 ding, de finish, een warme douche en mijn herstel shake. Gevoelsmatig wordt het tempo iets, voor zover je daarover kan spreken, opgevoerd, nog 1x links, links en rechts het terrein van de atletiekvereniging op. Yes gehaald, met 43,8 km op de Garmin. Komt er na zo’n afstand dan toch weer die Garmintik om de hoek kijken, die 44 moet vol dus lopen Jeffrey en ik nog 1 rondje uit op de baan en stop de klok na 4:49 op 44,37 km. Ultradebuut?

Terwijl ik dit zit te typen realiseer ik me dat de benen en ook de rest van het lijf weleens vermoeider na een 30-er hebben gevoeld.

Bij aankomst kreeg iedere loper de onderstaande herinnering mee.
AKRM herinnering

DSC00444

Cock heeft een leuke fotoreportage gemaakt tijdens het lopen, die je hier kunt bekijken, en hier staan de foto’s die Ans vandaag gemaakt heeft.

23 opmerkingen:

 1. Als voorbij de 42.195 schijnt een ultra te worden genoemd. Dus gefeliciteerd met je Ultradebuut. Had zelf ook al goede verhalen gehoord over deze loop. Helaas was deze niet in te plannen. Je gaat super. Is volgens mij de eerste week met 3 rustdagen. Laat Rotjeknor maar komen wordt genieten. Hopelijk een beetje het zelfde weer als vandaag.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Poehee 44 km op de teller! Gefeliciteerd, dat is een Ultra! (persoonlijke noot: wat een takke-eind), lijkt me wel een mooie loop. Het valt me overigens op dat er veel mensen nog in het lang gekleed zijn, en dat op zo'n lange loop? Maar goed de verzorging ziet er perfect uit, heerlijk genieten, nog even en je bent klaar voor Texel!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie loop voor een ultra debuut.Op naar Rotterdam en door naar Texel!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja ik sluit me bij Kit en Gerard aan die Ultra hobbel heb je gewoon genomen. En ik weet nog van gisteren, dat met Rinus lopen de kilometers eenvoudig omvliegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gefeliciteerd met je mooie ultra!.
  Fijn je gezien en gesproken te hebben en je liep best goed zo richting Texel.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En natuurlijk Ans bedankt voor de mooie foto's, top.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oke dat je voorbij de 42.5 ging oke maar dat je dan expres nog verder moest gaan om de 44ger te lopen was om mij een loer te draaien hé ;-).
  Zijn we samen inmiddels Ultralopertjes hahahaha.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. prachtig verhaal en een prachtige prestatie !
  respect man !

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Super man ....en gefeliciteerd. Maar dan heb ik gisteren ook weer een ultra gelopen tijdens mijn Zondag duurloop /heuveltraining rond Nijmegen .... ook 44km op de klok. Kijk zo leer je weer eens wat.
  Helaas moest ik zelf voor(veel mindere) verzorging zorgen ..... misschien toch volgende keer de AKRM doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Jeempie, dat is me niet eens opgevallen...slecht van mij, excuses! Je Ultradebuut! Wow, geweldig.
  Je bent echt supergoed bezig, je lijf kan het goed aan, de weg naar Texel gaat GOED!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ja tuurlijk.. boven de 42195 meter. Gefeliciteerd met je 1e ultra.. de volgende zal ook best goed komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Van harte gefeliciteerd met deze mijlpaal ook wel Ultra genoemd. Top gedaan. Die garmintik is heeeeeeeeeeeeeeeeel herkenbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Inderdaad ... je bent een ULTRA ... het begin van nog zoveel meer!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. AKRM heb ik vorig jaar mee gelopen. Was er dit jaar graag weer bij geweest maar na de CPC leek me dat nog niet verstandig.

  Die loop is echt geweldig en gaat door een prachtig gebied. Allemaal top verzorgd en vol met gezellige mensen. Zo maak je je ultra debuut zonder dat je er echt moeite voor hoeft te doen ; goed bezig !!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Proficiat met je eerste Ultra Trail, dit zijn van die duurloopjes waar je sterker van wordt, zeker als je er van kan genieten en alvoors je het weet zit je richting de 100 Marathon`s cq Ultra`s het was zeker `n prettig weerzien en je bent goed bezig voor Texel, dat gaat gewoon lukken, mooie repo van Ans heb deze dan ook vermeld op mijn blog, groet en succes. cq

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mooie prestatie en weer prachtige foto´s en je eerste Ultra debuut, ga zo door John en wordt 25 April een mooie dag voor jou,en je maatjes.ik neem mijn petje af voor je.
  groetjes en succes bij het vervolg van je trainingen.

  Frits.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Dat zijn weer aardig wat km's heer De Boer. Hou het heel.

  Ik had wel eens iets over een overleden ultraloper (waarschijnlijk dus Andre) gehoord. Net nagelezen. Heftig. Kippevel. Carpe Diem.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wow, dat doe ik je niet na, nee, ook niet in de toekomst :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Gefeliciteerd met je 1e ultra. Het was een mooi parcours.

  Groet Mo

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Dat is langer dan ik ooit achter elkaar heb gelopen, dus voor mij is het zeker een ultradebuut! Knap hoor, alhoewel zelfs het boek van Knippenberg mij niet kan inspireren om zulke afstanden af te leggen...

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Vorig jaar was de AKRM mijn ultradebuut, wl grappig. realiseerde me niet eerder dat dit oorjou je ultradebuut was, dus gefeliciteerd. En je gaat sterk man, mooie stap op weg naar Texel

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Super gedaan nu ben je een ultraman;-) gaat helemaal goed opkomen op Texel!! Afgelopen dinsdag nog ff gezellig met Pim over jou gekletst.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Nou dat klonk weer als een gezellig loopje. Goed bezig! =D

  BeantwoordenVerwijderen