zaterdag 7 mei 2011

Zwart gat

Maanden van voorbereiding, veelal 6 trainingsmomenten per week waarin vele kilometers werden afgelegd, af en toe een wedstrijd om de training in een andere omgeving of met vele anderen af te werken. Dan is daar het moment waar naar toe gewerkt is, 25 april 2011 op Texel.
Daar sta je dan aan de start van DE zestig. Op deze dag moeten alle puzzelstukjes op z’n plek vallen.

De langste duurlopen werden voornamelijk tijdens evenementen zoals de Midwintermarathon, de AKRM en de Rotterdam marathon afgelegd. Allen stuk voor stuk gezellig, nuttig en probleemloos verlopen.

En dan is het om precies te zijn na 7 uur en 21 minuten voorbij, de zestig van Texel zit erop. En nu?
Rustig herstellen, voorzichtig doortrainen, of gewoon doorgaan?
Ondanks de inspanning voelt het lijf niet gesloopt en de pijn die er absoluut was is snel verdwenen en vergeten.
Er zijn wel wat plannen gemaakt maar de eerste dagen na de zestig voelen naakt, er wordt weinig tot nu gelopen. Gedwongen rust.
Op Koninginnedag, 5 dagen later, wordt de Singelloop in Wijk bij Duurstede gehouden. Gewoontegetrouw wordt daar de 10 km gelopen, zo ook in 2011.
Zonder eindtijd in gedachten en zeker geen pr aanval wordt gestart, de eerste kilometer op gevoel om vast te stellen of de warmte en de harde tegenwind op de dijk niet teveel van het lichaam vergen.
Deze eerste kilometer gaat in 4:41 en is hiermee meteen de langzaamste. Met een slotkilometer in 4:08 wordt de finish na 44:50 gepasseerd, goed voor een 14e positie bij de veteranen.
Tevreden, maar de hartslag was nog wel wat aan de hoge kant.

De dagen daarop maar weer ff gas terug nemen.
Zondag 1 mei, Ans heeft haar langste duurloop tot nu toe in de planning. Samen op pad dus om 2,5 uur te lopen.
Dinsdag en woensdag relaxt gelopen, totaal niet meer dan 21 km, gevolgd door 2 rustdagen.

Dan staat het volgende evenement waar jaarlijks gestart wordt op de planning, de Nationale Lenteloop in Papendrecht. Vorig werd hier samen met Broeder Richard een prachtig pr gelopen.
Dit jaar geen pr ambities in kader van, nog ff rustig aan. Richard voelde zich goed en melde dat hij wel voor dat pr zou gaan.

Pang!!! De start en weg is Richard binnen enkele minuten uit hetLenteloop 2011 zicht verdwenen, het is warm. Ook nu loopt de hartslag al snel op, maar oncomfortabel voelt het niet. 4:33, 4:31, 4:40, 4:45, huh…wat is dat? Richard wandelt richting het 5 km punt. Bij hem aangekomen geeft ie aan dat het voor geen meter wil en de Lenteloop 2011_3hartslag sky high was en de snelheid uit de benen was. Samen lopen we nog een stuk op en stel ik voor de nog resterende 10 kilometers met een snelheid 5” af te werken. Rond de 6 km houd Richard het voor gezien en geeft aan verderop linksaf te slaan om de kortste weg naar de finish te nemen. Ik voer het tempo toch weer iets op en wordt vanaf 10 km fietsend door Monique begeleid. Ondanks de hoge hartslagLenteloop 2011_2 lukt het zelfs een gesprek te voeren wat woorden uit te brengen. 4:50, 4:49, 4:44, 13 km gaat na een kleine versnelling in 4:34 om daarna de laatste 2 naar de finish iLenteloop 2011 finishn 4:26 en 4:06 af te leggen. Geen pr, maar van rustig lopen is met 1:10:04 ook niet veel terecht gekomen, wel goed voor een 22e plek in mijn categorie.Zowel voor de start, tijdens het dipje van de Broeder als na afloop hebben we in ieder geval wel weer ff gezellig bij kunnen kletsen en kon Richard de teleurstelling snel weer in het juiste perspectief plaatsen. Monique en Richard bedankt voor de gezellige dag.

Voor de komende maanden staat er alweer genoeg op de planning wat waarschijnlijk zal voorkomen dat het zwarte gat betreden wordt.
Welk zwarte gat?

Morgen eerst maar weer een stukje lopen.

21 opmerkingen:

 1. Gezien de km's die je maakte sinds Texel is het gat toch niet zo groot en niet zo zwart. Of voelt het anders?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo dat gaat lekker, nu gewoon vast houden.
  Noem het maar de post Texel periode ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gaat best wel goed toch? Zie je wel weer een keer, Leiden?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vond het al zo rustig hier ;-) Je hebt je doel bereikt en dan is de vraag wat nu? Met deze basis ga je al je PR's de komende tijd slopen, let maar op.

  Trouwens: Als het goed is krijg ik nog een half marathon startbewijs voor Leiden maar die ga ik niet gebruiken. Iets voor jou? Grt, F@lco

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zwart gat? Gewoon even genieten dat niets hoeft!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat je zegt...."welk zwarte gat". Hosternokke wat ben jij alweer snel on the run.
  Gefeliciteerd met je 22e plaats.. idd een snelle tijd voor een rustige loop.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vond het de laatste tijd wat rustig op jou blog. Zie dat je intussen toch al weer 2 wedstrijden hebt gelopen. Wat een snelle kilometertijden zeg. Dat zwarte gat van jou zal wel meevallen. Ben benieuwd wat je nog allemaal in de planning hebt staan

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gewoon lekker blijven lopen er zijn nog zoveel mooie wedstrijden! Goed gelopen nog in Texel,,

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hey Broeder, het was weer super gezellig, leuk van te voren, leuk erna en zelf sommige leuke momenten tussendoor al zijn dat er verdomde weinig. Nee hoor, was weer een leuk spektakel.
  En een zwart gat krijg je alleen maar als je negatief bent, helaas voor jou, dat ben je niet.
  Was weer een leuk weerzien, op naar de volgende.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Snel en een soort heelal gat gevonden volgens mij!.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Aan het eind van het zwarte gat is altijd weer het licht! Gezien jouw basistempo en de tijden die je de laatste tijd(!) loopt is het alweer aardig licht aan het worden. En inderdaad, er ligt nog een heel mooi loopseizoen voor ons!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een mega snel herstel John. De hogere bpm heeft waarschijnlijk puur met het weer te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat nou zwarte gat, wat jezelf zegt? Je loopt weer als een tierelier. De lange trainingen hebben nu ook hun effect. Weer lekker bezig en op naar het volgende grote evenement. Wat hebbie nog weer voor kinky schoentjes aan? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ach joh, hou toch op over een zwart gat! Dat heb jij gewoon niet. Lekker doorgaan in een relaxte modus, fijne rondjes in Wijk en ook nog even een Lenteloopje doen. Volgens mij gaat het goed....

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dat zijn alweer mooie km tijden John,net zo makkelijk, er is voor jou geen zwart gat,lekker doorgaan naar het volgende wat je op je programma hebt staan,gaat allemaal goed komen.

  gr. Frits

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Lekker toch, even niks moeten maar wel mogen?
  Een paar weekjes rustig aan en dan een nieuwe uitdaging uitzoeken, volgens mij zijn er nog genoeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ach, begrijp dat gevoel van het zwarte gat wel; heeft verder niets te maken met je fysieke gestel; daar herstelt een topsporter als jij vlot genoeg van. Het is gewoon even leeg in het hoofd, er is geen focus naar een volgend top-evenement (of toch wel?), en dat is goed, ook de mentale ontspanning en langzaamaan op zoek naar een nieuwe uitdaging (of heb je die al?).
  Eigenlijk zit ik in een zelfde fase...

  BeantwoordenVerwijderen
 18. ha John, kom weer 's op je weblog kijken en me weer laten inspireren. You are still going strong.

  groeten uit de Veluwe

  BeantwoordenVerwijderen
 19. @Tiny,
  Trainingen zijn ff teruggeschroefd dus het voelt toch een beetje vreemd.

  @Jan & F@lco,
  Geen Leiden voor mij.

  @Jacqueline,
  Het gaat nu echt ff wat rustiger.

  @Gerard,
  Je kent de planning.

  @Koen,
  Die hoge HF heeft idd gedeeltelijk met de omstandigheden te maken.

  @RunningHans,
  De lange trainingen hebben zeker nog effect. Kinky heh;-)?

  @Petra,
  En nog even dan kunnen we weer eens samen een rondje lopen.

  @Frits,
  Hopelijk gaat het met jou ook weer helemaal goed. IJsselstein?

  @Esther,
  Eigenlijk best wel. Zondag gaan we eens kijken of we samen een stukje van de volgende uitdaging aankunnen.

  @Ruud,
  Neem je wel genoeg rust, doe je wel genoeg voor de volgende training/uitdaging? Van die vragen die voorbij komen tijdens het lopen, maar zeker ook tijdens rustdagen. Koning van Spanje, halve van Renesse en wellicht de VZT.

  @Eugéne,
  Go, go, go.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Even rustiger is ook eens nodig. En dan weer plannen maken. Leuke lopen zoeken. Doe je trouwens die trail van vorig jaar niet opnieuw? Ik kan niet, heb de kids en de oudste ziet de lange duur op de camping zonder pa en met de kleintjes niet zitten. Dan maar Steenbergen. Tot nog eens hè

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Jij zit letterlijk en figuurlijk niet stil. Even bij je kalender gespiekt, Koning van Salomontrail komend weekend. En straks de Veluwezoomtrail (see you there).

  Wanneer ga jij naar de Spartathlon?

  BeantwoordenVerwijderen