zondag 4 september 2011

Sportvasten en pr’s

In het vorige artikel heb ik beloofd terug te komen op de sportvasten kuur die ik, onder de bezielende begeleiding van Esther, ben ondergaan. De start van de voorbereiding op de Berenloop was gepland op 1 augustus, maar werd in overleg iets vooruit geschoven zodat ik de 10 dagen sportvasten eerst kon volbrengen.

Het doel van sportvasten is om de switch van suiker naar vetverbranding te bewerkstelligen, fitter te worden o.a. ten behoeve van een sneller herstel, de vitaliteit vergroten en slanker te worden. De volledige uitleg kun je hier lezen en/of je laten inlichten door een gecertificeerde sportvastencoach.

Het begint met een intake door de sportvastencoach, Esther dus in mijn geval, waarbij een aantal vragen beantwoordt moeten worden en een bloedtest wordt uitgevoerd. Indien deze positief uitvallen kan een start gemaakt worden. Let op, indien je van plan bent deze kuur te ondergaan en medicijnen gebruikt, zal e.e.a. ook in overleg dan wel goedkeuring van de behandelend arts geschieden.
Dat was bij mij niet het geval dus kon er snel gestart worden.

Aangezien het vervolg zo persoonlijk is hou ik het bij de gang van zaken in mijn geval. Dat je al aan sport doet voor de start spreekt voor zich, evenals de wil om te slagen. In mijn geval geen probleem.
De sportvastencoach voorziet je van een op maakt gemaakt programma voor de komende 10 dagen.

Voor mij kwam dat in het kort neer op:
3 afbouwdagen, 3 sapvastendagen en 4 opbouwdagen.
Gedurende deze periode diende er dagelijks c.a. 30 minuten intensief (wordt per persoon vastgesteld) gesport/gelopen worden.

In het pakket dat je van de coach ontvangt wordt voorzien in supplementen, strips + kaartje voor de dagelijkse urine test, een (voorbeeld)menukaart en metabolic switch. Metabolic switch wordt gedurende de dag tussen de “maaltijden” gebruikt ter bescherming van de spieren en voorkoming van hongergevoel.

De eerste 3 dagen leveren nog geen problemen op, het hardlopen gaat prima, en hier en daar kan ik het niet laten iets langer in en uit te lopen om zo toch nog “wat” kilometers af te leggen.
De maaltijden worden rap afgebouwd (afbouwdagen), maar desondanks voel ik me niet sterk verzwakt. Er is regelmatig contact met Esther om te checken hoe het mij vergaat en of de motivatie nog aanwezig is.

De afbouwdagen worden opgevolgd door de sapvastendagen. Overbodig te vermelden waar de voeding gedurende deze dagen uit bestaat. Dit zijn tevens de dagen waarin “de switch” gemaakt moet/kan worden, urinetests moeten die uitwijzen.
Dit zijn de dagen waarop het echt pittig wordt. Na de werkdag wordt de loopkleding meteen aangetrokken voor de 30 intensieve minuten hardlopen. Dat de fut er een beetje uit is blijkt wel uit het feit dat ik nu niet de drang heb om wat “extra” meters af te leggen, maar de 30 minuten wil en maak ik absoluut vol.
Esther informeert in ieder geval om de dag hoe het met me gaat en ook van collega’s krijgen vragen en steun om vol te houden.

Op de 3e sapvastendag geeft de urinetest aan dat de switch heeft plaatsgevonden, tot volle tevredenheid van mijzelf en coach natuurlijk.
De dag daarop start als de eerste opbouwdag. Er mag weer gegeten worden!!! Niet veel, maar geloof me, meer dan genoeg om er een voldaan gevoel aan over te houden.

Met de dag gaan de trainingen weer beter en voel ik me duidelijk fitter, maar ook sneller bij een lagere hartslag.
De omvang is een aantal centimeters afgenomen, evenals het vetpercentage en het totale gewicht.
Ik moet bekennen dat de laatste 2 dagen er 2 waren waarin ik echt aftelde, maar me netjes aan het protocol hield.

10 Dagen na de start zijn zowel de coach als ik zeer tevreden en kan ik het nieuwe trainingsschema oppakken.

Schreef ik in het vorige artikel reeds over het verloop van de trainingen en de bijbehorende begeleiding, wel nu…. het gaat nog steeds super.
Sterker nog, de afgelopen dagen zijn er wederom 2 pr’s gesneuveld.
Het eerste pr ging er dinsdagavond aan tijdens de Vechtloop in Maarsen op de 10 km. Fred had in het schema aangeven: Tempo – 100%, wow er moest dus geknald worden. Aangezien ik geen snelle starter ben was het tempo in de eerste 2 kilometer bij lange na geen 100%, maar werd het rustig opgevoerd om na doorkomst op de 5 bij het ingaan van de 2e ronde verder opgevoerd te worden. Ondanks de 200 meter die het parcours te kort bleek te zijn, vanwege een verlegde startplaats, liep ik 1,5 minuut van mijn beste 10 km tijd af. En dat ook nog met een negatieve split. 41:08 (9,79 km), 41:58 (10 km). Uitermate tevreden met dit resultaat.

Vandaag stond de 30 van Amsterdam Noord op het programma met als voorschrift HF in Z2 oplopend naar max Z3 hoog. In de trainingen over korte(re) afstanden betekend hoog Z3 een tempo van 4:10 – 4:15 min/km. De illusie dat ik daar vandaag na 15-20 km nog aan zou komen had ik natuurlijk niet.

Ruim op tijd vertrokken Ans, Jeffrey, Tino en ik naar Amsterdam voor deze deelname aan deze zeer goed georganiseerde prestatie/wedstrijdloop. Dit jaar i.p.v. 2 ronden 1 grote voor de 30 km lopers. Prima parcours en lekker weer, hoewel ietwat benauwd.
Van Ronald had ik begrepen dat Sylvia en Silvia ook aan deze prestatieloop zouden meedoen als voorbereiding op hun aanstaande marathon in Berlijn. Voor de start ontmoette ik beide dames in het oranje van NOC*NSF gekleed. Sylvia had ik al eerder ontmoet, wat dus weer een leuk weerzien was, terwijl ik Silvia onbewust eerder heb ontmoet op Terschelling vorig jaar. Het was nu toch leuker om haar bewuster en in real life te ontmoeten en spreken.

Met Sylvia was al snel het plan gesmeed om in ieder geval de eerste 15 km samen te lopen, waarna er mogelijk voor beiden nog een versnelling in zou zitten. Op weg naar het startvak liepen we Leo tegemoet, die zich in het wedstrijdvak had genesteld, maar die weer verliet om met ons (Tino, Sylvia en ik) van start te gaan.

Jeffrey, Ans en Silvia vertrokken allen op hun eigen (duurloop)tempo. Na een kilometer liet Leo ons lopen en een paar kilometer verder ging Tino er als een haas vandoor. Sylvia en ik liepen redelijk strakke kilometers van 12 km/h, wat al snel resulteerde in een aantal volgers voor wie de haas iets te voortvarend liep.

De kilometers vliegen echt voorbij en al kletsen vermaken Syl en ik ons prima. De geplande versnelling ziet Syl op 15 km nog niet zitten, dus probeer ik haar mee te krijgen i.p.v. kilometers 5:00, 5:01 naar 4:.. te gaan, een kleine versnelling tot 20 en vervolgens de 3 versnelling in te zetten. Syl laat een klein gaatje vallen, maar loopt nog soepel en goed, dus wacht ik tot ze weer aansluit om weer samen verder te gaan. Tot zij op 22 km aangeeft niet meer te gaan versnellen en mij vooruit stuurt. Zeker?, Ja, zeker…oké tot zo dan, en ik zet aan. Het tempo wordt op basis van de hartslag verhoogt, het inhalen kan beginnen, in de verte ontwaar ik het groene shirt van Tino, maar dat is echt een behoorlijk gat.

4:40, 4:37, 4:39, 4:34, 4:32, 4:37, als eerste kom ik bij Marc (clubgenoot) aan en kort daarna passeer ik Tino bij de laatste drankpost, op 28 km fietst Fred een stuk mee voor een diepte interview, dat van mijn kant weinig diepte meer had en lukt het om nog wat te versnellen 4:26, 4:25, 4:22….pfff…we draaien het terrein van AV Atos op voor de laatste 100 meter naar de finish terwijl Marc nog langszij komt en mij aanspoort samen te finishen, helaas…meer zat er niet in. Het onderlinge verschil is uiteindelijk 4 seconden!

De officiële en tevens Garmin geklokte tijd is 2.28.12 een dik pr op deze afstand. Tino, Sylvia en Jeffrey komen respectievelijk binnen in 2.30.07, 2.38.31 en 2.34 (geen chip).

Na de heerlijke douche in de naastgelegen sporthal (TOP!) lopen Jeffrey, Tino en ik terug naar de baan om Ans binnen te halen. Soepeltjes draait ze de baan op om haar eerste 30 km prestatieloop in 3.19.51 te finishen. Netjes haar eigen tempo gelopen en weer een mooie training afgewerkt. En dat zelfs inclusief 2 plasstops bij een paar vriendelijke toeschouwers.

De onderstaande foto’s zijn gemaakt en beschikbaar gesteld door Frank en Nannet Schuring.

Berlijn….de dames (Sylvia, Silvia en Ans) komen eraan! En ik…ik loop gezellig met Ans mee tijdens haar debuut om deze afstand.

19 opmerkingen:

 1. Aaah, daar wordt een mens blij van! Super om te lezen. Alhoewel heb ik mijn twijfels bij het sportvasten, puur persoonlijk hoor. Gefeliciflapstaart met je dubbele PR!! Hartstikke goed. Fred's schema werpt z'n vruchten al af. Fijn.
  Ans ook weer goed gelopen....Berlijn wordt echt helemaal gaaf voor jullie beiden.
  Goed gedaan John en Ans!!! Kus, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben heel benieuwd naar het resultaat van het sportvasten. Koolhydraten lijken me een betere brandstof. Maar eiwitten hebben meer voedingswaarde en een lager gewicht zet natuurlijk ook nog wel wat zoden aan de dijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hey John, mooi verhaal! Precies zoals het gegaan is! Deze negatievesplit was mijn eerste en is (nog) niet mijn ding. Fijn dat ik deze met jou mocht oefenen, je hebt mij echt meegetrokken! Ik ben tevreden met mijn 2.34 en heb veel zin in Berlijn. Leuke dag vandaag. Ook leuk om Ans weer gezien te hebben! Jij zit goed in je vel, er zullen veel pr's volgen :-). See you. Gr, Syl

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo'n positief verhaal over het sportvasten is een goeie opsteker, aangezien ik morgen ga beginnen.
  Proficiat met je nieuwe pr's, netjes gelopen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo te lezen gaat het echt super. Dat beloofd echt een hele snelle Berenloop te worden. Ben benieuwd waar het eindigt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je bent in topvorm John, gefeliciteerd met je 2 PR's. En voor Ans ook een hele mooie eerste 30er .. dat wordt genieten in Berlijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. uit betrouwbare bron had ik al vernomen dat het sportvasten heeeel goed bij jou heeft aan geslagen. Echt top!! En jij gaat zooooooo knallen binnenkort.. PR's gaan aan diggelen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Knap hoor want het lijkt mij een heel gedoe hoor. Proficiat met jullie PR's!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. John, hopelijk gooit dat sportvasten geen roet in onze Berlijnse stap-plannen! Ha ha ha

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Gefeliciteerd! 2 mooie PR's neergezet.
  Je gaat als een speer, op zich niet verwonderlijk want het kan nog scherper.....
  Van dat sportvasten lees ik alleen maar positieve ervaringen

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Tjonge, dat sportvasten verhaal is wel intrigerend. Mooie 30 km achter de rug. Beloofd wat moois te worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dit lijkt mij heel heftig. Knap dat je het hebt volgehouden.

  Groet Mo

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik ga me zorgen maken. Website offline gehaald zodat je je niet kan focussen op mijn pr's.

  Goed gedaan man!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. zou dat dan toch ook iets voor mij zijn dat sportvasten (als ik ooit weer loop). Gefeliciteerd John met deze geweldige tijden

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Geweldig gedaan Broeder, gefeliciteerd met je twee pracht PRsssssssss. Het werp dus echt zijn vruchten af ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Dat vasten helpt en een paar mooie pr.e gerend.
  Dat gaat een snelle marathon worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Naar aanleiding van jou reacties op mijn blog ook jou sportvastenverhaal gelezen. Goed ook te lezen hoe je sportieve prestaties verlopen zijn. Ik hoop dat ik ook zo positief kan zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Mooi verhaal !! Doe nu zelf ook sportvasten, de vasten-dagen zijn acher de rug. Mooie ervaring, wel intens. Deed me beseffen hoe afhankelijk ik was allerlei zoets. Alleszins, een warme aanrader ...

  BeantwoordenVerwijderen