dinsdag 2 juni 2009

Vijf vingers…tenen…..

Barefoot 7129De titel is natuurlijk een exacte vertaling van Five Fingers. Heb je al eens iets over gehoord, gezien of gelezen dan weet je waar dit over gaat. In het 2e filmpje wordt uitgelegd waarom dit de Fivefingers wordt genoemd i.p.v. Five toes.

Juist de Vibram Five Fingers. Ten Fingers

Enige tijd geleden las ik een stuk over de Feelmax Barefoot feelmax-barefoot-panka-grijs type Panka. Deze schoenen moet het lopen op blote voeten toelaten zonder het ongemak van het écht op blote voeten lopen. De zool is gemaakt van 1mm dik en hoogwaardig Schoeller®-Keprotec®. De schoen heeft volgens de leverancier vele voordelen, die op de site te lezen zijn.
Op het moment van lezen was mijn interesse gewekt, maar heb daar geen verdere actie op ondernomen.
Laat nou een paar weken geleden Martine een stuk op haar blog schrijven over de Five Fingers, waardoor mijn interesse gewekt wordt.

Vorige week heb ik dan toch maar de stoute schoenen aangetrokken en ben ik op zoek gegaan naar deze schoenen. Op internet wat dealeradressen en telefoonnummers in de omgeving opgezocht. Uiteindelijk was Beversport in Houten de enige in de buurt die zowel de Sprint als de Classic in mijn maat op voorraad hadden. Dus snel maar even passen en aanvoelen hoe dat zit.
Eerst de Classic. Het aantrekken blijkt nog best lastig te zijn, maar na wat gepiel met je tenen lukt het wel. Het eerste dat mij opvalt is het feit dat de zijkanten iets open komen te staan tijdens het lopen. Ik verwacht dat hier heel gemakkelijk zand e.d. in de schoen terecht komt.
Dan de Sprint. Kijken of het prijsverschil van 20 euro op DSC07085enige wijze merkbaar is.
Ook hier wederom even pielen om iedere teen in het juiste vakje te krijgen. (ligt vast niet aan de schoen).
Doordat dit type een band over de wreef heeft en aan de achterzijde middels 2 klittenbandjes versteld kan worden, voelt deze gelijk een stuk beter aangesloten om de voet.

Ik heb dus voor de Sprint gekozen vanwege het extra stukje comfort tijdens het lopen en de fijne aansluiting om de voet.

Onderstaand een promotie/uitleg over de Fivefingers.

Gistermiddag besloten Ans en ik vanuit Rotterdam door te DSC07066rijden naar Hoek van Holland om de Sprints aan de eerste test te onderwerpen. Aangezien ik nog nooit eerder op blote voeten heb hardgelopen, met uitzondering van wat loopscholing en warming-up in het gras, durf ik (nog) niet gelijk de weg hiermee op.
Na uiteindelijk de auto geparkeerd te hebben liepen wij door de duinen naar het strand. Grappig om de gelaatsuitdrukkingen te zien als mensen naar je voeten kijken. Kijk mama/papa wat die meneer voor schoenen DSC07073 aanheeft. Wat is dat nou, hoor je ze smoezen. Lachen toch.
Er stond een vreselijk harde wind getuige de kite en windsurfers die zich prima vermaakten.
Ik besloot dus eerst een stuk tegen de wind in te lopen. Hardlopend waren ook hier weer zonaanbidders die mij nakeken in het voorbijgaan. Ik weet niet of het met de Fivefingers te maken had of met het feit dat ik daar hard liep. Uiteindelijk is het bij een 1,5 – 2 km gebleven. Genoeg voor de eerste keer. Het is best wennen, maar je voelt duidelijk dat de spieren in je voeten en benen op een hele actieve manier aan het werk gezet en geprikkeld worden.
DSC07110Op je blote voeten heb je minder snel de neiging eerst op de hiel te landen. Heb je dat wel dan leer je dat volgens mij, zodra de ondergrond harder wordt snel af. Nou isDSC07075 het na 1x op deze “schoenen” gelopen te hebben te vroeg om al een uitgesproken mening te hebben, maar ik ben er best enthousiast over en zal zeker proberen vaker blootsvoets te gaan lopen. Maar nog even niet op de verharde weg.DSC07055

10 opmerkingen:

 1. Kekke uhhh zolen. Bijzonder. Deal: Ik zal niet raar opkijken als ik ze door Terwijde zie lopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Speciaal ??!!! kijk er naar uit voor de mening van anderen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. -> Falco,
  Voorlopig blijven ze voorbehouden om op het strand/onverhard te lopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het zijn gave schoentjes en ik ken ze van een hardloopster.
  Veel bekijks zal je krijgen.
  Groet Rinus.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat zal heel byzonder zitten. Grappig, al die verschillende kleurtjes.
  Volgende keer zien we je dus al flikflakkend het parcours opkomen?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ben benieuwd wanneer deze dingen met demping op de markt komen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Echt iets voor jou om deze "schoenen" uit te proberen. Misschien is het ook iets voor op de baan? Is het geen raar gevoel tussen je tenen? Ben wel heel benieuwd.
  Tot gauw.

  Gr. Annet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. -> Joost,
  In principe zijn die er al, in de vorm van de Nike Free 5.0 V4

  -> Annet,
  Alleen nog even wennen met aantrekken. Daarna merk je er helemaal niets meer van.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Haha, we zijn wel schoenen aan het testen heh?! Die van jou gaan het winnen: ik vind het ook maar malle dingen en dat bedoel ik dan positief. Of ze ook op de weg gebruikt kunnen worden, ik weet het niet......maar dat kan jij mooi voor ons uitvinden!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi,
  Ik deed er in den haag 65K mee. Het valt wel mee maar de sleutel is korte passen nemen en heffen en niet afzetten.
  Groeten, Patrick

  BeantwoordenVerwijderen