vrijdag 9 januari 2009

S(port) M(edisch) A(dvies)

Vandaag was het tijd voor de sport medische keuring in Utrecht. Gezien de leeftijd wordt de grote keuring aanbevolen.
Inhoud:
lengte, gewicht, vetpercentage, ogentest, kleurentest,algemeen intern onderzoek, algemeen orthopedisch onderzoek..
en specifiek orthopedisch onderzoek gericht op de sporttak en op eventuele klachten + longfunctie, elektrocardiogram en bloedonderzoek met bepaling hemoglobine, cholesterol en HDL-cholesterol (of op indicatie ferritine en CRP), boven 40 jaar ook glucose + maximale inspannings(fiets)test met ECG-controle.Op verzoek of op indicatie extra bloedonderzoek tegen kostprijs (zoals bijv. controle op overtraining).
Bron: SMA Utrecht

De test verliep zonder problemen en bracht geen bijzonderheden aan het licht met uitzondering van een mogelijk longprobleem. Bij deze test werd duidelijk dat ik niet de verwachte waarden haal bij het uitblazen van de geïnhaleerde zuurstof. Gezien de overige resultaten en het feit dat ik geen problemen ondervind in het dagelijks leven en tijdens het sporten hoeft dit niets bijzonders te zijn, maar een nader onderzoek wordt wel geadviseerd.

Een andere verrassing betrof mijn loopschoenen. De arts is van mening dat de Nike Equalon (1) iets teveel corrigeert. De Equalon 2 daarentegen is dé goeie schoen met de juiste correctie voor mij. De arts heeft op mijn aangeven/verzoek de (probleem)knie goed onder de loep genomen. Ook hij heeft net als de fysiotherapeut geen diagnose kunnen stellen. Zou het dan toch overbelasting zijn? Mocht de pijn zich weer manifesteren mag ik na telefonisch contact gelijk bij arts langs.

De definitieve (schriftelijke) uitslag zal c.a. 2 weken op zich laten wachten, maar met de resultaten die reeds bekend zijn heeft de arts geen reden om deelname aan de marathon af te raden. Dat is in ieder geval goed nieuws. Gisteravond heb ik een halfuurtje gelopen met een straf tempo waarbij ik op de terugweg (de laatste kilometer) een stekende pijn in de knie kreeg. Vreemd genoeg was dit na een uur of 2 weer volledig verdwenen. The mystery continues.

2 opmerkingen:

  1. kom nu al 4 jaar op rij bij SMA en 4 jaar heb ik een slechte score bij de longtest. verkeerde techniek bij het uitblazen krijg ik dan te horen, maar ik denk dat deze test gewoon niet helemaal deugt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Helemaal mee eens. Ik denk toch over om alles uit te sluiten toch een onderzoek in het ziekenhuis te ondergaan. Wellicht dat een andere methode/techniek mij beter past.

    BeantwoordenVerwijderen