dinsdag 29 december 2009

Een bewogen jaar

Een bewogen jaar, dat is wat 2009 op loopgebied voor mij was. Voordat ik kort ;-)) terugblik, eerst even de afgelopen (kerst)dagen, want de wegen zijn weliswaar slecht begaanbaar geweest, er is toch gelopen. Na de waardeloos georganiseerde Santa Run ben ik donderdagochtend door Marijn weer onder handen genomen en heb ik het ‘s avonds bij een rondje sportschool gehouden. Op 1e kerstdag stond een bezoek/etentje bij vrienden gepland, dus was er ‘s morgens best tijd voor een duurloop met z’n 2-en. Vanuit De Meern naar het station Vleuten waar we op de trein naar Utrecht stapten om vervolgens weg terug lopend af te leggen. De platgereden sneeuw zorgde ervoor dat het tempo heel laag gehouden werd. Onderweg nog wat regen en een verdwaalde sneeuwvlok te verwerken gekregen, maar na 1:24 uur waren we weer thuis. 12,02 km, gemiddeld 7:01”/km.
‘s Middags op weg naar Dalen voor heerlijke gourmet bij de Mulders. Vanwege de afstand en het slechte weer een behoorlijke rit die bijna 2 uur in beslag nam. En dan moet je ‘s avonds ook nog terug.
2e Kerstdag hadden we geen plannen/afspraken, dus gewoon lekker relaxen. Het zag er buiten alweer wat groener en droog uit, dus ging ik alleen op pad. Bijna 2 uur later was ik terug.
Data: 1:53 uur,  19,12 km, gemiddeld 5:56”/km.
3e Kerstdag, de oproep van Ronald was verleidelijk, maar 34km! Oef, toch maar niet. Het werd een duurloopje met een aantal clubgenoten (waaronder Johan). 1:12 uur, 12,71 km, gemiddeld 5:41”/km. Zo hebben we de extra calorieën weer vakkundig verbrand.

Turn of the year Het bijna voorbije jaar dan.
In de loop van vorig jaar besloot ik in 2009 mijn eerste marathon te willen afleggen na in 2006 met de loopsport te zijn begonnen.
Na wat gesprekken met Johan werd besloten mijn voortgang en ervaringen in de aanloop naar de R’dam marathon middels dit blog met jullie te delen. Op 4 januari 2009 plaatste ik dus mijn eerste artikel. Inmiddels zijn we 154 posts en heel wat kennismakingen met andere webloggende hardlopers/loopsters verder.
Ik zal een greep doen uit de ervaringen/gebeurtenissen. Het “volledige” verhaal kan – indien je hierin geïnteresseerd bent- in het archief in de linker kolom opgezocht worden.
De lichamelijke gesteldheid laten checken middels een grote sportmedische keuring (SMA). Geen reden om de marathon voorbereiding te staken is het advies, evenals een verwijzing naar de longarts voor nader onderzoek.
De knie zorgt voor wat ongemak, maar dit heeft alles te maken met het toegenomen aantal kilometers.
DSC01735 Dit jaar liep ik voor het eerst in Schoorl de halve marathon als duurloop samen met trainingsmaatjes Annet en Terry.
20vanalpen John6334 Ook aan de 20 van Alphen neem ik voor het eerst deel, en wel in het business team van het Scala college. Een pr op deze afstand van 1:37:10!


Mijn deelname aan de CPC staat in het teken van haaswerk dat verricht wordt voor Hotze, om hem onder 2 uur te krijgen.
M-day komt eraan! Nog één keer alles eruit lopen alvorens totale rust te nemen, loop ik de 10km in Dordrecht die een halve minuut sneller afgelegd wordt als mijn beste tijd tot dan toe. PR- 45:47 min!
fmr09-20635 M-day! Samen met Annet, Terry en onze ervaren Trees (haas) gaan we van start op de Coolsingel. Mijn eerste. Hier het verslag van toen.
Een PR! Niet zo moeilijk als het je eerste is natuurlijk. Ondanks het afzien en boven de 4 uur finishen is dit eenFinished geweldige ervaring geweest waarbij ik veel steun aan mijn maatjes en haas heb gehad. 4:11 uur is dan niet wat ik gehoopt had, maar het is de eerste en ik heb de Coolsingel bereikt.
Een evenement waar ik jaarlijks aan de start verschijn is de Singelloop in Wijk bij Duurstede alwaar dit jaar mijn 10km besttijd wordt aangescherpt naar 45:39 min.
DSC06058 In Leiden en IJsselstein mag ik wederom als haas op de halve marathon aan de slag. In Leiden om mijnDSC06066 eigen vrouw ;-) naar een PR te loodsen en in IJsselstein samen met Terry om Mariska, Annemieke en Frits onder de 2 uur te doen uitkomen, op de fiets bijgestaan door Petra.
In Amersfoort ben ik samen met Petra op de fiets aanwezig geweest bij éénmalige marathon ter ere van het 750-jarig bestaan van de stad. Een natte maar zeer gezellige dag.
Op 21 juni een DNF bij de halve van Montfoort alwaar ik hoopte op een aanscherping van mijn PR van een jaar eerder op hetzelfde parcours. Helaas.
Even leek ik door pech achtervolgd te worden. Eerst een struikelpartij die de nodige lichamelijke schade opleverde, gevolgd door een motorongeluk waar “gelukkig” hoofdzakelijk materiele schade werd opgelopen.
DSC00688 Eind juli werd tijdens een meet-greet-run-chill het idee van het webloggersshirt geboren, dat inmiddels bij de meesten wel bekend is. Hier, hier, hier en hier kun je nog eens terugblikken.
In deze periode is tevens de voorbereiding op deelname aan mijn 2e marathon reeds in volle gang, had ik een mooie klassering in de Summer challenge, door Pieter op touw gezet in handen, totdat in augustus mijn kuit en scheenbeen voor problemen zorgen waardoor steeds vaker trainingen vroegtijdig afgebroken of zelfs niet uitgevoerd kunnen worden. Deelname aan de 30 van Amsterdam noord en de halve marathon van R’dam worden gecanceld en uiteindelijk ook de hoop dat ik nog op tijd fit ben om aan de start te verschijnen van de Eindhoven marathon.
Ondanks de ongemakken ben ik nog in staat geweest bij zowel de DSC02298D2D night edition als de Singelloop aan de start te verschijnen en daadwerkelijk af te leggen.
_Java & Bali 2009_04105 Pas na een gedegen periode looprust en vakantie lukt het weer om pijnvrij te lopen, mits de tempo’s niet te hoog oplopen. Tijdens en na een pittige interval/baantraining steekt het probleem de kop geregeld op, wat mij doet besluiten de trainingen te beperken tot duurlopen in verschillende tempo’s.
Tisvoorniks Inmiddels is het eind november en is het in Geldrop een invasie van webloggende hardlopers uit Nederland en België tijdens Tisvoorniks. Tijdens de halve marathon ontstaan wat groepjes en ontpop ik me als haas voor Petra, die haar parcoursrecord verbeterde.
Na anderhalf jaar is het bij de 2e poging gelukt mijn PR op de halve marathon in Linschoten aan te scherpen, en wel met 4:02 min. Ook hier speelde de kuit mij weer parten, maar uitstappen was gewoon geen optie en niet te vergeten een kleine blonde ultraloopster die dat niet zou laten gebeuren.
In Linschoten sprong de teller op 2000 en deze zal op 31 december op +/-2060 blijven steken.
Ondanks wat tegenslagen en blessures kijk ik met voldoening terug op 2009. Mijn eerste marathon afgelegd en dus een PR, 2 aangescherpte PR’s, een heleboel interessante contacten BM Logo 4 (png)opgedaan. Swoosh 111406-nikeDe gezamenlijke inzet voor Be More met de hulp van Blue Mesa en Nike was een initiatief Léonie en ik dat onze verwachtingen overtrof.

Een aantal plannen voor 2010 zijn reeds gesmeed, met als hoogtepunt mijn 2e marathon die ik evenals 2009 in R’dam hoop te volbrengen. In de aanloop zal ik in ieder geval in Egmond en Schoorl de halve lopen en tijdens de Midwintermarathon Danniëlle en Monique 27,5km lang vergezellen tijdens hun marathonavontuur, waarna Jacqueline de resterende kilometers deze taak van mij overneemt. De voorlopige loopkalender staat in de rechterkolom.
Jaarwisseling Rest mij nog 1 ding, en dat is jullie – lezers van dit blog – hartelijk danken voor de vele reacties, steun en bezoeken aan mijn blog, een ieder een fantastisch, knallend, succesvol, blessurevrij maar vooral gezond 2010 toewensen. collectebushartstichtin
Ben je nog niet op de hoogte van de actie HarTlopende Webloggers? Lees hier meer over en help ons de Hartstichting te ondersteunen. Alle steun/hulp is welkom en wordt gewaardeerd. 

27 opmerkingen:

 1. Een mooi loopjaar achter de rug met een paar tegenvallers. Laat 2010 nog beter worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. "Grappig" dat ook jij na een SMO naar de longarts "mocht". Sindsdien zit ik ook weer in de molen voor m'n astma.

  Jij ook een gezond/gelukkig/blessurevrij 2010 met een hoop lekkere loopkilometers.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik hoop dat ook komend jaar een onvergetelijk loop jaar gaat worden! Maar dat zal ongetwijfeld gaan lukken met die webloggerssekte

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk je dit jaar ontmoet te hebben John! Laat 2010 een fantastisch jaar voor jou en je dierbaren worden. Treffen we elkaar niet bij een hardloopwedstrijd dan toch wel op Lombok ;-))

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een mooi en bijzonder loojaar en vele bloggers ontmoet.
  Hopelijk pijn vrij het nieuwe jaar in en ga je zeker zien.
  Fijne jaarwisseling.
  Groet Rinus.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Voor jou ook een gezond, blessurevrij en fantastisch 2010. En mede dankzij jou hulp gaat de HarTlopende Webloggers Actie vast een groot succes worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ontzettend leuk om te lezen. In een jaar tijd, veel gelopen, veel bloggers ontmoet, veel gehaast, veel gelachen...op naar een nieuw jaar. Een prachtig nieuw jaar gewenst voor jullie beiden, met gezondheid, liefde, gezelligheid, blessurevrije kilometers en veel leuke bloggersontmoetingen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. 2009 was een mooi loopjaar. Ik wens je een nog beter lopend 2010 toe!
  Ga je trouwens inderdaad in Utrecht én Rotterdam de marathon lopen?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Martin,
  De pijlen zijn gericht op R'dam. In Utrecht loop ik geen marathon, maar 10 of 21.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Er zitten mooie en minder mooie momenten bij maar dat hebben we bijna allemaal wel eigelijk. Maar zoals jou planning er uit ziet gaan we elkaar vaak zien volgend jaar, Rotterdam, Dord, Schoorl, Papendrecht en natuurlijk het mooie Alblasserdam.
  Een geweldig mooi en gezond 2010 gewenst geldt ook voor de rest van de familie natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Leuk je dit jaar te hebben leren kennen. Een mooi verslag van het gelopen jaar. Wat een mooie doelen zijn er allemaal van een bijzondere groep, leuk om daar deel van uit te maken. Zie je in Schoorl weer.

  Fijne jaarswisseling en een gezond en sportief 2010 gewenst voor jou en je familie.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. een mooi overzicht heb je ervan gemaakt... en wat gebeurt er toch veel in een jaar. Fijne jaarwisseling voor jou en Ans en een mooi sportief en gezond 2010

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hallo John
  Het is een bewogen jaar 2009 geworden, met vele mooie hoogtepunten, maar helaas ook wat blessureleed. Ik wens je voor 2010 opnieuw veel loopplezier en succes en een blessurevrij jaar!
  Fijne jaarwisseling!
  We gaan elkaar weer tegenkomen, groet,
  Rud

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Elk jaar waarin je je eerst marathon uitloopt is per definitie al een mooi loopjaar en jij hebt ook nog eens zoveel andere goede dingen tot stand gebracht. Je mag dus dik tevreden zijn.
  Geniet van 2010!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. hoi John! Leuk om alles weer even te lezen. Het was een bijzonder jaar voor je. Met wat up and downs maar gelukkig ben je een positief (lees: gestoord) ingestelde hardloper.. (ken het ergens van :))
  dus 2010 gaat helemaal goed komen.

  Ik kijk ook met veel genoegen terug op mijn verjaardagsloop met jou en Johan!!

  Hele fijne jaarwisseling voor jou en Ans en heeeeel graag tot snel
  maar er een TOP 2010 van!

  groeten
  RR

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Leuk, zo'n jaaroverzicht maar ik ga er toch maar niet aan beginnen :-) Tot ziens in 2010!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Je bent een welkome aanwinst in webloggersland John, je spontaniteit en interesse in de medelopers is groot.

  Bij deze wens ik Ans en jou een fijne jaarwisseling en een voorspoedig herstel van je blessures.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik wens voor jou en Ans n heel sportief en gezond 2010.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Een mooi verslag met ups en downs maar het valt me op dat er maar weinigen zijn die een jaar zonder downs doorbrengen. En nu staat alles op "groen" voor een mooi nieuw jaar! Alle goeds, gezondheid en veel sportplezier voor 2010, voor jou en je familie.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. John en Ans

  Een fijne jaar wisseling toegewenst en een gelukkig gezond sportief en blessure vrij 2010
  Het was leuk jullie te leren kennen ook dit bewijst weer dat hardlopers altijd vriendelijke mensen zijn, dat geld zeker voor jullie

  Groeten Richard van der Klis

  BeantwoordenVerwijderen
 21. De allerbeste wensen voor 2010. Dat het een jaar vol loopplezier en zonder blessures mag worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. een waanzinnig goed verslag ! sport is mooi !
  al het goeds gewenst voor jou en je familie en dat 2010 maar een jaar mag worden van veel hoogtepunten ! tot in Limboland ;-)

  groet Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik wens je een schitterend, gezond en blessurevrij 2010 toe.
  Groetjes Natalie

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hoi John,

  Ik wens jou ook een mooi, gezond en sportief 2010 toe met ongetwijfeld weer veel goede (loop)momenten!

  Groeten,
  Fred

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Een goed en gezond 2010 toegewenst voor jou en Ans.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Houd het heel in 2010 John.
  Ik wens jou en Ans een prachtig jaar toe.
  We gaan elkaar zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Ik hoop van harte dat 2010 een blessurevrij loopjaar mag worden en wens jullie een prachtig 2010 toe. We gaan elkaar ongetwijfeld weer ergens tegenkomen in het land.

  BeantwoordenVerwijderen