vrijdag 30 december 2011

2011 zit erop

Het jaar zit erop, we kijken uit naar een nieuw uitdagend jaar, maar kijken toch ook nog even terug.

2011 Kende in ieder geval 3 hoogtepunten, tenminste op loopgebied. Daarmee wil ik alle andere mooie belevenissen, meet and greets , pr’s, trainingslopen etc. zeker niet tot tweederangs degraderen.
Ik kom later vanzelf op de 3 hoogtepunten.

In 2010 had ik me voorgenomen dit jaar eens een “echte” marathon te lopen, wat gelijk staat aan een verbetering van mijn pr dat op 3:52 stond.
Maar de uitdaging was de 60 van Texel tot een goed einde (finish) brengen. De voorbereiding startte al voorzichtig aan het einde van 2010 en vanaf Januari dit jaar werden de trainingen vooral langer met als doel het duurvermogen te vergroten.


DSC09761Na een spontane haasklus in Egmond, waarbij Gerard en ik Jolanda naar een pr op de halve begeleiden, werden de duurtrainingen voortgezet, waaronder deze. Januari werd afgesloten met een prima georganiseerde en verzorgde weblogduurloop in het Gooi. Denk je aan het Gooi, dan mag het duidelijk zijn dat Marco, bijgestaan door Gert, de organisatie voor zijn rekening heeft genomen. Een zeer geslaagde en gezellige dag ter ere van het eerste lustrum webloglopen.
Jeffrey en ik besluiten wat extra kilometers af te leggen vergezeld door Richard DÉ kilometervreter van 2011 en Pink Power Pearl Jacqueline. Weer een duurloop die goed was voor 37 km.

Februari, Apeldoorn, Midwinter Marathon...dus de kans om dit jaar 16-23-43_01MW11Dniet de Asselronde, maar daadwerkelijk de 42 af te leggen. Met Jacq en Jeffrey lekker duurlopen en SONY DSC            kletsen, totdat de splitsing komt, rechtdoor naar de finish van Asselronde, Jacq schakelt even terug en gooit er een versnelling uit terwijl Jeffrey en ik rechts afslaan voor het extra lusje. Hiermee zit marathon nummer 1 van 2011 erop.

Februari is inmiddels traditiegetrouw de maand van de weblogloop in Uden georganiseerd door Tiny. Voor mij de eerste en zeer de moeite waard. Jammer dat ik deze in 2012 zal moeten missen.

Maart begon goed met een pr in Alphen a/d Rijn op de 20 kilometer. Eigenlijk liep ik er onverwacht en ongepland 5 minuten van mijn beste tijd af. Ronald had voor de bezoekende bloggers een plekje in de sporthal bij de business lopers geregeld. Top! Ik ga ervan uit dat Foto-SHHQJLEKdit in 2012 niet anders is ;-)
Kampen...tja, de 32vanKampen werden er slechts 21. Het plan om met Gerard, Kees en Petra werd omgegooid doordat ik iets te lang met mijn kledingkeuze in de weer was en ook nog wat vocht te lozen had. Op weg naar de start was het wel erg rustig op de atletiekbaan.

De meeste relaxte marathon, nummer 2 van dit jaar, liep ik Utrecht. De AKRM ter nagedachtenis aan André van de Vliert met loopmaatje Jeffrey. De omgeving, organisatie, parcours en de gedachte maken dit tot een unieke gebeurtenis waar het niet om tijd, winst of verlies gaat. Wil je het verhaal nog eens nalezen? Het staat hier.

April is de maand waarin alle trainingen op 25 april hun waarde zullen moeten bewijzen, maar eerst is daar nog de laatste lange duurloop SONY DSC            en marathon nummer 3 van 2011. Dit is tevens mijn derde start op de Coolsingel en 2e onder de 4 uur. De Pink Power Pearls, Jacqueline en Petra ronden hier hun actie voor Pink Ribbon af, terwijl 3e Pearl Daniëlle dit een week daarvoor al in London heeft gedaan.

JohnDe marathon gaat me goed af, mag ook wel in dit stadium natuurlijk, dus ga ik vol vertrouwen afbouwen naar Texel nadat er nog leeggelopen wordt in Hilversum.

En dan is het zover...Hoogtepunt nummer 1 van 2011!
Met circa 1390 km trainingskilometers in lijf en leden sta ik samen met een hoop bekenden (teveel om op te noemen met het risico mensen te vergeten), loopmaatje Jeffrey, Gerard en Ans op de fiets aan de start van DE ZESTIG VAN TEXEL. Hoe die mij vergaan zal de meeste lezers niet ontgaan zijn, maar wil je het (nog een keer) lezen, hier staat het verhaal.

Afzien, warmte, mooie omgeving, mijn eerste ultra (misschien wel de laatste) en de finish op een parcours waar velen het bijltje erbij neer hebben gegooid. Mijn tijd was niet om over naar huis te schrijven, maar toen alles ingedaald was nam trots de overhand. Ik hem hem uitgelopen!

In Mei en Juni liep ik iets minder als de maanden daarvoor, maar genoeg om niet in een zwart gat terecht te komen. De Singelloop in Wijk bij Duurstede, De Lenteloop in Papendrecht met Broeder Richard op een bloedhete zaterdag, de Koning van Spanje en een poging Jeffrey onder de 45 minuten op de 10 te hazen.

RenesseIn Juni is het hoofdzakelijk fun tijdens het lopen. De eerste editie van de halve marathon in Renesse is warm, een pittig parcours en vooral gezellig met Jacq, Kitty en Jeffrey.
Op de dag dat de IJsselstein loop plaatsvind is het steevast warm, waardoor vele pr pogingen in schoonheid sterven. Dit jaar was het regenachtig en voor deze tijd van het jaar zelfs een beetje fris. Gevolg: in het startvak stellen Tino en ik onze Garmin VP’s in op een kilometertijd van respectievelijk 4:44 en 4:41 om onder de 1:40 te duiken op de halve marathon. Missie geslaagd, Tino deed precies wat we gepland hadden en ik wist daar nog iets verder onder te blijven. YES!!
PR nummer 2 van 2011 is een feit.
Ans deed ook zeer goede zaken door hier óók een pr te lopen. Daags later vertrekken we naar Turkije voor wat rust, ontspanning, zon en een paar warme trainingen.

In Juli werd gewoon lekker doorgetraind. Ans zat in de voorbereiding op haar eerste marathon en de duurlopen werden langer, reden voor mij om regelmatig met haar al dan niet vergezeld door loopmaatjes Jeffrey en Tino op pad te gaan. Mooie training voor mij om de HF te verlagen.

Juli is tevens de maand waarin ik contact zoek met Fred. Ik wil tenslotte dit jaar mijn beste marathon verbeteren. Overleg met Fred over de te volgen strategie, het doel, de do’s and the don’ ts. Het opgestelde schema zal op 1 augustus ingaan.
Deze maand geen wedstrijden, maar 21 trainingen waarin 335 kilometer wordt afgelegd.

Augustus start met 10 dagen sportvasten onder begeleiding van Esther. Dagen waarin gelopen dient te worden, echter nog niet volgens het schema van Fred. Ik ben namelijk van plan er alles veel aan te doen om die verbetering te realiseren, dus eerst de sportvastenkuur afronden, de switch maken en op 11 augustus de eerste intervaltraining volgens Freds recept.

De enige wedstrijd waar ik in Augustus aan deelneem, de Vechtloop in Maarssen, levert wel weer een PR op. Nummer 3 van 2011 dus, ditmaal op de 10 kilometer. De opdracht was een negatieve split te lopen. Missie geslaagd.

DSC_7478September begon voortvarend in Amsterdam Noord. Voor de 30 km had ik een opdracht van Fred gekregen met als doel de tempohardheid op de proef te stellen. In het startvak met bekenden (Leo, Silvia, Sylvia, Jeffrey en Ans natuurlijk). Het starttempo kwam overeen met hetgeen Sylvia van plan was.
Het werd mijn beste 30 ooit en dus PR nummer 4 van 2011.

PR nummer 5 van 2011 wordt tijdens de Dam tot Dam gelopen op de 10EM. Niet echt een geschikt parcours, maar onverwachts redelijk gemakkelijk tot stand gekomen.Dtd 2011_1

SONY DSC            September is tevens de maand van hoogtepunt nummer 2 van 2011. De marathon van Berlijn waar Ans zal debuteren op deze afstand. Om te voorkomen dat ik het hele verhaal nog een keer neerpen, lees hier, hier, hier, hier én hier alles over dit hoogtepunt. Marathon nummer 4 is een feit. 

In Oktober stond ik in Eindhoven aan de start als official pacer op de DSC01681halve marathon met als eindtijd 1:50. Met 2 medepacers gestart en met 1 gefinisht in 1:50:10, een aantal lopers naar een nieuwe best tijd of succesvol debuut mogen begeleiden.

In Katwijk werk ik onder begeleiding van Sylvia een pittige training door de duinen af. De laatste lange duurloop werd in de vorm van de UHT gelopen, en een dag later gevolgd door een gezellige duoloop met Silvia.


Deze maand werd tevens een nieuwe poging gedaan om Jeffrey naar Wolfskamerloop 2011een verbetering van zijn 10 km tijd te begeleiden. Helaas lukte het niet op het parcours van de Wolfskamerloop in Huizen. Jammer dan. Het was mijn loopmaatje een paar weken daarvoor wél gelukt een aanzienlijke verbetering van zijn marathon tijd te realiseren tijdens de pittige Brusselse marathon.

Erg leuk, gezellig en zeker het vermelden waard, is het bezoek aan Tata steel op uitnodiging van IJzeren Rinus.

November....de maand van het laatste (loop)hoogtepunt van 2011. jv_111106_8410De trainingen zijn zoveel mogelijk volgens het door Fred opgestelde schema uitgevoerd en op 6-11-11 sta ik aan de start van de Berenloop op Terschelling. Drie uur en acht en twintig minutenSONY DSC            na de start was de missie geslaagd. Hoogtepunt nummer 3, PR nummer 6 van 2011 en marathon nummer 5 zijn een feit. Hier het verslag.
Een week later sta ik aan de start bij de Lintloop Max 10EM, waar Lintloop JohnRonald, Nesrine, Ruben en Ruud acte de préséance geven. Zonder voor opgezet plan ga ik van start, hou ik er een aardig tempo op na en blijkt aan de finish PR nummer 7 van 2011 het gevolg te zijn. De maand wordt afgesloten in Geldrop samen met Petra die na een periode van blessure en herstel weer een halve marathon loopt.

Koudepolderloop 2011December is de maand waarin de minste kilometers van 2011, pijntjes en lichte irritaties die de kop op steken. Dit is echter pas nadat PR nummer 7 van 2011 in Nijkerk op de
5 km bij de Koude Polderloop gerealiseerd is.

Het plan om in Spijkenisse de marathon te lopen laat ik als Linschoten 2011
gevolg van irritatie aan kuit en scheenbeen schieten. De halve marathon in Linschoten is echter geen probleem na een behandeling van Marijn. Een halve marathon waarbij ik van dichtbij getuige was van Petra’s definitieve comeback én een verbetering van haar PR met 2 minuten.

Op oudejaarsdag sluit ik voor mij prima verlopen hardloopjaar af in Schoonhoven met 15 10 km tijdens de Oliebollenloop. Een PR zal ik er waarschijnlijk niet lopen.

De data van 2011:
Deelname aan hardloopevenementen: 28x
Totale afstand hardloopevenementen: 662 km
Totaal aantal kilometers: 3660. Report 2011 data

Ik had aan het begin van 2011 niet durven dromen dat dit jaar zoveel hoogtepunten en pr’s op zou leveren. Alle reden om uitermate tevreden terug te kijken, maar ook dank uit te spreken richting Fred voor de begeleiding, Marijn voor de behandelingen en letterlijk tijdig ingrijpen in geval van ongemak en natuurlijk Ans voor de dagelijkse steun en begrip.

Rest mij jullie een hele fijne jaarwisseling te wensen en een fantastisch lopend 2012.

24 opmerkingen:

 1. Wat een prachtig jaar en een heerlijk verslag. Texel, Berlijn, Terschelling en nog meer van die prachtige verhalen. Genoeg PR's om goed op te proosten met de jaarwisseling. Geniet er van. Ik wens jullie een gezond en sportief nieuw jaar. Groeten, Frank.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een mooi jaar, nu die lijn doortrekken naar volgend jaar! Alle goeds voor jou en Ans in 2012!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lekker loopjaartje geweest. Gewoon op herhaling in 2012. Blijf heel en gezond!! Dat wens ik jullie toe voor het komende jaar!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kan het nog beter????
  Schitterend jaar voor jou!
  Ik wens je vooral een blessurevrij 2012 toe!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een mooi jaar met vele hoogtepunten. Een mooi uiteinde voor jou en Ans en heel veel geluk, gezondheid en sportiviteit voor 2012 toegweenst

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een top jaar voor jullie.
  Fijne jaarwisseling en een mooi loop jaar gewenst voor jullie beide.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. damn.... wat een loopjaar.... je hebt prachtige dingen laten zien....
  voor mij ben je een voorbeeld van progressie en doordouwen.... niet alleen voor jezelf maar ook een ander helpen zijn of haar prestatie naar een hoger plan te trekken !
  jaja ik weet wat je wil zeggen.... kappen man !
  feit ligt er.... super gedaan John !
  voorspel al dat jij 1 van de verrassingen wordt in 2012 !
  al het goeds voor Ans en jou in 2012!
  tot snel !

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Onwijs en wat een vele prs kan je toch rennen.
  Leuk je gezien te hebben en je bent een fijne snuiter!.
  Fijne jaarwisseling en veel loop plezier in 2012.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een geweldig jaar was 2011..! Wat moet 2012 toch brengen om dat te evenaren?!
  Maar ach als je de km'ers kan afleggen en je ervan kunt genieten (... Wie zei dat toch tegen mij ? ;-)). Ik wens Ans en jou een goed en vooral gezond 2012 toe! Thanks voor alle gezelligeomenten het afgelopen jaar!
  Kitty

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een geweldig jaar was het voor je en wat een ONGELOOFLIJKE progressie heb jij gemaakt!! met Terschelling toch wel als hoogtepunt. Ook Ans heeft dit jaar hele mooie prestaties geleverd!! Een mooie jaarwisseling en een TOP2011!!

  ps: wel ff wakker blijven straks he Johniiie :)

  gr
  RR

  BeantwoordenVerwijderen
 11. John, voor jullie ook de allerbeste wensen voor 2012. Zien elkaar vast weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. 2011 was voor u echt een "knap" jaar!.. ..ik wens je voor 2012 hetzelfde toe.. ..OF..nog beter!! ;-). Alvast véééééél loopplezier voor 2012!!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik wens je een gelukkig, gezond en sportief 2012 toe, met hopelijk schitterende prestaties!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. gewoon doortrekken 2012 in en er gaan weer vele pr's sneuvelen...

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Je hebt zowel jezelf als vele andere versteld doen staan met je prestaties. 5 marathons, 6 PRsssss. En je ook kilometers liegen er niet om.
  Wens jullie een prachtjaar toe Broeder.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Een veelbewogen en succesvol jaar John, leuk je ook weer een paar keer gezien te hebben, zie je vast wel weer ergens, voor jou en Ans de beste wensen voor 2012!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ook voor jou en Ans is het een mooi loopjaar geweest. Veel mooie wedstrijden en duoloopjes. Man wat heb jij een progressie geboekt. Wat een snelheid en dat nog een PR lopen op de marathon op een zwaar parcours, ongelofelijk. Dat beloofd wat voor Rotterdam. Ik wens jullie beide een superjaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Een mooi jaartje ! Maak er ook wat moois van in 2012 !!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Dat is even een mooi jaartje geweest! Kijken of het je lukt om 2012 nog mooier te maken! Succes, en veel mooie kilometers toegewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Whow... een jaaroverzicht om jaloers op te zijn. Heel veel gezondheid en alle goeds voor Ans en jou in 2012.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. het was een gewedig jaar voor je, mag je terecht trots op zijn. Resultaten die natuurlijk niet echt verassend waren, want het talent heb je ervoor, maar ook de wijze waarop je ermee om gegaan bent.
  2012 zal daar alleen maar een verlengde van zijn.....
  Voorspoedig 2012 en heel veel loopplezier, natuurlijk ook voor Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Een mooi verslag heb je ervan gemaakt, maar kon ook niet anders met zo'n super loopjaar. Wens jou en Ans een mooi, gezond en sportief 2012 (maar dat laatste komt helemaal goed met jullie).

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ha John, nog een late beste wensen voor 2012 :) Knap verslag, man...van knappe prestaties. Ben zelf weer een beetje uit mijn as herrezen...nieuwe blog ook! Groet, John (http://renjerotter.blogspot.com/ )

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Werd idd een prachtig jaar. Zal moeilijk worden dit nog eens over te doen. Maar als je ergens echt voor gaat blijkt het nog te lukken ook. Dus wie weet, en tot binnenkort op ....

  BeantwoordenVerwijderen